Pereiti į pagrindinį turinį

Sutuoktiniams – kantrybės pamokos

2009-02-28 09:00
Sutuoktiniams – kantrybės pamokos
Sutuoktiniams – kantrybės pamokos / Redakcijos archyvo nuotr. Viltis: T.Girdzijauskas nusiteikęs optimistiškai ir tiki, kad skyrybų skaičius Lietuvoje artimiausiu metu sumažės, o žmonės iš naujo atras bendravimą.

Lektorius Tomas Girdzijauskas, skaitantis paskaitas verslo valdymo, karjeros ir vyrų bei moterų bendravimo temomis, dienraščio skaitytojams pateikia receptų, kaip išsaugoti darnius šeimyninius santykius.

– Nuotaikos visuomenėje neoptimistinės. Nesutarimų daugėja ir šeimose. Ar sunkmetis nepakiš kojos sutuoktinių laimei?

– Esu labai optimistiškai nusiteikęs. Vyrų ir moterų psichologija yra pati įdomiausia tema gyvenime, be klausimo, ar yra Dievas? Ši tema iš esmės nesikeičia jau 4–6 tūkst. metų.

Ekonomikos sunkmetis turi ir gerąją pusę. Pradėkime nuo to, kad krizė – tai viso pasaulio, lyg vieno milžiniško namo, ūkinių, daugiausia materialių, kasdieninio gyvenimo reikalų sulėtėjimas. Jis prasidėjo tik dėl vienos esminės priežasties – ankstesnės žmonių bendravimo taisyklės pasiekė ribą. Kokybiškas bendravimas atnaujinamas tik vienintele amžinai atsikartojančia seka: pirmiausia žmonės iš naujo atranda santykius su sutuoktiniais, vaikais ir namiškiais – juos apima palengvėjimas.

Vėliau natūraliai į gera krypsta bendravimas su draugais ir pažįstamais, kol galiausiai pradedama teisingai kalbėtis ir su svetimais, tolimaisiais žmonėmis. Harmonizuotas santykis su tolimaisiais yra mūsų pajamų šaltinis, nes tie žmonės yra mūsų klientai, kuriems skiriame pridėtinę vertę, o gautą atlygį nešame į šeimas.

– Skamba kaip pasaka su laiminga pabaiga. Išduokite receptą, kaip sutvarkyti šeimyninį gyvenimą čia ir dabar?

– Žingsnis po žingsnio vyrai ir moterys atras, kad visų nesusipratimų ir nesutarimų fone yra vienas bendras vardiklis, padedantis bendrauti priešingoms lytims – tai jausminė, emocinė, širdžių kalba. Tai reiškia, kad sutuoktiniai kokybiškai kalbėtis gali tik ramia intonacija, nekeldami balso net svarstydami karštas temas. Manau, kad santykiuose ims formuotis savotiška šeimos išmintis arba emocinis sutarimas.

Esu ne kartą stebėjęs fenomeną, kai neseniai susituokusios poros atlieka lyg instrumentų stygų derinimą: jų pokalbiai neturi jokio konstruktyvaus tikslo, tačiau pats tauškėjimas primena karvelių burkavimą. Tai idealiausia fazė geriems emociniams santykiams formuoti. Jie prisiderina, prisišlifuoja vienas prie kito jausmų srityje. Tą karvelių burkavimą reikėtų prisiminti ir jau ne pirmus metus santuokoje gyvenančioms šeimoms.

– Tikite, kad pastaruoju metu skyrybų skaičius Lietuvoje sumažės?

– Taip. Manau, kad kuo keblesnė ekonominė padėtis bus, tuo šeimos tvirtės. Taisyklė tokia: kuo sunkiau išoriniame pasaulyje, tuo labiau žmonės remiasi vieni į kitus ir tuo pakantesni vieni kitiems tampa. Ir tai ne aplinkybių spaudimas, bet gyvenimo pulsas, pagaliau grąžinantis poras išmokti, peržiūrėti ar pakartoti pražiopsotas pamokas.

Norėdami sutarti ir laimingai kartu sulaukti senatvės, sutuoktiniai turi visam gyvenimui pasikaustyti bekrašte, beribe kantrybe vienas kito atžvilgiu.

Visais laikais šeimos skiriasi iš esmės dėl vienintelės priežasties: sutuoktiniai nevykdo pareigų, nes aiškiai nežino savo tikrųjų vyro arba žmonos pareigų mylimojo ar mylimosios atžvilgiu. Tikslus jų – rūpinimosi būdų, davimo formų – įvardijimas ir vykdymas yra vienas iš kelių laimės šeimoje raktų.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų