Pereiti į pagrindinį turinį

Politikų spaudimo nejuto

2009-03-26 09:00
Politikų spaudimo nejuto
Politikų spaudimo nejuto / Tomo Raginos nuotr. Karjera: Tarnybinės etikos komisijos vadovė J.Petkevičienė balandžio viduryje taps Valstybės saugumo departamento pareigūne, bet gaus mažesnį atlyginimą.

Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos (VTEK) pirmininkė Jolanta Petkevičienė vakar pareiškė atsistatydinanti. Balandžio viduryje ji turėtų pradėti Valstybės saugumo departamente (VSD) dirbti su teise susijusį darbą.

J.Petkevičienė tikino iš VTEK vadovo pareigų išeinanti dėl asmeninių priežasčių, jokio politinio spaudimo taip pasielgti nejutusi. Pasak jos, VTEK darbas jai pasitraukus nenukentės.

– Kiekvienas žmogus turi teisę laisvai pasirinkti darbą, – atsakydama į žurnalistų klausimus sakė J.Petkevičienė. – VTEK dirbu jau devynerius metus: iš pradžių buvau sekretoriato vadovė, 2006 m. pavasarį tapau pirmininke. Dabar atėjo noras siekti kažko naujo, noras keisti kažką savo gyvenime.

– Gal sprendimui turėjo įtakos politikų spaudimas?

– Ne, jokiu būdu. Jokie politikai nei spaudė, nei darė įtakos. Tai tik asmeninis sprendimas. Visuomet stengiausi būti sąžininga ir atvira, sakyti tiesą, tad norėčiau, kad ir dabar manimi patikėtumėte – tikrai išeinu savo noru.

– Ar buvo kokių nors konkrečių pasitraukimo priežasčių?

– Ne, tikrai ne.

– Kol buvote VTEK pirmininkė, ar keitėsi darbo pobūdis, kai keitėsi valdžios Lietuvoje?

– Komisijos darbe nebuvo jokių pokyčių, kai keitėsi Seimas ar Vyriausybė. Komisija kaip dirbo, taip ir dirba.

Vienintelis pokytis galbūt tas, kad pernai rugpjūtį Seimas priėmė VTEK įstatymą, kuris labai išplėtė komisijos funkcijas. VTEK tiesiog gerokai padidėjo darbų apimtis. Tai vienintelis pokytis.

– Kas buvo sunkiausia pirmininkaujant VTEK?

– Nemanau, kad jis buvo kuo nors ypatingas ar labai sunkus. Tai buvo, kaip ir kiekvienas vadovo darbas, su tam tikra atsakomybe. Tačiau kad būtų buvęs labai sunkus, tikrai negaliu pasakyti. Dirba kvalifikuotas penkiolikos žmonių VTEK sekretoriato kolektyvas. Jis man buvo didžiulis ramstis. Tikiuosi, bus ramstis ir naujam komisijos vadovui.

– Kaip vertinate savo darbą?

– Man pačiai sunku tai vertinti. Tai darė Seimas ne vienus metus, patvirtindamas VTEK veiklos metines ataskaitas.

– Ar teko kada nors išgirsti politikų asmeniškai reiškiamą pasipiktinimą jūsų vadovaujamos komisijos darbu?

– Per asmeninius pokalbius niekada toks pasipiktinimas nebuvo reiškiamas. Tik viešojoje erdvėje tekdavo išgirsti įvairių abejonių dėl vieno ar kito mūsų sprendimo. Kiekvieno politiko, kiekvieno žmogaus teisė reikšti tokias abejones ar būti nepatenkintam mūsų sprendimais.

– Kur dabar eisite dirbti?

– Nėra ką slėpti – ketinu įsidarbinti VSD. Jame jau esu dirbusi nuo 1994 iki 2000 m., kai atėjau į VTEK.

– Ką saugumo organizacijoje darysite?

– Šito komentuoti negaliu.

– Bet VSD direktorius Povilas Malakauskas užsiminė, kad galite pasakyti, ką darysite. Tai bus su teise susijęs darbas?

– Taip, tai tiesa. Tikrai nebūsiu operatyvininkė ar kokia nors seklė (juokiasi).

– Jeigu ne paslaptis, koks buvo jūsų atlyginimas VTEK?

– Ne visai 5 tūkst. litų.

– VSD mokės daugiau?

– Ne, alga bus kiek mažesnė.

J.Petkevičienė iš einamų pareigų traukiasi nuo balandžio 9 d. Atsistatydinimo pareiškimą ji vakar įteikė Seimo pirmininkui Arūnui Valinskui. Seimas dar turės patvirtinti VTEK pirmininkės J.Petkevičienės atleidimą iš pareigų.

Jeigu iki balandžio 9 d. nebus paskirtas naujas VTEK vadovas, laikinai šias pareigas eis vyriausio amžiaus komisijos narys Vytautas Andriulis.

Tiesa, ir V.Andriulio bei dar dviejų komisijos narių kadencija netrukus turėtų baigtis. Tačiau J.Petkevičienė tvirtina išgirdusi patikinimus, kad šis klausimas gali būti gana greitai išspręstas – esą bus paskirti nauji nariai arba pratęsti ankstesniųjų įgaliojimai ir paskirtas naujas vadovas. Pasak J.Petkevičienės, kraštutiniu atveju VTEK gali kurį laiką padirbti tik sekretoriatas, o pati komisija susirinktų tuomet, kai bus suformuota.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų