Pereiti į pagrindinį turinį

Prezidentės piniginė suplonės

2012-07-07 23:59
Prezidentės piniginė suplonės
Prezidentės piniginė suplonės / "Shutterstock" nuotr.

Prezidentė biudžetui netrukus kainuos daugiau. Mat trejus metus specialias išmokas iš Europos Komisijos (EK) ėmusi Dalia Grybauskaitė jų jau nebegaus, tad ims visą jai priklausantį atlyginimą.

Dalies algos atsisakė

Kiek daugiau nei 1 mln. litų per trejus metus D.Grybauskaitei išmokėjo EK. Birželis buvo paskutinis mėnuo, kai iš EK šalies vadovei pervesta 28 tūkst. litų išmoka.

D.Grybauskaitei, kaip ir kitiems buvusiems eurokomisarams, kiekvieną mėnesį buvo mokama vadinamoji speciali išmoka. Jų paskirtis, anot EK, „padėti buvusiems komisarams įsilieti į darbo rinką“.

„Trejus metus, kol buvo mokama eurokomisaro kompensacija, D.Grybauskaitė pusė prezidento algos grąžindavo į valstybės biudžetą. Per šį laikotarpį į valstybės biudžetą grąžinta 338 400 litų. Pasibaigus EK kompensacijos mokėjimo laikui Prezidentei bus mokamas visas atlyginimas“, – informavo prezidentūros spaudos tarnyba.

Pusė algos sudarė beveik 10 tūkst. litų. Su kompensacija iš EK Prezidentė kas mėnesį gaudavo po 38 tūkst. litų.

Tačiau jau rugpjūtį D.Grybauskaitė gaus visą prezidento algą, kuri siekia apie 19 tūkst. litų į rankas.

Investuoja į obligacijas

Tačiau D.Grybauskaitei pinigų ir turto netrūksta. 2011 m. pateiktos turto deklaracijos duomenimis, ji turi 1,179 mln. litų vertės privalomo registruoti turto, vertybinių popierių, meno kūrinių. Dar 822 tūkst. D.Grybauskaitė yra susitaupiusi – tiek pernai ji turėjo piniginių lėšų.

Iš Vyriausiajai tarnybinės etikos komisijai (VTEK) pateiktos deklaracijos matyti, kad D.Grybauskaitė kiekvienais metais investuoja į Vyriausybės obligacijas.

Vien šiemet per finansinį tarpininką ji iš Lietuvos Vyriausybės nusipirko vertybinių popierių už daugiau nei pusę milijono litų. Sausio pabaigoje – už 515 tūkst. litų ir vasarį – už 150–200 tūkst. litų.

Vyriausybės vertybiniai popieriai – pagrindinė valstybės skolinimosi priemonė. Vertybinių popierių D.Grybauskaitė yra įsigijusi ir pernai bei užpernai.

Mokama prezidento valstybinė renta

Kadenciją baigęs prezidentas Valdas Adamkus gauna prezidento valstybinę rentą.

Įstatyme numatyta, kad šios rentos dydis yra pusė priskaičiuoto valstybės vadovo atlyginimo. Todėl šiuo metu V.Adamkui išmokama apie 12,5 tūkst. litų. Rentos prilyginamos pensijoms ir kitokioms socialinėms išmokoms, todėl nuo jų jokie mokesčiai nenuskaičiuojami – kiek priskaičiuota, tiek ir išmokama.

Valstybės vadovams renta už praėjusį mėnesį mokama iki einamojo mėnesio 25 dienos.

Konstituciją pažeidusiam ir dėl to per apkaltą iš prezidento posto 2004 m. pašalintam Rolandui Paksui valstybinė renta nemokama.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų