Pereiti į pagrindinį turinį

Lenkai kyla į ataką prieš Lietuvą

2009-11-08 21:43
Lenkai kyla į ataką prieš Lietuvą
Lenkai kyla į ataką prieš Lietuvą / Gedimino Bartuškos nuotr.

Lenkus smarkiai suerzino Lietuvos Konstitucinio Teismo (KT) sprendimas dėl užsieniečių pavardžių rašybos lietuviškuose pasuose.

Kaltina nepakantumu

Konstitucinis Teismas (KT) paskelbė, kad pavardės įrašymas nelietuviškais rašmenimis kitame paso skyriuje neprilygsta oficialiam įrašui valstybine kalba pagrindiniame lape. Tai reiškia, kad nelietuviško įrašo viešajame gyvenime Lietuvoje nebus galima naudoti.

Šis sprendimas Lenkijoje sukėlė itin neigiamą reakciją. Įtakingas lenkų dienraštis "Rzeczpospolita" tvirtina, kad Lietuvos valstybė jau savo prigimtimi yra nepalanki kitataučiams. Nepalanki tiek, kad nepritaria pavardėms, kurių raidžių nėra lietuviškoje abėcėlėje.

"Tai liūdna žinia ne tik Lietuvos lenkams, nors pavardžių rašyba jiems kelia mažiau nerimo negu lenkų švietimas ir žemės grąžinimas. Tai kelią nerimą taip pat Lenkijos lenkams, politikams ir publicistams, kurie tikėjo Lietuvos ir Lenkijos partneryste. Keliolika metų, nepaisydami nieko, tikėjome Lietuvos politikų pažadais – pradedant prezidentais, premjerais ir baigiant Lietuvos Seimo nariais, kad greitai lenkiškos pavardės bus rašomos lenkiškai, kad tai jokia problema, kurią blokuoja koks nors valdininkas arba techniniai sunkumai", – rašo "Rzeczpospolita".

Pasikeis lenkų požiūris

Anot dienraščio, tokius pažadus skelbė ir naujoji Prezidentė Dalia Grybauskaitė, kuri po kelerių metų darbo Briuselyje atrodė yra mažumų žinovė ir šalininkė.

"Keliolika metų truko, kol galiausiai gavome atsakymą iš Lietuvos mums svarbiu klausimu. Jis neigiamas. Tikriausiai pasikeis ir Lenkijos požiūris į Lietuvą, nes kas panorės laukti dar keliolika metų, kad vėl išgirstume panašų nuosprendį netgi tuo atveju, jeigu iš Lietuvos politikų girdėtume šimtus užtikrinimų dėl strateginės partnerystės ir tūkstančius pažadų dėl Vilniaus krašto lenkų", – apibendrina "Rzeczpospolita".

Ragina atakuoti

Lenkų europarlamentaras Januszas Wojciechowskis savo interneto dienoraštyje teigia, kad juokai baigėsi ir tiesiog reikia atakuoti Lietuvą.

Europarlamentaro manymu, Lietuvą politiškai reikia atakuoti visuose įmanomuose tarptautiniuose susitikimuose už įstatymų laužymą ir aiškų lenkų mažumos diskriminavimą. Pasak opozicinės "Įstatymo ir teisingumo" partijos nario, Lietuvos valdžia tiesiog akyse šaiposi iš lenkų.

Jo nuomone, Lietuvos atakos vieta turi būti Europos Parlamentas. "Ten Lietuva turi išgirsti griežtą kaltinimą, kad laužo tarptautinius įstatymus, kad laužo žmogaus teisių standartus, kad savo elgesiu bando pakasti pamatus, ant kurių laikosi ES. Ir tegul Lietuvos politikai nekalba nesąmonių, kad kaltinimai Lietuvai tarnauja Rusijai. Imperinius polinkius Rusijoje būtent ir skatina tai, ką jau seniai daro Lietuvos valdžia", – teigia lenkų europarlamentaras.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų