Pereiti į pagrindinį turinį

Rengiamasi šių metų didžiausioms NATO pratyboms

2014-10-29 12:12 diena.lt inf.

Lapkričio 2–14 dienomis dviejuose didžiausiuose Lietuvos kariuomenės poligonuose pirmą kartą vyks didelio masto tarptautinės pratybos „Geležinis kardas 2014“ (angl. Iron Sword), kuriose dalyvaus per 2,5 tūkst. karių iš devynių NATO šalių: Čekijos, Estijos, Jungtinių Amerikos Valstijų, Jungtinės Karalystės, Kanados, Lietuvos, Liuksemburgo, Vengrijos ir Vokietijos.

„Po NATO viršūnių susitikimo Velse, aljanse yra svarstomos įvairios priemonės, kurių dalis yra susijusi su saugumo Rytų Europoje stiprinimu: tai – NATO pajėgų buvimo ir bendrų pratybų skaičiaus mūsų regione didinimas, vadovavimo ir valdymo elementų įsteigimas. Lietuvoje prasidėsiančios tarptautinės pratybos „Geležinis kardas 2014“ yra puikus pavyzdys to, kaip kalbos ir planai virsta realiais veiksmais. Šios pratybos bus neįkainojama profesinė patirtis mūsų kariams, nes didins jų gebėjimą veikti savo šalies teritorijoje tiek savarankiškai, tiek ir drauge su sąjungininkais“, – sakė Lietuvos kariuomenės vadas generolas majoras Jonas Vytautas Žukas.

Pažymėtina, kad Liuksemburgo, Vengrijos ir Vokietijos kariuomenių kariai, Lietuvoje rengiamose tarptautinėse pratybose, dalyvaus pirmą kartą.

„Kaip Lietuvos kariuomenės vadui, man labai svarbu, kad ryžtą prisijungti prie šių pratybų pareiškė net aštuonių NATO šalių kariai. Tai rodo, kad geopolitinės situacijos pokytis ir mūsų reiškiamas susirūpinimas dėl saugumo situacijos regione, NATO šalių tarpe yra suprantamas vis geriau ir vieningiau. Kaip pavyzdį to, norėčiau pateikti Liuksemburgo kariuomenę, kurios kariai pratybose „Geležinis kardas 2014“ pirmą kartą jų kariuomenės istorijoje treniruosis už savo šalies ribų“, – akcentavo Lietuvos kariuomenės vadas.

Lietuvoje vyksiančios pratybos „Geležinis kardas" yra NATO karinio rengimo ir pratybų organizavimo programos (angl. MTEP – Military Training and Exercise Program) dalis. Pratybomis bus siekiama treniruoti NATO jungtinių karinių vienetų sąveiką, veiksmų suderinamumą bei pasirengimą vykdyti gynybines, puolamąsias ir stabilizavimo operacijas. Tam tikrų Lietuvos kariuomenės Sausumos pajėgų vienetų laukia ir pasirengimo būdėti NATO greitojo reagavimo pajėgose 2015 ir 2016 metais (angl. NATO Responce Force, NRF) vertinimas.

„Tarptautinėse pratybose Lietuvos ir sąjungininkų kariai treniruosis operatyviai reaguoti į sumodeliuotas situacijas, taip tobulindami gebėjimus veikti išvien. Pratybos vyks dviejuose pagrindiniuose Lietuvos kariuomenės poligonuose – Gaižiūnų (Jonavos r.) ir Generolo Silvestro Žukausko Pabradėje (Švenčionių r.), nes tokio mąsto pratyboms ir dideliam dalyvių skaičiui su karine technika vieno poligono nepakanka“, –apie pratybas pasakojo Sausumos pajėgų vadas generolas majoras Almantas Leika.

Sąjungininkų karių ir jų karinės technikos atvykimas į pratybas „Geležinis kardas 2014“ prasidėjo jau nuo spalio 24 d. ir truks iki pat pratybų pradžios. Sąjungininkai tam naudos tarptautinį Vilniaus oro uostą, Klaipėdos jūrų uostą, Lietuvos geležinkelius ir bendro naudojimo kelius.

„Pratybų organizatoriai deda visas pastangas, kad karių ir karinės technikos suvažiavimas į karinius poligonus sukeltų kuo mažiau nepatogumų Lietuvos gyventojams, todėl karines transporto kolonas lydi Lietuvos karo policijos palydos ekipažai“, – apie karinės technikos judėjimą Lietuvoje sakė gen. mjr. A. Leika.

Į Lietuvą jau yra atvykę Vokietijos ir Vengrijos kariai su karine technika. Artimiausiomis dienomis per Vilniaus oro uostą atvyks likę Vengrijos kariai. Jungtinės Karalystės kariai su karine technika atvyks per Klaipėdos jūrų uostą.

***

Pratybose „Geležinis kardas“ dalyvaus beveik 2 tūkst. Lietuvos karių iš kariuomenės Sausumos, Karinių oro pajėgų, Logistikos valdybos, Mokymo ir doktrinų valdybos ir Karo policijos. Su Lietuvos kariais pratybose treniruosis ir apie pusė tūkst. sąjungininkų karių – oro gynybos būrys iš Čekijos, Lietuvoje dislokuota kuopa iš JAV Sausumos pajėgų 1-osios kavalerijos divizijos, žvalgų kuopa ir inžinierių būrys iš Vokietijos, pėstininkų kuopos iš Jungtinės Karalystės ir Vengrijos, pėstininkų būriai iš Estijos ir Kanados, žvalgų būrys iš Liuksemburgo.

Tarptautinių pratybų „Geležinis kardas“ metu bus naudojama virš 300 vienetų įvairios paskirties karinės technikos. Tarp jų – vikšrinės pėstininkų kovos mašinos BRADLEY, inžinerinės-evakuacinės paskirties sunkiosios vikšrinės transporto priemonės BPZ, vikšriniai šarvuotieji transporteriai M113, ratiniai šarvuotieji transporteriai STRYKER, FUCHS, BTR-80 ir BTR-80 AM, lengvai šarvuoti visureigiai HMMWV, DINGO, FENNEK ir EAGLE IV, daugiafunkciniai sunkvežimiai SISU, įvairūs kiti kariniai sunkvežimiai, visureigiai ir keturračiai motociklai.

Pratybas „Geležinis kardas“ organizuoja Lietuvos kariuomenės Sausumos pajėgų štabas. Lietuvos kariuomenės Sausumos pajėgos taip pat bus atsakingos ir už priimančiosios šalies paramos organizavimą pratybose Lietuvoje dalyvaujantiems sąjungininkams. Planuojama, kad šios pratybos taps kasmetinėmis.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų