Pereiti į pagrindinį turinį

Lietuvos vadovė atsargiai vertina lyčių kvotų įvedimą

2011-06-30 19:28
Lietuvos vadovė atsargiai vertina lyčių kvotų įvedimą
Lietuvos vadovė atsargiai vertina lyčių kvotų įvedimą / Šarūno Mažeikos (BFL) nuotr.

Lietuvos Prezidentė Dalia Grybauskaitė mano, kad kvotų sistema, užtikrinant lygias lyčių teises, turi būti taikomos tik kai kuriose šalyse ir tik išimtinais atvejais.

Ketvirtadienį Vilniuje vykstančioje tarptautinėje moterų lyderių konferencijoje įsiliepsnojo diskusijos, ar siekiant užtikrinti moterų dalyvavimą politikoje būtų tinkama kvotų sistema, tai yra teisinių priemonių, užtikrinančių lygų abiejų lyčių dalyvavimą įvairiose visuoeminio gyvenimo sferose, įvedimas. 

„Nesu taip jau labai atvirai už tą pozityviąją diskriminaciją, kaip yra kartais vadinamos kvotos“, - spaudos konferencijoje paklausta apie tokius pasiūlymus kalbėjo D.Grybauskaitė.

„Kai kurioms šalims, kurios tik pradeda galvoti, ar leisti moterį į gatvę, ar leisti jai vairuoti, ar leisti jai nusiimti apdangalus, galbūt ir yra būtinas pirmasis postūmis, tai yra kvotų įvedimas vardan šalies bei visuomenės demokratizavimo. Bet labiau išsivysčiusiose valstybėse, labiau pažengusiose demokratijos keliu galbūt to ir nereikia“, - sakė ji.

Bet net ir išsivysčiusiose kraštuose , anot Lietuvos vadovės, dar turi būti daug padaryta siekiant lygių galimybių abiem lytims. „Ką jau kalbėti apie tas šalis, kuriose išsivystymo lygis mažesnis, kuriose vyksta konfliktai?“, - pridūrė ji retorinį klausimą.

Diskusijose dėl kvotų įvedimo Latvijos Saeimos pirmininkė Solvita Aboltina sakė mananti, kad jų sistema nesunaikins visuomenėje tvyrančių stereotipų apie lyčių vaidmenis. „Prietarai apie lyčių vaidmenis turi būti išnaikinti. Bet esu tikra, kad tokie pasikeitimai negali būti pasiekti padedant teisiniams mechanizmas ir kvotų sistemai. Demokratija ir teisingumas prasideda įgyjant išsilavinimą, todėl siekiant ekonominės moterų nepriklausomybės, jų dalyvavimo viešajame gyvenime bei politikoje geriausias kelias yra švietimas ir žinios“, - kalbėjo Latvijos parlamento vadovė.

Bet pasiteiravus kitų konferencijos dalyvių, ar pritaria kvotų sistemai, rankas pakėlė beveik visi Prezidentūros Baltojoje  salėje buvę žmonės. Nepritarimą kvotoms išreiškė vos vienas kitas asmuo. „Mes mažumoje“ - juokavo latvių politikė.

Švedijos ūkio ir energetikos ministrė Maud Olofsson teigė, jog kvotos rodo moterims, kad ir jos gali dalyvauti svarbiuose politikos sprendimuose: „Politinėje partijoje ar versle – bet kur – tu turi nuspręsti, kuris būdas yra geriausias užtikrinti lygias galimybes tavo partijoje ar versle. Iš šio požiūrio taško, tai yra tiesiog veiklos būdas, kurį arba renkiesi, arba ne“.

Konferencijoje Vilniuje daugiau kaip 120 dalyvių iš 44 pasaulio valstybių ieško atsakymų į klausimus, kaip suaktyvinti moterų vaidmenį politikoje, versle, visuomeniniame gyvenime.

Renginys skirtas Lietuvos dviejų metų pirmininkavimo Demokratijų bendrijai pabaigai.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų