Pereiti į pagrindinį turinį

Papasakojo apie norinčiųjų mesti rūkyti antplūdį: skambino tiek žmonių, kad pritrūko konsultantų

2024-08-25 10:00

Vasario mėnesį startavusios telefoninės linijos – norintiems mesti rūkyti ir policijos pasitikėjimo linija „Narkotikams – NE“ – nuo veiklos pradžios sulaukė šimtų skambučių, daugiausia – pirmaisiais darbo mėnesiais.

Asociatyvi nuotr.
Asociatyvi nuotr. / Ž. Gedvilos/BNS nuotr.

Kaip BNS informavo Policijos departamentas, pasitikėjimo linija dėl narkotikų platinimo gauta 315 skambučių, iš jų 167 – per vasarį ir kovą.

Tuo metu į pagalbos liniją norintiems mesti rūkyti nuo vasario paskambino beveik tūkstantis žmonių. Daugiausia besikreipusiųjų – taip pat pirmaisiais veiklos mėnesiais, BNS teigė Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamentas (NTAKD).

Neužtekdavo konsultantų

Nuo vasario pradžios pagalbos linija norintiems mesti rūkyti iki šiol sulaukė sulaukė 932 žmonių skambučių.

„Jų buvo dvigubai daugiau, nei pajėgdavo atsiliepti konsultantai, todėl visiems norintiems prisiskambinti buvo patariama užsisakyti perskambinimą“, – BNS pasakojo NTAKD specialistė Elžbieta Motūzaitė.

Jų buvo dvigubai daugiau, nei pajėgdavo atsiliepti konsultantai, todėl visiems norintiems prisiskambinti buvo patariama užsisakyti perskambinimą.

Anot jos, pastaraisiais mėnesiais besikreipiančių žmonių skaičius sumažėjo, tačiau naujos susidomėjimo bangos tikimasi rudenį.

„Prasidėjus vasarai, atostogų metui, skambučių skaičius ir konsultacijų poreikis šiek tiek sumažėjo. Nuo rugsėjo mėnesio planuojama aktyvi informacinė kampanija, kurios dėka tikimės pasiekti visus norinčius atsikratyti priklausomybe nuo nikotino“, – sakė E. Motūzaitė.

Šia linija paskambinusiam žmogui suteikiamos penkios konsultacijos su apmokytais specialistais. Pirmojo pokalbio metu surenkama informacija apie metantįjį rūkyti, paskiriama rūkymo metimo data.

„Pirmosios konsultacijos, kaip ir yra numatyta, dažniausiai užtrunka apie 45 minutes, nes jų metu norintys mesti rūkyti žmonės papasakoja savo argumentus, kiek yra motyvuoti realiai atsikratyti žalingo įpročio“, – pasakojo E. Motūzaitė.

Antrasis skambutis paskiriamas dieną prieš metimo rūkyti datą, kuomet konsultantai teiraujasi, ar planai nepasikeitė. Kitų pokalbių metu – stebimas progresas, suteikiami patarimai dėl iškilusių sunkumų.

NTAKD 2023 metų gegužės mėnesį surinktais duomenimis, beveik 37 proc. Lietuvos gyventojų įvardijo „šiuo metu“ rūkantys.

Dauguma jų nurodė, kad panorėję mesti rūkyti niekur nesikreiptų pagalbos. Jos ieškotų maždaug septintadalis (14 proc.) rūkančiųjų.

Linija 1819 veikia darbo dienomis nuo 11 iki 19 valandos ir savaitgaliais nuo 11 iki 14 valandos. Projektas „Nacionalinė metimo rūkyti pagalbos telefoninė linija“ bus vykdomas iki 2029 metų pabaigos. Jis finansuojamas valstybės biudžeto lėšomis.

Įkurdama šią liniją SAM ir Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamentas įgyvendina vieną iš Pasaulio sveikatos organizacijos rekomenduojamų priemonių, skirtų priklausomybei nuo tabako nutraukti.

Dešimtys ikiteisminių tyrimų

Kaip BNS informavo Policijos departamento atstovas Ramūnas Matonis, patikrinus pasitikėjimo linija gautą informaciją apie narkotikų platintojus, pradėti 26 ikiteisminiai tyrimai.

„Matome, kad kas dešimtas maždaug skambutis yra pasitvirtinęs, kad ta informacija yra tikra arba ją jau pareigūnai turėjo, arba tai buvo nauja informacija, dėl kurios buvo pradėti tyrimai“, – kalbėjo R. Matonis.

Anot departamento, gaunami pranešimai, susiję su galimu neteisėtu disponavimu narkotinėmis ar psichotropinėmis medžiagomis, nurodant susijusių asmenų tapatybes, naudojamas transporto priemones, galimai su neteisėtais veiksmais susijusios vietoves, asmenų paskyrų interneto platformose pavadinimus.

Vis dėlto, pasak policijos atstovo, didžioji dalis pranešimų arba nepasitvirtina, arba yra nerealizuotini, nes informacija abstrakti, be papildomų, susijusius asmenis ar vietoves leidžiančių identifikuoti požymių.

„Tiesiog žmogus žino, kad kažkur jo mieste prekiaujama, bet nėra kažkokio konkretaus žmogaus, konkretaus adreso“, – sakė R. Matonis.

Tikrai nėra tokių, kurie čia kažkaip klaidingai arba specialiai meluotų, skambinėtų.

„Tikrai nėra tokių, kurie čia kažkaip klaidingai arba specialiai meluotų, skambinėtų“, – pridūrė jis.

Telefono linija siekiama suteikti galimybę žmonėms saugiai, anonimiškai pranešti apie neteisėtą narkotinių ar psichotropinių medžiagų platinimą ir disponavimą ir nedelsiant reaguoti į gautą informaciją.

„Kartais girdėdavom, kad žmonės nežino kur kreiptis, nežino kam pranešti, daug biurakratizmo galbūt, tingi rašyti pareiškimus, tai tiesiog sukūrėme dar vieną kanalą, kur jie gali labai paprastai paskambinę vienu telefono numeriu pranešti apie jiems žinomus atvejus“, – sakė R. Matonis.

„Mes skatiname, kad žmonės praneštų apie save, nes nėra tikslo anonimiškai, bet jeigu yra noras išlikti anonimišku – tokia galimybė yra“, – pridūrė jis.

Didžioji dalis gaunamų pranešimų yra susiję su narkotinių medžiagų platinimu butuose, namuose, mokyklose, kolegijose, landynėse bei kitur, tačiau pavieniai gyventojai praneša ir apie platinimo elektroninėje erdvėje.

Taip pat stebimi pavieniai atvejai kai pranešama apie užsienyje lietuvių galimai vykdomas nusikalstamas veikas.

Apie žinomus narkotikų platinimo atvejus galima pranešti telefono numeriu 8 700 60 777 darbo dienomis nuo 7 iki 20 valandos.

Linija finansuojama iš policijos biudžeto.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų