Pereiti į pagrindinį turinį

Lietuvos įvaizdis – silpnas

2008-10-17 09:00

Lietuva, pirmąkart patekusi į valstybių įvaizdžio vertinimo reitingą, atsidūrė pernai sudaryto reitingo apačioje – 42-oje vietoje iš 50-ies.

Lietuvos pozicijos yra silpnos turizmo srityje ir gyventojų draugiškumo klausimu, geresnės – šalies valdymo sistemos, elgsenos tarptautinėje bendruomenėje ir ekonominių sąlygų gyventi ir dirbti atžvilgiu.

Įvaizdžio eksperto Simono Anholto sudarytas Valstybės įvaizdžio indeksas yra vienintelis tyrimas, analizuojantis valstybių suvokimą. Jis atliekamas remiantis įvairių šalių gyventojų apklausomis.

Lietuva bendrame reitinge užima 42-ą vietą. Ji dviem pozicijomis lenkia Estiją, Jungtinius Arabų Emyratus ir Indoneziją. Pirmas reitingo dešimtuko vietas užima Vakarų Europos valstybės – Vokietija, Prancūzija, Didžioji Britanija, Italija, Švedija.

Geriausiai Lietuva įvertinta valstybės valdymo kategorijoje, kurioje užėmė 28-ą poziciją, nedaug nusileisdama JAV, Lenkijai, Čekijai. Atliekant vertinimą šioje kategorijoje įvairių šalių gyventojų buvo klausiama, ar, jų nuomone, tiriama šalis valdoma kompetentingai ir sąžiningai, ar joje gerbiamos piliečių teisės, ar šalis elgiasi atsakingai tarptautinėje bendruomenėje. Imigracijos arba investavimo kategorijoje Lietuva užėmė 36-ą vietą.
Silpniau Lietuva įvertinta žmonių ir turizmo kategorijose. Pagal atsakymų, ar tiriamos šalies žmonės svetingi, ar respondentas norėtų turėti draugą iš tos šalies, ar tos šalies gyventojas būtų geras darbuotojas, indeksą Lietuva užėmė 44-ą poziciją. Vertinant turizmo sritį pagal keturis aspektus – ar norėtųsi apsilankyti tiriamoje šalyje, jei pinigai nebūtų lemiamas dalykas, ar šalis yra turtinga istoriniu paveldu ir gamta, ar šalies miestų kultūra patraukli – Lietuva atsidūrė 45-oje vietoje.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų