Netikras sviestas - pigesnis Pereiti į pagrindinį turinį

Netikras sviestas - pigesnis

2006-04-03 09:00

Dienos rūpestis

Netikras sviestas - pigesnis

Parduotuvių lentynose mažėja natūralių pieno produktų.

Dalį gyvulinių riebalų gamintojai pakeičia augaliniais.

Kad sviestas, grietinė, sūris, grietinėlė turi augalinių priemaišų, yra pažymėta ant pakuotės. Tokie gaminiai vadinami tikraisiais vardais - „grietinės ir augalinių riebalų mišinys“, „tepus riebalų mišinys“, „sūrio produktas“.

Augaliniai riebalai yra pigesni negu pieno, todėl tokie mišiniai kainuoja mažiau.

Specialistų teigimu, augalinių priemaišų turintys pieno produktai nėra prasti.

„Jie nėra blogi, tačiau pirkėjui turėtų būti aišku, kokį produktą jis perka“, - sakė Kauno technologijos universiteto Maisto instituto vyresnioji mokslo darbuotoja Meilė Kulikauskienė.

Gamintojai kartais gudrauja, informaciją ant pakuotės rašydami mažomis raidėmis.

Jei gamintojai įmaišo pačių pigiausių augalinių riebalų, pieno produkto kokybė kiek nukenčia.

Anot M.Kulikauskienės, didėjantį nenatūralių pieno produktų asortimentą lemia gamintojų noras pasipelnyti.

„Gamintojai nori, kad produkcija būtų perkama, todėl ieško būdų, kaip ją atpiginti“, - teigė specialistė.

Įtakos tokių produktų gamybai turi ir žaliavos trūkumas.

Tarybiniais laikais, kai gyvavo kolūkiai, pieno buvo primelžiama daugiau. Anot specialistės, augalinių riebalų gali būti maišoma ir į pieną. Tačiau mūsų šalies saugaus ir sveiko maisto reikalavimuose apie tai dar neužsimenama.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra

Daugiau naujienų