Pereiti į pagrindinį turinį

Legendinė Alytaus „Brazilka“ keičia savo veidą

2020-04-14 08:44
DMN inf.

Vienas pirmųjų Alytaus daugiabučių, daugiau nei penkis dešimtmečius nematęs remonto, keičiasi iš pagrindų. Nekokią reputaciją tiek dėl savo išvaizdos, tiek dėl dalies gyventojų pelnęs namas netrukus bus visiškai renovuotas.

Nestandartinis stogas

Vienas seniausių Dainavos mikrorajono pastatų, esantis Žiburio gatvėje, buvo pastatytas 1964-aisiais. Jau atgavus nepriklausomybę iš baltų plytų sumūrytas daugiabutis buvo paaukštintas  – pastatytas šeštas mansardinis aukštas netradiciniu šlaitiniu stogu.

Būtent stogas tapo tikru išbandymu renovacijos darbus vykdančiai įmonei "Listada".

"Visas namas buvo tikras iššūkis. Rezultatai jau matosi – vaizdas tikrai gražus, bet darbas buvo labai sudėtingas", – pasak įmonės vadovo Dariaus Glebausko, stogo konstrukcija buvo galvos skausmas architektams.

Buvo siekiama, kad rekonstrukcija vyktų su kuo mažesne intervencija.

"Ekspertizė parodė, kad stogo konstrukcija yra gera, todėl jos keisti nereikėjo. Juolab mansardoje gyvena žmonės, negalėjome jų palikti be stogo", – pasak D.Glebausko, stogas buvo apšiltintas, pakeista jo danga.

Iki 2050 m. ES, o tai reiškia ir Lietuvoje, turėtų būti baigti renovuoti visi energiškai neefektyvūs pastatai.

Pasikeitė neatpažįstamai

Prieš metus pradėtą sudėtingą rekonstrukciją įmonės vadovas įvardija kaip pačią įsimintiniausią savo darbo istorijoje. Juolab kad renovuojamas tarp alytiškių legenda tapęs pastatas, kuris nuo šiol nebebus miesto gėda.

"Brazilkai" ne tik pakeistas stogas, apšiltintas ir atnaujintas fasadas, bet ir modernizuota šildymo bei karšto vandens tiekimo sistema, pakeistas geriamojo vandens ir buitinių nuotekų vamzdynas – magistraliniai vamzdynai, stovai. Namas ir toliau naudosis centriniu šildymu, bet kiekvienas butas gali pats reguliuoti šilumos kiekį. Taip pat seni mediniai langai pakeisti naujais plastikiniais, įstiklinti balkonai.

Prašėsi renovacijos

Daugiau nei 700 tūkst. eurų kainavęs "Brazilkos" renovacijos projektas gyventojams neužgrius didele mokestine našta. Renovacijos darbai, atskaičiavus 30 proc. valstybės paramą, alytiškiams kainuos apie 93 eurus už kv. m. Žinant, kad name visi butai tėra 25–30 kv. m ploto, suma vienam butui neviršys 3 tūkst. eurų.

Pasak Alytaus butų ūkio vadovo Egidijaus Mensevičiaus, pastatas pasikeitė kardinaliai: sudėtingos architektūros daugiabučiui architektas rado tinkamą sprendimą ir fasadas dabar atrodo labai gražiai. "Brazilka" vadinamas daugiabutis yra antras pagal senumą visame Alytuje, todėl renovacija buvo neišvengiama.

Anot E.Mensevičiaus, nors projektas buvo išties sudėtingas, su rangovu "Listada" problemų neiškilo: rekonstrukcija patenkintas ir jis, ir didžioji dalis namo gyventojų.

"Dauguma gyventojų patenkinti, bet kaip ir visur – būna visokių žmonių. Natūralu, toks yra gyvenimas", – sakė Alytaus butų ūkio vadovas, kurio planai – ambicingi.

"Planuose – renovuoti visus daugiabučius namus Alytuje. Norėtųsi greičiau, bet ne viskas gaunasi, kaip nori", – teigė E.Mensevičius.

Investicijos siekia 650 mln. eurų

Būsto energijos taupymo agentūros (BETA) duomenimis, 2013–2019 m. atnaujinta daugiau kaip 2,4 tūkst. senų daugiabučių, kuriuose gyvena maždaug 70 tūkst. šeimų. Per tą laikotarpį investicijos į renovaciją viršijo 650 mln. eurų, pasiekti energijos sutaupymai – 730 GWh. Šiuo metu įgyvendinama dar apie 1,4 tūkst. daugiabučių atnaujinimo projektų.

"Brazilkos" renovaciją atlikusiai įmonei "Listada" – tai penktasis modernizuotas daugiabutis Alytuje ir ne pirmas sėkmingas projektas Lietuvoje. Kaune įmonė restauravo pastato fasadą Laisvės al. 82, vykdė verslo centro BLC2 Vienybės aikštėje fasadų ir vidaus apdailos darbus, administracinės paskirties pastato Savanorių pr. 292C statybos darbus, modernizavo daugiabutį K.Petrausko g. 17, remontavo administracinį pastatą Drobės g. 62 ir sausainių fabriką, esantį Kėdainių g. 17, vykdė darbus Šilo namų kvartale (fasado šiltinimo ir struktūrinio tinko apdaila), renovavo "Mondelez" fabriko stogą.

Tarp įmonės projektų kituose miestuose – gyvenamojo namo su administracinėmis patalpomis Vilniuje, Subačiaus g. 19, fasado šiltinimas ir struktūrinio tinko apdaila, daugiabučio namo Kėdainių rajone, Josvainiuose, Skroblų g. 10 modernizavimas, Šv.Barboros bažnyčios Paštuvoje fasadų šiltinimas ir apdaila bei vidaus apdailos darbai, o taip pat Mėsinių galvijų penėjimo pastatų ir pašarų aikštelių statybos darbai Lunkiškių kaime, Elektrėnų seniūnijoje.

Anot BETA atstovės ryšiams su visuomene Eglės Pliuskuvienės, su "Listada" užsakovai problemų nėra turėję. Nors agentūra tiesioginio ryšio su rangovais nepalaiko, apie juos sužino bankroto atvejais arba sulaukus skundų.

"Gavus skundą mūsų kokybės skyriaus specialistai važiuoja jų patikrinti, tačiau su "Listada" dar nebuvo tokio atvejo", – teigė specialistė.

Per 30 metų atnaujins visus

Šiuo metu šalyje atnaujinama dar 430 daugiabučių namų – investicijos į šių namų atnaujinimą sudaro apie 800 mln. eurų. Dar 1 tūkst. daugiabučių atnaujinimo projektų, turinčių gyventojų pritarimą, bus pradėti įgyvendinti artimiausiu metu.

BETA duomenimis, 2019 m. renovacijos procesai aktyviau vyko mažesnėse šalies savivaldybėse. Praėjusiais metais Zarasų rajono savivaldybėje atnaujinta septyniolika daugiabučių, Biržuose – dvylika, Jonavos ir Tauragės rajonų savivaldybėse – po vienuolika daugiabučių. Didžiuosiuose šalies miestuose daugiabučių renovacijos procesai praėjusiais metais vyko kiek lėčiau – Kaune atnaujinta devyniolika daugiabučių, Vilniuje – penkiolika, Klaipėdoje – aštuoni.

Nuo šių metų kovo įsigaliojusi ES Pastatų energinio efektyvumo direktyva numato, kad didžioji dalis pastatų ne vėliau kaip iki 2050 m. turi tapti neutralūs anglies dioksido išmetimui ir ekonomiškai efektyviai pertvarkyti į beveik nulinės energijos, t.y. beveik nevartojančius energijos pastatus.

Direktyvoje numatyta, kad kasmet ES šalyse, tarp jų ir Lietuvoje, vidutiniškai turėtų būti atnaujinama po 3 proc. energiškai neefektyvių pastatų. Tai reiškia, kad iki 2030 m. Lietuvoje turėtų būti atnaujinta apie trečdalį visų senų pastatų, iki 2040 m. – apie du trečdalius, visi likę – iki 2050 m.

Straipsnis užsakytas

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų