Pereiti į pagrindinį turinį

Po Lietuvą siaubusios audros praėjo daugiau nei mėnuo: dėl neišsiųstų pranešimų tyrimas nebaigtas

2024-09-12 09:46

Praėjus daugiau kaip mėnesiui po Lietuvą siaubusios galingos audros, Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento (PAGD) tarnybinis patikrinimas dėl gyventojams neišsiųstų perspėjimo pranešimų vis dar nėra baigtas. Vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė sako nenorinti jo skubinti, kad nenukentėtų kokybė. Visgi, pabrėžia ji, išvados, kad tokia situacija nepasikarotų jau yra padarytos.

Feisbuko grupės „Orai ir klimatas Lietuvoje“ nuotr.

„Kadangi tyrimus atlieka tam tikros institucijos, nenorėčiau jų spausti. Norisi, kad būtų išsamiai įvertinta. (...) Inicijavau tyrimą tam, kad pasižiūrėtume visą procesą, tačiau jau pradžioje buvo aišku, kur yra tam tikros problemos. Buvo pavesta jas išspręsti nedelsiant. Padarėme viską, kad tokios situacijos neįvyktų ateityje“, – ketvirtadienį Žinių radijui teigė A. Bilotaitė.

„Visai neseniai buvo pavyzdys, kai žinutes Lietuvos gyventojai ar bent jų dalis gavo, kai buvo kilę gaisrai durpynuose, Baltarusijos teritorijoje“, – tikino ji.

Pasak A. Bilotaitės, apie artėjančią stichiją gyventojams nepranešusioms institucijoms pritrūko bendradarbiavimo, o vėliau – ir atsakomybės už klaidą prisiėmimo.

„Mano principinė pozicija yra, kad žmones geriau visada laiku įspėti. Tai yra pareiga ir tą privalo atsakingos institucijos padaryti“, – pabrėžė ministrė.

ELTA primena, kad liepos pabaigoje A. Bilotaitė pavedė PAGD atlikti tarnybinį patikrinimą. Toks sprendimas priimtas po to, kai paaiškėjo, jog gyventojai negavo specialiųjų įspėjamųjų pranešimų apie artėjančią stichiją.

Tuo metu PAGD atstovai tikino, jog meteorologai neprognozavo tokių smarkių vėjų ir lietaus, tad ir perspėjimai žmonėms nebuvo išsiųsti. Tačiau savo ruožtu Lietuvos hidrometeorologijos tarnyba tikino įspėjusi tarnybas dėl į šalį atkeliaujančio stipraus vėjo ir gausių liūčių.

Lietuvoje praūžusi audra sukėlė daug nuostolių – daugiau kaip 160 tūkst. namų ūkių liko be elektros. Neišvengta ir aukų – Vilniuje, Grigiškėse žuvo 50-ties metų moteris, savivaldybės ir gyventojai skaičiuoja milijoninę stichijos žalą.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų