Pereiti į pagrindinį turinį

Seimo opozicija laimėjo laiko

2009-02-20 09:00
Seimo opozicija laimėjo laiko
Seimo opozicija laimėjo laiko / Redakcijos archyvo nuotr. Dvikova: premjero A.Kubiliaus (kairėje) planus griauna jo pirmtakas G.Kirkilas.

Valdantiesiems teks pasukti galvas, kaip laiku įgyvendinti savo sumanymą iš pagrindų keisti ministerijų valdymo struktūrą.

G.Kirkilo gudrybė

Opoziciniai socialdemokratai pasiekė, kad Seime tik pavasarį būtų balsuojama dėl Prezidento Valdo Adamkaus veto tokią reformą įteisinančioms Vyriausybės įstatymo pataisoms.

Valdančioji keturių centro dešinės partijų koalicija, pasitelkusi opozicinę Tvarkos ir teisingumo partiją, jau buvo surinkusi pakankamai balsų, kad valstybės vadovo veto būtų atmestas vakarykščiame Seimo popietiniame posėdyje. Tačiau vos jam prasidėjus opozicijos lyderis, socialdemokratų vadovas Gediminas Kirkilas pareikalavo pertraukos šio klausimo svarstyme iki kito posėdžio. Toks reikalavimas surinko statute nustatytą pakankamą balsų kiekį, todėl jam buvo pritarta.

Tai reiškia, kad dėl Prezidento veto bus balsuojama tik kovo 10 d. prasidedančioje Seimo pavasario sesijoje, nes iki to laiko plenarinių posėdžių jau nebebus.

Valstybės vadovo veto gali būti atmestas už tai balsuojant ne mažiau kaip 71 parlamentarui. Veto atmesti nusiteikusi valdančioji dauguma turi 83 Seimo narius. Be to, šiuo klausimu valdančiuosius remia opozicinė Tvarkos ir teisingumo partija, nors likusi opozicija yra prieš ministerijų valdymo reformas.

Politinis valymas

Prieš dvi savaites parlamento daugumos balsais priimtos Vyriausybės įstatymo pataisos numato, kad bus naikinamos ministerijų valstybės sekretorių ir ministerijų sekretorių pareigybės. Juos norėta pakeisti naujais politinio pasitikėjimo pagrindu skiriamais viceministrais ir naujai įkuriant ministerijos kanclerio pareigybę. Numatyta, kad tokia reforma turi būti įgyvendinta iki šių metų liepos 1 d. Palikti keturi mėnesiai įspėti atleidžiamus iš pareigų valstybės tarnautojus.

Prezidentas pasiūlė Seimui šį įstatymą laikyti nepriimtu ir palikti dabartinę ministerijų valdymo struktūrą – kiekvienoje ministerijoje tik po vieną viceministrą, vieną valstybės sekretorių ir tris–penkis sekretorius.

Seimo posėdyje pristatydamas dekretą dėl veto Prezidento patarėjas Lauras Bielinis sakė, kad, valstybės vadovo nuomone, numatyti pakeitimai gali turėti neigiamos įtakos ministerijų veiklai ir gali didinti valstybės tarnybos politizacijos lygį: "Įstatymu įtvirtinama ydinga tendencija ministerijų politinio pasitikėjimo ir karjeros valstybės tarnautojų proporciją bei skaičių keisti po kiekvienų Seimo rinkimų, kai pasikeičia Vyriausybę formuojanti valdančioji dauguma. Toks valstybės tarnautojų korpuso formavimo nestabilumas sukuria prielaidų pažeisti valstybės tarnybos politinio neutralumo principą."

Bet valdantieji konservatoriai, pasiūlę reformą, teigė, kad ji būtina, nes esą socialdemokratų valdymo laikotarpiu, ypač baigiantis kadencijai, į ministerijų sekretorių postus tuomet valdžioje buvę socialdemokratai paskyrė sau ištikimus partinius žmones.

Ieškos išeities

Tai, kad balsavimas dėl veto atmetimo atidėtas iki kovo, valdantiesiems sukels tam tikrų organizacinių problemų įgyvendinant valdymo reformas ministerijose. Mat įstatymas dėl to įsigaliotų tik kovo viduryje, jeigu pavyks atmesti veto, o tuomet jau nebebus likę pakankamai laiko oficialiai įspėti iš pareigų atleidžiamus ministerijų sekretorius.

Kaip išspręsti šią problemą, Seimo valdančioji dauguma žada tartis savo koalicijos tarybos posėdžiuose. Gali būti, kad įstatymo įsigaliojimas bus atidėtas iki rugpjūčio 1 d.

Tuomet reforma užtruktų dar ilgiau, nei iš pat pradžių buvo numatę valdantieji. Premjeras Andrius Kubilius tikėjosi, kad jau pavasarį visose ministerijose bus įvykdyta valdymo pertvarka, atleisti sekretoriai ir vietoj jų paskirti visi viceministrai.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų