Pereiti į pagrindinį turinį

Taikos misija nepavyko

2010-05-19 23:59
Sargyba: žmonių gretos praretėja tik paryčiais, o įsidienojus jų vėl susirenka apie pusšimtį ir daugiau.
Sargyba: žmonių gretos praretėja tik paryčiais, o įsidienojus jų vėl susirenka apie pusšimtį ir daugiau. / Tomo Raginos nuotr.

Su Kedžių ir Venckų namus "saugančia" minia susitikę šalies policijos vadovai vakar pažadėjo nenaudoti jėgos ir kurpė planą, kaip per žiniasklaidą Neringai Venckienei paskelbti raginimą atiduoti brolio dukrą.

Teismui kelia sąlygas

Garliavoje penktą parą šurmuliavo žmonių minia, nusiteikusi ir toliau budėti prie Venckų bei Kedžių namų. Panevėžio apygardos teismui jau įteiktas N.Venckienės skundas dėl Kėdainių teismo sprendimo šešiametę Drąsiaus Kedžio dukrą grąžinti motinai Laimutei Stankūnaitei.

Namus apjuosusi minia vakar neslėpė, jog iš čia pasitrauks tik išgirdusi teismo sprendimą, kad D.Kedžio dukra lieka pas Venckus.

Vakar po pietų į Garliavą atvykęs šalies Policijos departamento Viešosios policijos valdybos viršininkas Renatas Požėla susirinkusiems žmonėms žadėjo, kad pareigūnai aktyvių veiksmų nesiims. Jis paneigė bet kokias galimybes, esą šturmui bus pasitelktos antiteroristinių operacijų rinktinės "Aras" pareigūnų pajėgos, nes tokie gandai nuolat sklando tarp susirinkusiųjų.

Nepaisydama pareigūnų raginimų situaciją spręsti teisinėmis priemonėmis, minia ir toliau replikavo neleisianti atiduoti mergaitės.

"Mes netikime tuo, ką šiuo metu pasakoja pareigūnai, tvirtinantys, jog kovos tik teisinėmis priemonėmis. Visoje šioje istorijoje pernelyg daug melo, todėl ketiname pasikliauti savo nuomone ir savo tikėjimu", – kalbėjo D.Kedžio pusseserė Auksė Ibenskienė.

Motinos nepraleis

Garliavoje budintys žmonės nepatikėjo vakar viešumoje pasigirdusiomis kalbomis, esą buvusi D.Kedžio sugyventinė L.Stankūnaitė ketina pati atvykti pasiimti dukters.

"Nežinau, kokią moralinę teisę ji turi atvykti ir pasiimti vaiką, kurio neprižiūrėjo tada, kai galėjo tai daryti kaip pareiginga ir atsakinga motina. Jai pačiai reikia psichologo pagalbos bendraujant su vaiku", – atkirto nuo savaitgalio Garliavoje kasdien būnanti kaunietė Danutė.

Paklausti, kaip elgtųsi, jei vis dėlto vaiko motina ryžtųsi pasirodyti, garliaviškiai teigė, kad sutiktų ją be agresijos, tačiau į Venckų namus atvykėlės nė už ką neįleistų.

Netikėtas variantas

Antstolis Marekas Petrovskis, kuriam pavesta įteikti Kėdainių rajono apylinkės teismo nutartį N.Venckienei, pasakojo, kad teisėja neatsiliepia į jo telefono skambučius.

"Reikia tiesiog pasikalbėti ir surasti sprendimo būdą, nes kitokių priemonių ar jėgos tikrai niekas neketina imtis. Teismo nutartis jai išsiųsta ir paštu, tačiau iš to irgi jokios naudos, nes susirinkę žmonės neprileidžia paštininko", – pasakojo dar penktadienį minios pasipriešinimo sulaukęs ir į Venckų namus nepatekęs M.Petrovskis.

Vakar ieškota būdų, kaip teismo nutartį N.Venckienei perduoti viešai, per žiniasklaidą.

"Įstatymas numato tokią galimybę pranešti proceso šalims apie bylos eigą, tačiau tik esant tam tikroms aplinkybėms. Pavyzdžiui, jei nežinoma kurios nors iš šalių gyvenamoji vieta. Šiuo atveju, man atrodo, kad nė viena iš šalių nėra pakeitusi gyvenamosios vietos, – kalbėjo D.Kedžio svainis advokatas Aidas Venckus. – Apskritai šioje situacijoje man nesuprantamas vienas dalykas: kodėl taip akcentuojama, esą Venckienė turi mergaitę kažkur kažkam pristatyti? Juk Stankūnaitė šiuo atveju irgi yra viena iš proceso šalių, kuriai tikriausiai jau įteikta teismo nutartis, tad tegul ją vykdo – pasiima mergaitės krikšto tėvelį ir drauge atvyksta jos pasiimti."

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų