Pereiti į pagrindinį turinį

Mainymasis – pirkinių alternatyva

2024-08-24 12:01 diena.lt inf.

Artėjant naujiems mokslo metams dalis tėvų jau suka galvas, kaip tinkamai suruošti vaikus į mokyklą. Ekspertai pastebi, kad vieną vaiką parengti mokyklai vidutiniškai atsieina apie 100–200 eurų, todėl dalijasi patarimais, kaip taupiai suktis daugiau nei vieną atžalą turinčiai šeimai.

Galvosūkis: parengti vieną vaiką mokyklai vidutiniškai kainuoja 200 eurų, o jei vaikų daugiau? Ekspertai ragina neaukoti šeimos biudžeto ir paieškoti alternatyvų.
Galvosūkis: parengti vieną vaiką mokyklai vidutiniškai kainuoja 200 eurų, o jei vaikų daugiau? Ekspertai ragina neaukoti šeimos biudžeto ir paieškoti alternatyvų. / freepik.com nuotr.

Skaitmeninių finansinių paslaugų įmonės „Creditea“ užsakymu „Spinter tyrimai“ atlikta reprezentatyvi gyventojų apklausa parodė, kad dažniausiai lietuviai (41 proc.) vienam vaikui parengti mokyklai išleidžia 101–200 eurų.

Iškart po jų rikiuojasi 50–100 eurų išleidžiantys 26 proc. tautiečių. Vis dėlto 18 proc. apklaustųjų nurodė išleidžiantys 201–300 eurų, o 11 proc. – daugiau nei 300 eurų. Tik vos 4 proc. teigė išleidžiantys mažiau nei 50 eurų.

Vaiko parengimas mokyklai gali kaip reikiant patuštinti daugiau nei vieną atžalą auginančios šeimos piniginę. Todėl labai svarbu savo išlaidas ir reikalingų pirkinių sąrašą planuoti iš anksto, o ne palikti paskutinei minutei.

Tėveliai galėtų pagalvoti ir apie mainymąsi nebereikalingais, tačiau dar tinkamais naudoti vaikų daiktais užuot pirkę naujus.


Kaip sumažinti išlaidas

Atlikite inventorizaciją namuose. Pirmiausia drauge su vaikais iškraustykite visus stalčius, spintas ir peržiūrėkite, ką jau turite. Galbūt namuose yra dar iš praeitų metų užsilikusių arba vyresnio vaiko nepanaudotų sąsiuvinių, rašiklių ar kitų mokyklinių priemonių? Susidarykite sąrašą visko, ką turite.

Sudarykite pirkinių sąrašą. Sudarykite sąrašą priemonių, kurias reikia įsigyti, ir būtinai jo laikykitės. Venkite impulsyvių, neplanuotų pirkinių. Pradžioje stenkitės pirkti tik tai, kas būtina, – palaukite, kol vaikas pradės eiti į mokyklą ir paaiškės, ko dar jam iš tiesų trūksta. Taip išvengsite nereikalingų pirkinių.

Atnaujinkite daiktus. Jei kai kurios mokyklinės priemonės  nusidėvėjusios, tačiau dar tinkamos naudoti, galite pabandyti jas atnaujinti. Pavyzdžiui, perdažyti ar persiūti seną pieštukinę.

Apsilankykite blusturgiuose. Pasidomėkite, ar jūsų apylinkėse nėra blusturgių, arba panaršykite platformose, kuriose parduodami dar labai geri daiktai iš antrųjų rankų. Neverta pirkti brangių naujų drabužių ar daiktų, kuriuos vaikai greitai išauga arba sunaudoja.

Organizuokite mainus. Pasikalbėkite su savo mokyklos bendruomene arba kaimynystėje gyvenančiais tėvais – galbūt jie turi kažkokių priemonių ar drabužių, kurie jų vaikams jau nebereikalingi? Drauge galite suorganizuoti daiktų mainų turgelį.

Apsipirkite grupėse. Drauge su kitais tėvais organizuokite grupinį apsipirkimą. Kartais tam tikrus daiktus perkant urmu galima gauti didesnių nuolaidų.

Rūpinkitės kokybe. Kai kuriuos daiktus, kuriuos vaikas naudos ilgiau, pavyzdžiui, kuprinę, verta pirkti brangesnius, tačiau kokybiškus. Tuomet nereikės kasmet pirkti vis naujų.

Apsipirkite iš anksto. Nepalikite apsipirkimo paskutinei minutei, nes tada sunkiau rasti nuolaidų ar gerų pasiūlymų. Naudokitės nuolaidų kortelėmis, lojalumo programomis.

Pirkite internete. Prieš įsigydami daiktą, patikrinkite jo kainą internetinėse parduotuvėse – dažnai prekių ten galite rasti pigiau nei fizinėse parduotuvėse. Apskritai pirkti prekes internetu yra gana neblogas sprendimas – nereikia vykti į parduotuvę, kur jūsų dėmesį blaško įvairių prekių ir reklamų gausybė.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų