Pereiti į pagrindinį turinį

"Leo LT" vadovybė bus pakeista

2009-02-26 09:00 diena.lt inf.

Energetikos ministras Arvydas Sekmokas dar nesuformavo ką tik įsteigtos savo ministerijos, bet yra pasiryžęs pakeisti nacionalinės energetikos bendrovės "Leo LT" vadovybę.

Laukia teismo verdikto

Anot A.Sekmoko, sprendimai dėl nacionalinės energetikos bendrovės "Leo LT" vadovybės keitimo ir jos akcininkų susirinkimo sušaukimo bus priimti po Konstitucinio Teismo (KT) nutarimo, kurį numatoma paskelbti kitą pirmadienį. KT nagrinėja grupės Seimo narių kreipimąsi, ar "Leo LT" steigimas atitiko šalies įstatymus. Jeigu KT priimtų sprendimą, kad "Leo LT" buvo įsteigta neteisėtai, nacionalinę energetikos bendrovę gali tekti išformuoti.

"Manau, kad akcininkų susirinkimo data bus nustatyta gavus KT sprendimą kitą savaitę. Manau, kad tie sprendimai gali reikalauti tam tikrų veiksmų. Kokie jie bus: vienareikšmiški ar kitokie, nesiimu prognozuoti. Bet mes turėsime juos vykdyti", – interviu BNS vakar sakė energetikos ministras A.Sekmokas.

Vadovų likimas – ant plauko

Energetikos ministras mano, kad valstybė "Leo LT" stebėtojų taryboje turi turėti tiek svertų, kiek turi akcijų – tai reiškia, kad septyni iš vienuolikos jos narių turės būti valstybės atstovai arba žmonės, kurie galėtų tvirtai atstovauti viešajam interesui. Šiuo metu neaišku, kurie valdybos nariai atstovauja valstybei, o kurie – privačiam kapitalui. Šaltinių teigimu, A.Sekmokas nusiteikęs pakeisti didžiąją dalį "Leo LT" stebėtojų tarybos, taip pat jos vadovą – buvusį bankininką Julių Niedvarą.

Energetikos ministras leidžia suprasti, jog pakeitus stebėtojų tarybą ateis eilė ir bendrovės valdybai, kuriai vadovauja buvęs draudikas Gintautas Mažeika.

"O toliau jau stebėtojų taryba turės prižiūrėti, kaip veikia valdyba. Šiandien pasigendu valdybos strategijos, koordinavimo veiksmų su valstybės institucijomis, nes tai valstybinio masto projektai, o ne "Leo LT" masto projektai", – sakė A.Sekmokas.

Jis nenorėjo atskleisti, ar bus pakeitimų įmonės valdyboje: "Stebėtojų taryba tam ir bus paskirta, kad nuspręstų tolesnius veiksmus dėl valdybos. Dabar visas veiksmas ir kalbėjimas viešoje erdvėje yra valdybos, o stebėtojų tarybos kaip ir nelabai girdžiu ir žinau."

A.Sekmokas dar kartą pakartojo turintis priekaištų ir "Leo LT" valdybai: "Mane labai stebina, kad su "Leo" bendraujame per spaudą ir susitinkame su valdybos pirmininku tik pas premjerą. Tokie žingsniai sudaro įspūdį, kad tai yra valstybė valstybėje, jų veiksmai mane gana stebina."

J.Niedvaras nori tobulėti

"Leo LT" stebėtojų tarybos vadovas, "Leo LT" prezidentas J.Niedvaras, atsakydamas į A.Sekmoko kritiką, pripažįsta, kad įmonės vadovybei yra kur tobulėti.

"Galiu pasakyti, kad dirbame gerai, bet ne idealiai", – vakar per spaudos konferenciją pripažino J.Niedvaras.

Jis po trečiadienį įvykusio įmonės stebėtojų tarybos posėdžio teigė, kad valdybos veikla paliko gerą įspūdį. Vis dėlto, anot J.Niedvaro, "Leo LT" valdybos darbas bus vertinamas balandį, kai paaiškės įmonės 2008 m. veiklos rezultatai.

Sutaupys milijonus

Daug kritikos sulaukianti "Leo LT" vadovybė priekaištus nusprendė atremti taupymo pavyzdžiais. Vakar bendrovės stebėtojų taryba priėmė sprendimą valdybos narių atlyginimus iki metų pabaigos sumažinti 15 proc.

Įmonės valdybos pirmininkas dabar uždirba 40 tūkst. litų iki mokesčių per mėnesį, nariai – po 35 tūkst. litų. Pirmosios "Leo LT" valdybos vadovas uždirbdavo 50 tūkst. litų per mėnesį neatskaičius mokesčių, o kiti valdybos nariai – po 45 tūkst. litų.

Be to, "Leo LT" grupė šiemet sąnaudas ketina sumažinti apie 80 mln. litų, iki 502,3 mln. Tai gali būti ne paskutinis grupės išlaidų mažinimas. Pernai "Leo LT" grupės sąnaudos siekė 582 mln. litų.

Planuojama, kad grupės išlaidos darbo užmokesčiui sumažės nuo 307,8 mln. iki 280 mln. litų. Šiais metais sustabdyti planuoti grupės įmonių pastatų remontai, todėl jų sąnaudos, palyginti su 2008 m., sumažės 30 mln. litų, iki 54,9 mln., o kitos veiklos sąnaudos sumažės 23 mln. litų, iki 167,3 mln.


Elektrinė gali tapti našta

Nacionalinės energetikos bendrovės "Leo LT" ketinamos statyti atominės elektrinės vieno reaktoriaus galingumas bus nuo 400 iki 1000 megavatų, tačiau dar neaišku, kiek reaktorių bus pastatyta. Energetikos ministras Arvydas Sekmokas tikina, kad elektrinė neturi būti pernelyg galinga – ji turi užtikrinti šalies energetinį saugumą ir netapti Rusijai naudingu geopolitiniu objektu.

Energetikos ministerija teigia pajudėjusi pirmyn ir pradėjusi labai rimtą bei svarbią diskusiją, kokio galingumo galėtų būti vieno bloko ir visos elektrinės galia. "Ar ji padidins mūsų energetikos saugumą, ar tai bus objektas, kuris galės pagal savo dydį funkcionuoti tik Rusijos energetikos sistemoje – techniškai dėl pirminių ir antrinių rezervų. Reikia labai gerai pasverti tiek techninius, tiek ekonominius parametrus, nes mūsų tikslas – kad ji didintų mūsų saugumą", – BNS vakar sakė A.Sekmokas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų