Pereiti į pagrindinį turinį

Menininkams atsibodo bado dieta

2009-04-28 09:00
Kaltinimas: menininkai teigia, kad premjeras juos apgavo.
Kaltinimas: menininkai teigia, kad premjeras juos apgavo. / Tomo Urbelionio (BFL) nuotr.

Menininkai kreipėsi į sostinės savivaldybę dėl leidimo gegužės 5 d. rengti prie Seimo protesto akciją "Sudie, kultūra?".

Apie tai vakar per spaudos konferenciją Seime pranešė Lietuvos meno kūrėjų asociacijos prezidentas Kornelijus Platelis.

"Bandysime visuomenei pareikšti savo susirūpinimą dėl kultūros šiek tiek garsiau", – sakė asociacijos vadovas.

Lietuvos autorių teisių gynimo asociacijos prezidentas Valentinas Sventickas siūlė menininkams surengti dar vieną akciją – boikotuoti Valstybės dienos šventinius renginius.

"Man yra kilusi dar viena mintis, pasiūlyti Valstybės dieną be kultūros. Aš kalbu apie liepos 6-ąją. Nekoncertuoti, nerengti parodų, nedalyvauti skaitymuose, neiti į priėmimus, nepriimti valstybinių apdovanojimų ir panašiai. Ir tai nebūtų joks kerštas ar ambicijų demonstravimas, tai būtų ramus objektyvus fakto konstatavimas – jei valdžiai kultūra nerūpi, tegu ta valdžia ir nesifotografuoja šalia", – sakė V.Sventickas.

Lietuvos meno kūrėjų asociacijos konferencija praėjusią savaitę priėmė rezoliuciją, kuria pareiškė, kad kultūra ir menas atsidūrė ties žlugimo riba.

"Kultūra daugiau negu kitos sritys nukenčia pirmiausia todėl, kad buvo drastiškai padidinti autorių sutarčių mokesčiai, nuo 15 iki 31 proc. Vidutiniškai meno kūrėjai iš autorių sutarčių prasimano maždaug tą minimalų mėnesinį atlyginimą. Ar valstybė yra suinteresuota, kad visi menininkai įsidarbintų šiltose vietose – kūrikais, naktiniais sargais ir taip savo gebėjimus realizuotų?" – ironizavo K.Platelis.

Pasak K.Platelio, premjeras Andrius Kubilius menininkams žadėjęs, jog dėl autorių mokesčio padidėjimo prarastos lėšos bus kompensuojamos skiriant finansavimą pagal kultūros programas. "Ką dabar matom, yra pasiūlymas 27 mln. litų tas programas ne padidinti, o sumažinti", – sakė asociacijos vadovas.

Biudžeto pataisose numatyta Kultūros ministerijai finansavimą ne su darbo užmokesčiu susijusioms išlaidoms, t. y. daugiausia įvairiems projektams atitenkančias lėšas, mažinti 27 mln. litų.

Teatro sąjungos meno kūrėjų asociacijos pirmininkas Algis Matulionis sakė, jog kūrėjų specialybė – specifinė, todėl menininkai sunkmečiu negali kurį laiką pakeisti profesijos.

"Jis negali metams išeit cibulių sodint, jis nebetenka profesijos. Gyvenom pusbadžiu, tai dabar šitas mažinimo projektas rodo, kad dabar mes jau turbūt nebeišgyvensim, ir dabar jau yra paskutinioji", – sakė A.Matulionis.

Rašytojų sąjungos pirmininkas Jonas Liniauskas siūlė ir šaltinį, iš kur paimti lėšų kultūrai, – nubraukti finansavimą keliams.

"Nurėžkite nuo plentų, tuos 200 mln., užsimerkę. Plentų niekas neskaitys", – sakė J.Liniauskas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų