Pereiti į pagrindinį turinį

Partijų jungtuvės: 1+1=3?

2013-02-21 12:54
Partijų jungtuvės: 1+1=3?
Partijų jungtuvės: 1+1=3? / Gedimino Bartuškos nuotr.

Dvejus metus taręsi Rolandas Paksas ir Viktoras Uspaskichas greičiausiai sujungs savo partijas. Naujam politiniam dariniui turėtų vadovauti ligšiolinis Tvarkos ir teisingumo lyderis. Apie naujo politinio darinio gimdymą – pokalbis su R.Paksu.

Vienas galimų politinių jungtuvių iniciatorių, Tvarkos ir teisingumo partijos (TTP) vadovas R.Paksas, kaip ir jo potencialus partijos kolega V.Uspaskichas, tikino, kad svarstoma sąjunga – tikrai ne dėl bandymo Darbo partijai (DP) išvengti atsakomybės. Esą, siekiama naujos politinės jėgos tvirtu stuburu. Vis dėlto jis pripažino, kad dalis nepatenkintų politiniu dariniu jo gretas paliks.

– DP ir TTP sąjunga – iš politinio išskaičiavimo ar iš politinės meilės?

– Kaip linksmai paklausėte, pavasariškai. Santuoka, meilė, išskaičiavimas. Ką galiu atsakyti į tokius nerimtus klausimus? Jeigu yra tik du variantai, nesirenku nė vieno varianto. O jeigu kalbėtume apie tai, kad Lietuvai reikalinga stipri politinė jėga, galinti spręsti valstybės problemas su tvirtu stuburu, su tvirta pasaulėžiūra, su žmonėmis, kurie nori ir moka, tai ir būtų atsakymas.

– V.Uspaskichas jau patvirtino, kad junginė partija bus valdoma rotacijos būdu ir jai artimiausiu metus turėtumėte vadovauti jūs. Kodėl?

– Šiaip tai galutinius sprendimus padarys kongresai, jei tokie bus. Ar jie bus, nuspręs sekmadienį partijų tarybos. Kalbant asmeniškai, ką esame aptarę su V.Uspaskichu, be abejo, mes vienus kitus apmatus žiūrime, kaip būtų galima jungiantis gana didelėms partijoms suvaldyti tą sistemą, kad ji būtų efektyvi. Vienas variantų, kad pirmą kadenciją man tektų vadovauti, antrą kadenciją – DP dabartiniams nariams. Tokia galimybė aptarta. Ar tikrai bus taip, dar nežinia.

– Kodėl partijos jungiasi kaip lygiavertės, nors DP šiuo metu turi gerokai didesnę frakciją Seime, didesnį rinkėjų pasitikėjimą gavo per rinkimus?

– Partijos niekada nesusijungia, kai pradeda skaičiuoti, kas ką turi. Šiandien viena partija turi geresnę poziciją, kita – blogesnę. Tačiau kai pradedam tą savo turtą skaičiuoti, paprastai išeina totalus fiasko. Tiek DP, tiek TTP turi apylygiai žmonių – po 17 tūkst. narių. Abi partijos apylygiai turi žmonių savivaldybių tarybose – apie 160–170 kiekviena partija. Europarlamentarų mes turime daugiau. Jų frakcija Seime, taip, didesnė. Taip kad šiandien galbūt vienaip, o rytoj – kitaip. Bet jei žiūrėtume ne į tokią smulkmenišką aritmetiką, reikia žvelgti į priekį, o ne skaičiuoti tuos balus. Manau, partijos yra vertos, lygios, todėl ir jungiasi pariteto pagrindu.

– Ar prie naujo politinio darinio galėtų prisijungti Krikščionių ir Valstiečių liaudininkų partijos?

– Pagyvensime, pamatysime. Girdėjome ir tokių šnekų, ir tokių siūlymų. Gal bus ir taip, o gal ir ne, bet šiandien dar nesiryžčiau nei tvirtinti, nei neigti.

– Kai kurie sociologai sako, kad DP ir TTP elektoratai šiek tiek skiriasi, tad taip sujungus partijas rinkėjų, balsuojančių už ją, gali nepadaugėti. Kai jungiasi partijos, sakoma, kad vienas plius vienas nebūtinai lygu du.

– Aš tada renkuosi kitus sociologus, kurie sako, kad vienas plius vienas bus trys. Man šitie labiau patinka. Be abejo, aritmetiškai, kalbat apie elektoratą, negalima skaičiuoti. Ir jeigu bus jungiamasi į bendrus skyrius, ne visi bus patenkinti, vieniems tai nepatiks, kiti manys, kad yra pakankama motyvacija pasitraukti. Bet lygiai taip pat manau, jog žmonės, pamatę, kad kada nors kas nors gali sujungti jėgas, ateis į šitą politinį darinį. Lygiai taip pat bus ir su rėmėjais – vieni galbūt pažiūrės skeptiškai, kiti optimistiškai. Tik laikas parodys, kas buvo teisus. Ar jūsų sociologas, ar tas mano.

– Kiek laiko truko pokalbiai su V.Uspaskichu dėl partijų susijungimo? Ar buvo svarstoma galimybė kartu dalyvauti Seimo rinkimuose?

– Pokalbiai trunka jau daugiau nei dvejus metus. Dėl Seimo rinkimų nebuvo padarytas tas sprendimas. Gali būti, kad ir dabar nebus padarytas: daug dalykų reikia išspręsti, daug kompromisų padaryti. Įvyko taip, kaip įvyko.

– Kai kurie TTP frakcijos Seime nariai jau pradėjo maištauti, grasina apleisti ir partiją, ir frakciją bei pereiti pas socialdemokratus. Taigi jūsiškius ta galima sąjunga tik silpnina.

– Kai užsimojęs bandai kirsti proskyną miške, lekia skiedros: į vieną, į kitą pusę. Jei žmogus neras sau moralinio pasitenkinimo toliau būti, tai ką jau padarysi. Aš stengsiuosi įtikinti, kad šitas jungimosi kelias yra teisingas. Jei to nepavyks, ką jau padarysi.

– Kaip galimas partijų susijungimas gali paveikti koalicinius reikalus savivaldybėse? Vienose savivaldybių tarybose jūsų partija – opozicijoje, o DP – pozicijoje. Štai Vilniuje jūsiškiai opozicijoje, o DP – pozicijoje.

– Tas procesas, kuris galėtų vykti nuo tarybos posėdžio iki kongreso, be abejo, turės kokią nors logišką pabaigą ir miestų, ir rajonų skyriuose. Turėsime rasti pačius geriausius variantus. Kad patys geriausi žmonės stotų tų skyrių priekyje. Kaip bus su savivaldybių tarybomis, ar kas nors keisis, ar kas nors pasiliks, priklausys nuo vietovės, nuo situacijos. Kaip bus Vilniuje – sunku pasakyti.

– Bet kokiu atveju nebūtų normalu, jei tai pačiai partijai priklausantys nariai būtų ir pozicijoje, ir opozicijoje?

– Taip. Jie turėtų būti vieningi. Bet ar jie visi bus pozicijoje, ar opozicijoje – situacijos klausimas.

– Sukūrus naują politinį darinį, abi partijos gali prarasti valstybės dotaciją. Nors, žinoma, yra visokių nuomonių.

– Dotacija tam ir yra dotacija, kad ji ir susijungus ir iš mūsų dalies, ir iš DP ateitų. Manau, tai natūralu ir normalu, nes nauja politinė jėga būtų teisių perėmėja. Čia neturėtų būti klausimų.

– Kaip būtų pasidalyti skyriai visuose Lietuvos regionuose? Ar pusei jų vadovaus DP politikai, o kitiems TTP atstovai? Kaip pasidalysite didžiųjų miestų skyrius?

– Kiekvienam klausimui spręsti bandysime sudaryti darbo grupes įstatams, programai paruošti. Jei sekmadienį gausime pritarimą, darbo grupės ir nuspręs tuos skyrių jungimo klausimus. Mano įsivaizdavimu, jūsų klausime minimus dalykus galima spręsti remiantis keliais principais: pirma, tai pariteto principas. Jį mes tikrai fiksuosime formuodami būsimo politinio darinio valdžios institucijas. Matyt, tuo principu bus vadovaujamasi ir kalbant apie skyrius. Kitas principas – maksimalaus efektyvumo. Yra vietovių, kur mes stipresni, yra – kur DP atstovai. Tai ten tie, kurie stipresni, natūralu, kad pirmu smuiku ir turi griežti. Tai tik pasvarstymai. Aišku, gali būti ir kitaip.

– Kitąmet vyks prezidento rinkimai. Įdomi situacija, nes nei jūs, nei V.Uspaskichas – naujo politinio darinio lyderiai – kandidatūros kelti pagal įstatymą negalite. Ką darysite?

– Tą problemą galime spręsti paprastai. Naujas politinis darinys vienytų apie 35 tūkst. žmonių. Iš tokio būrio galima rasti žmogų, kuris būtų tinkamas kandidatuoti.

– O gal naujas politinis darinys rems Dalią Grybauskaitę, jei ši, žinoma, dalyvaus rinkimuose?

– Gyvenimas parodys.

– Jūs dalyvausite ir Europos Parlamento rinkimuose kitąmet?

– Turėčiau dalyvauti.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų