Pereiti į pagrindinį turinį

Valstybės įmonių vadovų galvų pjūtis – jau netrukus

2012-11-06 07:50
Valstybės įmonių vadovų galvų pjūtis – jau netrukus
Valstybės įmonių vadovų galvų pjūtis – jau netrukus / Shutterstock nuotr.

Ką pirmiausia daro nauja valdžia? Žinoma, į šiltas valstybės įmonių, įvairių institucijų kėdes pradeda sodinti saviškius, nes trokšta lojalumo. Nė neabejojama: į valdžią grįžę kairieji nušienaus daugelio ministerijoms pavaldžių įmonių vadovus.

Dešinieji valėsi

Nuo ko pradėjo į valdžią atėję dabartiniai valdantieji? Per beveik metus nuo atėjimo į valdžią 2008-ųjų gruodį į strateginių valstybės įmonių, įstaigų vadovų kėdes susodino saviškius ir vijo lauk kairiųjų statytinius. Ne viskas jiems pavyko, tačiau nė neabejojama, kad Seimo rinkimus laimėję ir koaliciją subūrę kairieji elgsis lygiai taip pat. Valstybės įmonių vadovai jau patys garsiai svarsto: atsistatydinti patiems ar laukti naujosios valdžios žodžio?

Visuotinai sutariama, kad gardžiausias kąsnis – Energetikos ir Susisiekimo ministerijoms pavaldžių valstybės įmonių vadovų postai. Antai konservatoriai, tik atėję į valdžią, pirmiausia siekė į savo rankas suimti energetikos sektorių: „Leo LT“ vadovauti paskyrė saviškį, o vėliau šią bendrovę išvis panaikino.

Susisiekimo ministerijai priklausančios įmonės taip pat išsyk sulaukė pokyčių: dusyk keitėsi Lietuvos pašto vadovas, pakeisti Vilniaus, Kauno, Palangos oro uostų direktoriai. O į vieną pelningiausių postų ir „sočiomis ėdžiomis“ vadinamą Klaipėdos jūrų uosto direkcijos vadovo kėdę išsyk sėdo ministro Eligijaus Masiulio bendražygis – liberalas Eugenijus Gentvilas.

Tiesa, ne visi įmonių ar svarbių institucijų „valymai“ buvo sėkmingi. Geriausias pavyzdys – Lietuvos darbo biržos direktoriaus atleidimas. Vidas Šlekaitis, kurį tuometis ministras Rimantas Dagys atleido, į darbą vėl grįžo per teismą ir dar gavo solidžią piniginę kompensaciją. Kairieji tąsyk šaipėsi, kad administracinės patirties neturintys dešinieji nesugeba net tinkamai „apsivalyti“.

R.Vaitkus nesitrauks

Naują valdžią dabar buriantys kairieji, neaiškiu vadinantys Visagino atominės elektrinės (VAE) projektą, neabejojama, pirmiausia imsis šios valstybės įmonės vadovo galvos. Mat VAE vadovaujantis Rimantas Vaitkus – ištikimas premjero Andriaus Kubiliaus vietininkas. Maža to, ir jo bendramokslis.

Tačiau R.Vaitkus iš aukšto posto savo noru nesitrauks. „Tikrai nežadu atsistatydinti. Turime daug darbų. Ir šiuo metu klausimas apie atsistatydinimą skamba tikrai keistai. Kai ateis nauji akcininkai (naujoji Vyriausybė – red. past.) – tada ir matysime. Bet manau, kad kiekvienas sąžiningas žmogus savo darbą turi atlikti iki galo“, – vakar dienraščiui kalbėjo VAE projekto vadovas R.Vaitkus.

E.Gentvilas svarsto

Atviriausias, matyt, Klaipėdos jūrų uosto direkcijos vadovas E.Gentvilas. Vakar jis pripažino pats nežinąs, ką daryti: viena vertus, tikimybė, kad naujoji valdžia ji išvys – didelė, kita vertus, uosto veiklos rodikliai – puikūs.

„Nesu savižudis. Suprantu, kad jeigu Susisiekimo ministerija atiteks socialdemokratams, tokiu atveju, – turiu tvirtų paliudijimų, – vienas pirmųjų darbų būtų mane atleisti. Tai normalu ir aš dėl to nesipiktinu. Visada sakiau, kad savininkas turi turėti laisvas rankas su savo samdomais darbuotojais – šiuo atveju manimi – elgtis kaip tinkamas“, – kalbėjo E.Gentvilas. Jis dar savaitę galvos, likti poste ar traukti į naująjį Seimą, į kurį išrinktas pagal Liberalų sąjūdžio sąrašą.

E.Gentvilo pirmtakas šiame poste buvo įtakingas socialdemokratas Sigitas Dobilinskas. Gali būti, kad jam bus pasiūlyta į šias pareigas sugrįžti.

Nusprendė tylėti

Tačiau ne visi valstybės įmonių vadovai keičiantis valdžiai yra kalbūs. Štai Tarptautinio Vilniaus oro uosto, kuris pavaldus Susisiekimo ministerijai, vadovas Tomas Vaišvila apskritai atsisakė kalbėtis apie galimą atsistatydinimą ar traukimąsi iš posto. „Šia tema nekomentuoju“, – tiek tepasakė nuo 2009 m. Vilniaus oro uostui vadovaujantis susisiekimo ministro bendražygis T.Vaišvila.

Susisiekti nepavyko ir su Ignalinos atominės elektrinės (IAE) vadovu Žilvinu Jurkšumi. Neabejojama, kad į valdžią atėję kairiejį į šį postą taip pat skirs saviškį. Juk dabartiniai valdantieji išsyk privertė pasitraukti ilgametį IAE vadovą Viktorą Ševaldiną.

Pokyčių laukia ir kitų svarbių valstybės įmonių vadovai: turėtų keistis ir konservatorių paskirtas LESTO vadovas Rimantas Tarasevičius, „Litgrid“ vadovas Romas Poderys ir daugelis kitų.

Tiesa, yra ir išskirtinių atvejų. Pavyzdžiui, susisiekimo ministerijai pavaldūs „Lietuvos geležinkeliai“. Jų vadovas Stasys Dailydka, ištikimas, kaip teigiama, kairiesiems, savo postą valdant konservatoriams išlaikė.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų