Pereiti į pagrindinį turinį

Pamokėlės riaušininkams

2009-04-14 09:00
Pamokėlės riaušininkams
Pamokėlės riaušininkams / Gedimino Bartuškos nuotr. Nerimas: VST pabrėžia, kad dviprasmiško turinio instrukcijomis turėtų susidomėti prokurorai, o galbūt ir saugumo darbuotojai.

Įvairiuose susibūrimuose ir internete nevaržomai platinamos instrukcijos, kurios verčia sunerimti pareigūnus. Mat jose aiškinama, kaip neutralizuoti prieš riaušininkus naudojamų ašarinių dujų poveikį ar apsunkinti policininkams atpažinti riaušių dalyvius.

"Įstatymų galite ir negerbti..."

Viename neseniai vykusiame mitinge susirinkusiems buvo dalijami lankstinukai, pavadinti "Protestuotojo ABC". Juose pateikiamos įvairios instrukcijos, kaip galima pasipriešinti teisėsaugai. "Įstatymų galite ir negerbti, bet turite reikalauti, kad jų nepriekaištingai laikytųsi patys policininkai – tokia bendravimo su jais nuostata visada pasiteisina", – skelbiama lankstinuke.

Toliau joje pateikiami praktiniai patarimai, kaip elgtis įvairiuose mitinguose. Pavyzdžiui, daug bendrauti su kitais renginio dalyviais, o ypač – su merginomis, mat jų "paprastai nesulaiko ir teisėjai jomis tiki".

Bene įdomiausi patarimai skirti tokiam atvejui, jeigu sulaikomas mitinguotojo bičiulis ar kitas renginio dalyvis. Neva reikėtų paleisti gerklę ir naudoti tokius šūkius kaip "mentai už nieką sulaiko žmogų", "mentai už nieką muša žmogų", "mentas nusikaltėlis, mentas sadistas" ir pan.

"Paprastai per mitingą žmonės lengvai sutinka duoti parodymus prieš policiją. Užsirašyk jų vardus ir telefonų numerius. Dar geriau, jeigu vienas draugas iš karto nuvažiuotų į komisariatą kaip liudytojas ir paliudytų, kad sulaikytasis nieko nedarė, kad mentas jį sadistiškai mušė ir viešai įžeidinėjo rusiškais keiksmažodžiais. O kitas draugas turėtų pasilikti ir pririnkti kuo daugiau kitų liudytojų telefonų numerių", – rašoma lankstinuke.

Taip pat teigiama, kad sulaikytasis turėtų reikalauti policijos pareigūnų nurodyti konkrečią jo sulaikymo priežastį. Ir pateikiamas toks "konkrečios" priežasties pavyzdys – "metei akmenį į galvą Kubiliui ir pataikei, nes tavo pusėje buvo Dievas". Be to, rekomenduojama policijos pareigūnus apskųsti, reikalauti, kad jiems būtų iškeltos baudžiamosios bylos ir t. t.

Ragina imtis nelegalių veiksmų

Panašios instrukcijos platinamos ir interneto svetainėje www.anarchija.lt: ten galima pasiskaityti įvairių siūlymų, kaip pažeisti įstatymą ir likti nesučiuptam.

Pavyzdžiui, tinklalapyje skelbiamuose straipsniuose "Pasidaryk pats" mokoma, kaip pastatų sienas apipaišyti grafitais ir pabėgti. Nevienareikšmiškai pasisakoma ir apie vagystes.

"Daugelis anarchistų yra "nusikaltėliai". Neapsigauk. Nemažai anarchistų puikiai jaučiasi vogdami iš parduotuvių ir įsilauždami į "privačią" valdą. Jie mano, kad pokyčių galima pasiekti tik smurtine revoliucija. Aš su tuo nesutinku. Anarchistai dėl to dažnai užsitarnauja prastą reputaciją. Nebūtina kažką daryti vien todėl, kad tai laikoma nelegaliu veiksmu. Vogti iš didelės, sunkiai besiverčiančios šeimos, mano ir daugelio kitų anarchistų nuomone, yra labai labai blogai. O vogti iš stambios korporacijos? Pusė velnio", – skelbia slapyvardžiu prisistatanti autorė.

Prašosi prokurorų dėmesio

Negana to, kitame straipsnyje iš ciklo "Pasidaryk pats" mokoma, kaip pasigaminti preparatų, kurie turėtų bent iš dalies neutralizuoti specialiųjų pajėgų prieš riaušininkus naudojamas priemones. Pateikiami keli receptai tirpalų, kurie neva gerokai sumažina ašarinių dujų ar pipirinių aerozolių poveikį.

Tokios žinios nemaloniai nustebimo specialiai neramumams tramdyti paruoštą Viešojo saugumo tarnybą (VST). Kaip dienraščiui teigė VST Tarptautinio bendradarbiavimo ir viešųjų ryšių departamento vadovas kapitonas Evaldas Vaitkus, lankstinukų ir publikacijų internete turiniu turėtų susidomėti Generalinė prokuratūra bei Valstybės saugumo departamentas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų