Pereiti į pagrindinį turinį

Ministerija laukia visuomenės pastabų planui dėl prisitaikymo prie klimato kaitos

2024-07-12 13:39 diena.lt inf.

Viešosioms konsultacijoms pateikus Lietuvos prisitaikymo prie klimato kaitos planą, laukiama visuomenės pastabų jam, teigia Aplinkos ministerijos patarėja.

J. Kalinsko / BNS nuotr.

Kaip LRT radijo laidoje „Ryto garsai“ penktadienį pažymėjo ministerijos Klimato politikos grupės patarėja Judita Liukaitytė-Kukienė, šiuo metu Lietuva neturi rekomendacijų verslininkams, tačiau daromi tam tikri žingsniai prisitaikymui prie kintančio klimato.

„Dar tokių (rekomendacijų – BNS) neturime, bet savivaldybės įvairius sprendimus (daro – BNS), ir kaip tik prieš savaitę pasirodė Lietuvos prisitaikymo prie klimato kaitos planas“, – teigė J. Liukaitytė-Kukienė.

„Jis pateiktas viešosioms konsultacijoms kartu su Nacionaliniu energetikos ir klimato srities veiksmų planu. Laukiame labai visų pastabų, nes tai yra būtent, ką iki 2030 metų valstybė darys, kokias priemones taikys, savivaldybių visų planų priemonės įtrauktos, ir ką reikėtų padaryti“, – pažymėjo patarėja.

Jos teigimu, Lietuvoje po truputį prisitaikoma prie šylančio klimato. Vis tik patarėja atkreipė dėmesį, kad didesnis mirtingumas būna fiksuojamas pavasarį, pirmosiomis karščio bangų dienomis.

„Ir turime du pikus, antrą dieną yra padidėjęs mirtingumas Lietuvoje ir septintą dieną, kuomet apsunkinama ir, jeigu neturi normalaus atsigavimo, tavo organizmas neatlaiko“, – LRT radijui sakė J. Liukaitytė-Kukienė.

Seimas birželio pabaigoje priėmė Klimato kaitos valdymo įstatymą, kuriuo išplėsta apyvartinių taršos leidimų prekybos sistema, į ją įtraukiant kelių, jūrų ir oro transporto, dujų tiekimo ir šilumos sektorius.

Šiuo įstatymu į Lietuvos teisėkūrą perkelta Europos žaliojo kurso arba vadinamoji „Fit for 55“ direktyva dėl klimato neutralumo.