Pereiti į pagrindinį turinį

Seimui įstatymai – nė motais

2008-12-03 09:00
Seimui įstatymai – nė motais
Seimui įstatymai – nė motais / Roko Medonio nuotr. Naujsis Seimas darbą pradėjo nesilaikydamas įstatymų.

Vos pradėjęs dirbti naujasis Seimas šiurkščiai pažeidžia įstatymus: parlamentarai numojo ranka į griežtą kitų metų biudžeto projekto svarstymo tvarką.

Vėluoja svarstyti

Naujai susiformavusios Seimo valdančiosios daugumos atstovai pripažįsta, kad šiurkščiai pažeidžiami statuto reikalavimai dėl nacionalinio biudžeto svarstymo ir priėmimo procedūrų. Parlamentarai jau smarkiai vėluoja svarstyti pagrindinį metų finansinį dokumentą.

Dėl to gali atsitikti taip, kad biudžetas nebus priimtas iki Naujųjų metų. Tuomet 2009-uosius valstybė pradės be jo, nustatydama, kad išlaidos kiekvieną mėnesį negali viršyti praėjusių metų biudžeto 1/12 išlaidų.

Šiurkštų statuto reikalavimų pažeidimą gali konstatuoti Seimo Etikos ir procedūrų komisija. Ji, be kita ko, gali atkreipti dėmesį, kad tokia padėtis sukeltų ir teisinių problemų, jeigu byla dėl šio pažeidimo patektų į Konstitucinį Teismą, o šis pripažintų, kad 2009 m. biudžetas priimtas neteisėtai.

A.Salamakinas trina rankas

Seimo statute nurodoma, kad ne vėliau kaip per 15 dienų, kai pirmą kartą apsvarstytas biudžeto projektas, parlamentarai turi jį svarstyti antrą kartą.

Kitų metų biudžetas Seime pirmąsyk svarstytas lapkričio 13 d., tad antrą kartą svarstomas turėjo būti iki lapkričio 28 d. Bet taip neįvyko. Antras biudžeto svarstymas nesurengtas iki šiol, nors jau prasidėjo gruodis.

"Statuto norma šiuo atveju gana griežta ir, laiku nesurengus antrojo svarstymo, ši norma neabejotinai sulaužyta", – tvirtino Seimo Etikos ir procedūrų komisijos pirmininkas socialdemokratas Algimantas Salamakinas.

Jis ketina šiandien vyksiančiame komisijos posėdyje iškelti šį klausimą, atkreipti komisijos narių dėmesį į šiurkščiai pažeidžiamą statuto reikalavimą.

Taisys statutą

Valdančiųjų frakcijų atstovai pripažįsta, kad biudžeto procedūra pažeista, bet tam neteikia per daug reikšmės. "Yra parengta statuto pataisa, pagal kurią antrojo biudžeto svarstymo data atidedama iki gruodžio 15 d. Jeigu ši pataisa bus artimiausiu metu priimta ir įsigalios, pašalinsime tą pažeidimą", – tvirtino Tėvynės sąjungos frakcijos seniūnas Jurgis Razma. Pataisą svarstyti ir priimti numatyta rytoj.

Kita vertus, J.Razma pripažino, kad projektas, keičiantis ligšiolinę biudžeto patvirtinimo tvarką, dar nepriimtas ir tai neatleidžia nuo prievolės laikytis įstatymo.

Parlamento Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas liberalas Kęstutis Glaveckas irgi pripažįsta, kad statutas pažeidžiamas. Tačiau jis siūlo įvertinti politines aplinkybes.

"Biudžeto projektą parengė senoji, dabar laikinai pareigas einanti Vyriausybė, pirmasis projekto svarstymas vyko dar ankstesnės kadencijos Seime, o naujajame parlamente susiformavusi valdančioji dauguma turi daug pastabų ir pakeitimų. Pakeitimai negalimi be Vyriausybės pritarimo, bet naujas Ministrų kabinetas dar nepradėjo dirbti. Dėl šios virtinės aplinkybių viskas ir užtruko kiek ilgiau, nei numatoma statute", – sakė K.Glaveckas.

Turi priimti iki Kalėdų

Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas tikisi, kad jau kitą savaitę pradės dirbti Andriaus Kubiliaus vadovaujama Vyriausybė, ir ji skubiai pateiks Seimui visus valdančiojoje koalicijoje suderintus kitų metų biudžeto pakeitimus.

"Tuomet galėtume savaitę prieš Kalėdas surengti antrąjį biudžeto svarstymą ir prieš pat šventes – jį priimti. Liktų dar laiko Prezidentui oficialiai pasirašyti biudžetą ir iki metų pabaigos jį paskelbti. Taip 2009 m. pradėtume patvirtinę biudžetą", – skaičiavo K.Glaveckas.

Tačiau komiteto vadovas neatmetė, kad įgyvendinant biudžeto priėmimo grafiką kur nors gali būti užstrigta. Tuomet biudžetas gali būti nepriimtas arba Prezidento nepasirašytas laiku ir neįsigalios nuo Naujųjų metų. "Tai nebūtų į sveikatą Lietuvos ekonomikai. Todėl lieka tikėtis, kad valdančioji koalicija supras būtinybę iki Kalėdų patvirtinti pakoreguotą kitų metų biudžetą ir visus lydinčiuosius įstatymus, tarp jų ir mokesčių", – kalbėjo K.Glaveckas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų