Pereiti į pagrindinį turinį

Keliuose – permainų metas: ar verta skubėti?

2023-04-03 12:41 diena.lt inf.

Nuo balandžio pradžios autostradose ir greitkeliuose vėl galima važiuoti greičiau, taip pat žiemines padangas keisti vasarinėmis. Ar pavasariui vėluojant verta skubėti ir ar policijos pareigūnai gali nubausti, jei visą vasarą važinėsitės žieminėmis padangomis? 

E. Ovčarenko / BNS nuotr.

Apie tai LNK žurnalistas kalbėjosi su Susisiekimo ministerijos Kelių ir oro transporto politikos grupės patarėju Andriumi Karnilavičiumi.

– Kas keičiasi nuo balandžio 1-osios?

– Pasikeitimai kasmet yra tie patys – iš esmės niekas labai nepasikeitė. Nuo balandžio 1-os turime du esminius pokyčius: važiavimo greičio pasikeitimai ir padangų naudojimo reikalavimo pasikeitimas. Nuo balandžio lengviesiems automobiliams, krovininiams automobiliams iki 3,5 tonos, motociklams ir triračiams keičiasi greitis, leistinas automagistralėse ir greitkeliuose. Automagistralėse greitis didėja iki 130 km/val., greitkeliuose – iki 120 km/val. Na, bet vairuotojams, aišku, reikėtų rinktis saugų greitį, o ne maksimaliai leistiną greitį. Vairuotojams reikėtų atsižvelgti į kelio, oro, eismo sąlygas. Tad tokį greitį reikėtų rinktis, kai yra idealios sąlygos.

– Su kokiomis padangomis bus galima toliau važiuoti? Ar galima važiuoti su žieminėmis padangomis?

– Nuo balandžio 1 dienos jau leidžiama važiuoti vasarinėmis padangomis, bet vėlgi vairuotojams nereikėtų skubėti, nes matoma, kad prognozuojamas vėsus oras, temperatūra yra gana žema. Reikėtų sulaukti šiltesnių orų, tada keistis padangas. Taip pat nuo balandžio 10-os yra reikalavimas dygliuotas padangas pasikeisti į vasarines. Žieminės padangos nėra ribojamos, jomis galima važinėti ilgesnį laiką, bet vėlgi šiltuoju metų laiku rekomenduoja rinktis vasarines padangas, nes daiktą reikia naudoti pagal paskirtį.

Visas reportažas – LNK vaizdo įraše:

– Ar galima vasarą važiuoti su žieminėmis padangomis?

– Šiltuoju metų laiku turėtų būti naudojamos vasarinės padangos. Rekomenduojama rinktis jas. Žieminės padangos tikrai nėra tokios efektyvios šiltuoju metų laiku, kai yra aukšta temperatūra.

– Orai nelepina, gero oro vis dar neturime. Ar ateityje planuojama pavėlinti terminą?

– Tokių planų nėra. Dažniausiai tie terminai sutampa su realiais orais. Balandžio viduryje turėtų jau atšilti. Manome, kad tie terminai kasmet pasiteisina.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų