Pereiti į pagrindinį turinį

Seimo komiteto vadovė: gali tekti pratęsti terminą globos įstaigų licencijavimui

2014-02-18 13:04
DMN inf.
Š. Mažeikos/BFL nuotr.

Seimo Socialinių reikalų ir darbo komiteto vadovė Kristina Miškinienė sako, jog gali tekti pratęsti terminą globos namams gauti licencijas veiklai.

Įstaigos licencijas turėtų gauti iki metų pabaigos, tačiau iš šiuo metu Lietuvoje veikiančių 435 globos įstaigų licencijavimo sistemoje užsiregistravo 114 globos įstaigos, o licencijos išduotos 48.

"Viena iš aktualiausių problemų, kuri reikalauja ir papildomų išteklių - pradėta ir nebaigta licencijavimo programa, kuri turėtų būti baigta šiais metais. Kol kas visi skaičiai verti ypatingo susirūpinimo, nes globos įstaigų, kurios turi licencijas, vis dar labai mažai, o 380 neturi. Manau, kad ministerija taip pat tinkamai reaguos, o komitetas vykdys nuolatinę priežiūrą tuo klausimu, kontroliuos įgyvendinimą", - po komiteto posėdžio antradienį žurnalistams sakė K.Miškinienė.

"Jei matysim, kad finansinių galimybių tiesiog nėra, mes būsime priversti prašyti pratęsti terminą. Mūsų baimė yra, kad dalis žmonių, kurie dabar gyvena globos įstaigose, turės būti iškeldinti, nes negaus tos licencijos", - pažymėjo komiteto pirmininkė.

Panašios pozicijos laikosi ir Lietuvos savivaldybių asociacijos patarėja Audronė Vareikytė. "Normatyvai, reikalavimai, kad gautum leidimą veiklai, pakankamai aukšti, reikia turėti tam tikrą patalpų plotą, darbuotojų skaičių. Yra savivaldybių, kurios neturi lėšų pagerinti patalpoms, priimti daugiau darbuotojų, todėl mums atrodytų, kad būtų galima ir lanksčiau žiūrėti į normatyvų sąrašą ir atsižvelgti į realią situaciją", - kalbėjo patarėja.

"Manyčiau, kad nėra kito kelio (kaip atidėti - red.), nes ten gyvena žmonės, gauna paslaugas, ir nėra ta kokybė tokia, kad darytų žalą. Turbūt atidėjimai turėtų būti tokie, kad konkrečiai būtų įveritnta situacija, rekomenduota, ką pagerinti", - sakė LSA atstovė.

Iki 2015 metų visos socialinės globos įstaigos turi gauti licencijas, kurios išduodamos įvertinus pagrindinius kriterijus, susijusius su socialinės globos namų personalo skaičiumi ir struktūra, gyvenamųjų kambarių plotu, tenkančiu vienam gyventojui, higienos patalpų skaičiumi, saugumo užtikrinimu, personalo išsilavinimu ir kvalifikacija.

Licencijas teikti socialinę globą turės įgyti stacionarios socialinės globos įstaigos senyvo amžiaus, suaugusiems neįgaliems asmenims, likusiems be tėvų globos, neįgaliems vaikams, dienos socialinės globos įstaigos neįgaliesiems, senyvo amžiaus asmenims, socialinių paslaugų centrai, teikiantys socialinę globą į namus, psichosocialinės reabilitacijos įstaigos asmenims, priklausomiems nuo psichoaktyvių medžiagų, šeimynos, globojančios tėvų globos netekusius vaikus.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų