Pereiti į pagrindinį turinį

Po šešerių metų – į šešėlį

2009-06-29 23:59
Laimėjo: G.Babravičius Liberalų ir centro sąjungos pirmininko rinkimuose surinko kiek daugiau nei pusę partijos suvažiavimo delegatų balsų.
Laimėjo: G.Babravičius Liberalų ir centro sąjungos pirmininko rinkimuose surinko kiek daugiau nei pusę partijos suvažiavimo delegatų balsų. / Gedimino Bartuškos nuotr.

Valdančioji Liberalų ir centro sąjunga (LiCS) išsirinko naują lyderį, tačiau tai nepriartino jų susijungimo su Liberalų sąjūdžiu (LS).

Siekė keturi kandidatai

Naujuoju LiCS pirmininku išrinktas Vilniaus miesto vicemeras Gintautas Babravičius. Jis partijos vadovo pareigas eis dvejus metus.

Šeštadienį vykusiame LiCS suvažiavime slaptai balsuojant G.Babravičius surinko vos daugiau kaip pusę balsų iš 704 dalyvavusių delegatų – 359.

Partijos pirmininko rinkimų nugalėtojas tik nedideliu skirtumu aplenkė sveikatos apsaugos ministrą Algį Čapliką – šis surinko 323 balsus.

Rinkimuose dalyvavo dar du kandidatai – Mykolo Romerio universiteto dėstytojas Dangis Gudelis, surinkęs tik 4 balsus, ir nekilnojamojo turto bendrovės "Gama" direktorius, buvęs Lietuvos prekybos, pramonės ir amatų rūmų asociacijos vadovas Vitas Mačiulis, už kurį balsavo 14 suvažiavimo delegatų.

Ginčus nutildė pralaimėtojas

Tvirtinant slapto balsavimo rezultatus suvažiavime kilo sąmyšis ir ginčai, kai dalis A.Čapliko šalininkų pareikalavo naujų rinkimų, nes slaptai balsuoti buvo leista didesniam delegatų skaičiui, nei užsiregistravo suvažiavimo pradžioje šeštadienio rytą. Tuomet suvažiavimui buvo pranešta, kad užsiregistravo 686 delegatai, tai yra beveik dviem dešimtimis mažiau, nei dalyvavo popiet slaptai balsuojant.

A.Čaplikas pats paprašė nutraukti šias diskusijas. "Reikia mokėti laimėti, reikia mokėti ir pralaimėti. Neaiškumų man pačiam lieka, bet tiek to. Būkime vieningi. Patvirtinkime išrinktą pirmininką ir palinkėkime jam sėkmės", – sakė antras LiCS vadovo rinkimuose likęs politikas.

Suvažiavimo delegatai balsų dauguma patvirtino G.Babravičiaus išrinkimą.

Suvažiavimą paskelbė uždaru

53 metų G.Babravičius LiCS pirmininko poste pakeis Artūrą Zuoką, šešerius metus vadovavusį partijai, tačiau atsisakiusį dalyvauti kovoje dėl dar vienos kadencijos šiame poste. Neoficialiomis žiniomis, G.Babravičius buvo A.Zuoko remiamas kandidatas. Pats A.Zuokas to neneigia.

Šalia Vilniaus esančiame viešbutyje "Villon" vykęs LiCS suvažiavimas, kuriame rinktas partijos pirmininkas, netikėtai buvo paskelbtas uždaru. "Paprašytume žurnalistų palikti salę ir kviečiame juos jau į naujojo pirmininko spaudos konferenciją, kuri įvyks, kai jis bus išrinktas", – iškart po svečių ir A.Zuoko kalbos pareiškė suvažiavimui pirmininkaujantis LiCS vadovo pavaduotojas Klemensas Rimšelis.

A.Zuokas žurnalistams paaiškino, kad liberalcentristai esą elgiasi, kaip ir kitos partijos, kurios, pasak jo, savo vadovus renka slaptai.

Tačiau nė viena kita Lietuvos partija dar nebuvo paskelbusi, kad suvažiavimas, kuriame keliami kandidatai į vadovus, uždaras.

Vadovybės sprendimas suvažiavimą paskelbti uždaru nustebino ne vieną delegatą. "Lieka gūžčioti pečiais, tuo labiau kad keliant kandidatus ir per diskusijas dėl jų nebuvo nieko tokio pasakyta, kas galbūt galėtų pakenkti partijai", – sakė buvęs Seimo narys Jonas Čekuolis.

Žiedai per pusdienį nuvyto

Naujos kadencijos pirmininko poste nesiekęs A.Zuokas tvirtino taip pasielgęs dėl partijos vienybės.

Aiškindamas, kodėl praėjusią savaitę išplatino laišką partijos kolegoms, kuriame pranešė nesieksiąs būti perrinktas, A.Zuokas sakė: "Žinau, kad daugelį mano laiškas nuvylė. Bet partijos vienybė yra pagrindinė vertybė man. Tokiu savo sprendimu aš įnešiu savo indėlį į partijos atsinaujinimą."

Be to, A.Zuokas priminė jau tris kadencijas – šešerius metus – vadovaująs LiCS. "Tai gana ilgas laiko tarpas", – tvirtino jis, leidęs suprasti, kad nori suteikti progą ir kitiems pavadovauti šiai partijai. "Turime parodyti, kad nesame vieno žmogaus partija, nors, tiesą sakant, to niekada ir nebuvo", – pridūrė A.Zuokas.

Atsisveikindamas su LiCS pirmininko postu A.Zuokas visiems beveik septyniems šimtams delegatų įteikė po saulėgrąžą. "Kelkime galvas aukštyn, į saulę, kaip ši gėlė", – linkėjo A.Zuokas partijos kolegoms, kai jo padėjėjai nešiojo žiedus po salę. Po tvankaus pusdienio dauguma gėlių nuvyto.

A.Zuokas žada išlikti aktyvus LiCS narys. Jis turėtų būti paskirtas naujos partijos programos pagrindiniu kūrėju.

Apie jungimąsi – atsargiai

Net ir pasikeitus LiCS pirmininkui atsargiai kalbama apie galimą šios partijos susijungimą su LS jau artimiausioje ateityje.

LiCS suvažiavime dalyvavęs LS pirmininkas Eligijus Masiulis sveikino lieralcentristus, kad pakeistas jų vadovas. A.Zuoko vadovavimas buvo įvardijamas kaip kliūtis šiai partijai susijungti su LS.

Tačiau E.Masiulis kol kas nenorėjo pripažinti, kad LiCS vadovo pakeitimas jau artimiausiu metu gali atvesti prie šios partijos susijungimo su LS. "Mes laukiame, neforsuojame įvykių. Šis suvažiavimas, kuriame išrinktas naujas LiCS vadovas, taps tuo tašku, nuo kurio mes savo partijos viduje pradėsime diskusijas dėl to, kaip bendradarbiauti su liberalcentristais ateityje. Bendradarbiavimo formų yra pačių įvairiausių", – lėtai rinkdamas žodžius kalbėjo LS pirmininkas, paklaustas, ar naujojo LiCS vadovo išrinkimas paspartins dviejų liberaliųjų partijų susijungimą ar bent paskatins kelti bendrą kandidatų sąrašą per 2011 m. vasarį vyksiančius savivaldos rinkimus.

LiCS vadovai taip pat stokojo entuziazmo, paklausti apie galimą susijungimą su LS. Liberalcentristams ypač nepatinka tai, kad LS esą tam bando diktuoti išankstines sąlygas.

Todėl visi kalbinti LiCS vadovai, paklausti, kada dviejų liberaliųjų partijų susijungimas būtų įmanomas, nieko konkretaus pasakyti negalėjo.

Manoma, kad LiCS susijungimas su LS įmanomas ne anksčiau kaip 2011–2012 m.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų