Pereiti į pagrindinį turinį

Valdymo reforma už šimtus tūkstančių

2009-06-29 23:59
Ramūs: Vidaus reikalų ministerijoje viceministrų paskyrimo procesas jau baigtas.
Ramūs: Vidaus reikalų ministerijoje viceministrų paskyrimo procesas jau baigtas. / Mindaugo Ažušilio nuotr.

Nuo liepos įgyvendinama ministerijų valdymo pertvarka skylėtam biudžetui kainuos ne vieną šimtą tūkstančių litų.

Prezidentas priešinosi

Liepos 1-ąją įsigalios įstatymas, kuriuo ministerijose panaikinami valstybės sekretorių ir sekretorių postai. Šiuos karjeros tarnautojus pakeis politinio pasitikėjimo pagrindu skiriami pareigūnai – viceministrai. Pagal įstatymą jų kiekvienoje ministerijoje gali būti ne daugiau kaip keturi, tačiau Vyriausybė yra nustačiusi, kad viceministrų skaičius neviršys trijų.

Tvarkyti administracinius, ūkinius reikalus turės karjeros pareigūnais tapę ministerijų kancleriai – po vieną kiekvienoje ministerijoje. Šiuos pareigūnus bus galima paskirti po to, kai visose ministerijose įvyks konkursai. Iki tol laikinai kanclerio pareigas eis ministerijų valstybės sekretoriai.

O viceministrus skirs ministras be jokio konkurso, nes jie bus politinio ir asmeninio pasitikėjimo pareigūnai.

Tokia ministerijų valdymo pertvarka įgyvendinama vykdant įstatymą, inicijuotą praėjusį gruodį valdyti pradėjusios Andriaus Kubiliaus vadovaujamos koalicinės centro dešinės Vyriausybės. Reformai bandė priešintis opozicija ir Prezidentas Valdas Adamkus, vetavęs atitinkamą Seimo priimtą įstatymą. Tačiau veto buvo nesunkiai atmestas valdančiosios keturių partijų koalicijos balsais.

Neteks vadovaujančių portfelių

Ministerijų valdymo pertvarkos oponentai nuolat tvirtino, kad ji sunkmečiu nereikalinga, nes pernelyg brangiai kainuos valstybės biudžetui. Esą atleidžiamiems iš pareigų sekretoriams reikės sumokėti didžiules išeitines kompensacijas.

Preliminariai skaičiuota, kad reforma gali kainuoti netgi iki vieno milijono litų. Dabar skaičiai mažėja, tačiau vis tiek siekia kelis šimtus tūkstančių litų.

Tačiau tendencijos rodo, kad dauguma buvusių sekretorių nebebus viceministrai. Iš iki šiol paskirtų 28 viceministrų vos šeši yra dirbę ministerijų sekretoriais.

Kai kur viceministrai jau yra

Vyriausybė yra nustačiusi, kad nuo liepos 1 d. beveik visose ministerijose, kurių iš viso yra 14, bus po tris viceministrus. Tik Teisingumo, Energetikos ir Kultūros ministerijose bus po du viceministrus.

Tad bendras viceministrų skaičius sieks 39. Be to, bus paskirta 14 ministerijų kanclerių.

Kai kuriose ministerijose jau baigtas viceministrų paskyrimo procesas. Tai Energetikos, Socialinės apsaugos ir darbo, Teisingumo, Užsienio reikalų, Vidaus reikalų ir Žemės ūkio ministerijos.

Kai kuriose trūksta vos vieno viceministro. Tai Aplinkos, Krašto apsaugos, Kultūros, Susisiekimo, Sveikatos apsaugos ir Ūkio ministerijos.

Švietimo ir mokslo ministerijoje dar nepaskirti du viceministrai. O Finansų ministerijoje išvis nėra nė vieno viceministro. Jie, matyt, atsiras po to, kai pradės dirbti naujoji finansų ministrė, dabartinė ministerijos sekretorė Ingrida Šimonytė.

Kompensacijų negaus

Skaičiuojama, kad apie pusę dabartinių ministerijų sekretorių liks dirbti valstybės tarnyboje. Tokiu atveju jiems priklausys išeitinės kompensacijos tik už tą laikotarpį, kai jie formaliai bus bedarbiai.

"Visi be išimties ministerijų sekretoriai dar kovo pradžioje gavo įspėjimus, kad nuo liepos 1 d. jų pareigybių nebeliks ir visi jie formaliai bus atleisti iš pareigų. Tie, kurie liepos pradžioje neteks pareigų, galės per mėnesį kitą įsidarbinti kur nors kitur valstybės tarnyboje. Tuomet jiems kompensacija būtų išmokėta už tą vieną kitą formalaus nedarbo mėnesį. Jeigu buvęs sekretorius jau nuo liepos 1 d. taps viceministru arba kitu valstybės tarnautoju, jam jokia kompensacija išvis nepriklausys", – aiškino Vidaus reikalų ministerijos atstovė Violeta Kiburytė.

Kaip pavyzdį ji nurodė dabartinį Vidaus reikalų ministerijos valstybės sekretorių Evaldą Gustą – jis taps ministerijos kancleriu, todėl jam kompensacija nenumatyta.

Kitose ministerijose – padėtis panaši. Dalis sekretorių liks valstybės tarnyboje ir jiems priklausys tik vieno mėnesio kompensacija arba išvis jokia. Pavyzdžiui, Krašto apsaugos ministerijos atstovė Danguolė Bičkauskienė patvirtino, kad visi dabartiniai penki sekretoriai liks dirbti krašto apsaugos sistemoje, todėl jiems nebus mokamos jokios išeitinės pašalpos.

Apskaičiuos vasaros pabaigoje

Tačiau jeigu dabartinis ministerijos sekretorius išvis paliks valstybės tarnybą, jam priklausys kur kas didesnė kompensacija. Ji gali siekti nuo 2 iki 6 atlyginimų dydžio, atsižvelgiant į tai, kiek laiko ministerijos sekretorius ėjo savo pareigas.

Vidutinis sekretorių mėnesinis atlyginimas siekia apie 5 tūkst. litų neatskaičius mokesčių. Todėl jeigu bus atleistas vos penktadalis dabar dirbančių sekretorių, iš biudžeto prireiks beveik 200 tūkst. litų vien jų kompensacijoms. Ši suma gali didėti, jeigu būtų atsisveikinta su dar daugiau sekretorių.

Be to, su sekretoriais iš kai kurių ministerijų bus atleisti jų padėjėjai, patarėjai, referentai. Tokių atleistų gali būti kelios dešimtys. Jiems irgi turės būti išmokėtos kompensacijos.

Iki vasaros pabaigos turėtų galutinai paaiškėti, kiek valstybės biudžetui kainuos ministerijų valdymo pertvarka.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų