Pereiti į pagrindinį turinį

Rūko vaikai – baus tėvus

2013-05-27 23:59
Rūko vaikai – baus tėvus
Rūko vaikai – baus tėvus / Vytauto Petriko nuotr.

Konservatorius Arimantas Dumčius siūlo už nepilnamečių rūkymą bausti tėvus – jiems už tai grėstų baudos iki 200 litų.

Parlamentaras įregistravo pataisas, kad asmenų iki 16 metų rūkymas ar tabako gaminių turėjimas tėvams užtraukia 30–50 litų baudą.

Už rūkantį paauglį nuo 16 iki 18 metų tėvai būtų baudžiami 20–50 litų bauda, kaip numato Administracinių teisės pažeidimų kodekso pataisų projektas.

Už pakartotinius pažeidimus nepraėjus metams tėvai būtų baudžiami 50–200 litų baudomis, priklausomai nuo rūkančių paauglių amžiaus.

Įstatymo projekto aiškinamajame rašte dėstoma, jog dėl rūkymo kasmet miršta milijonai žmonių, tad šiuo įstatymu esą būtų siekiama, kad tėvai aktyviau kontroliuotų paauglius, pradedančius rūkyti itin anksti.

"Pasaulinės sveikatos organizacijos duomenimis, kasmet iš rūkančių miršta 4,9 mln. žmonių, vieną iš dešimties mirčių sukelia rūkymas. Viena iš keturių mirčių įvyksta dėl koronarinės širdies ligos, 20–30 proc. mirčių nuo koronarinės širdies ligos sukelia rūkymas. 30 proc. rūkančių asmenų miršta nuo plaučių ir kitų formų vėžio, 75 proc. serga kvėpavimo sistemos ligomis, nevaisingumu ir kt.", – aiškinama įstatymo projekte.

Šiuo metu įstatymai nenumato atsakomybės fiziniam asmeniui už nepilnamečio asmens rūkymą, nors rūkalus nepilnamečiams parduoti draudžiama.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų