Pereiti į pagrindinį turinį

Vieno ministro problema

2008-11-29 09:00
Vieno ministro problema
Vieno ministro problema / Ingos Juodytės nuotr. Poveikis: po pokalbio su valstybės vadovu A.Valinsko įkarštis išblėso.

Prezidentas Valdas Adamkus, tvirtindamas naują Vyriausybę, gali kurį laiką neskirti Aplinkos ministerijos vadovo, kol valdančioji koalicija nesuras tinkamo kandidato.

Ėmė kalbėti atsargiau

Paskirti Aplinkos ministrą, gali būti viena didžiausių problemų, formuojant naująją Vyriausybę. Paskirtuoju premjeru tapęs Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų vadovas Andrius Kubilius, Prezidentui pristatęs būsimus ministrus, nepasiūlė jokio kandidato į šį postą. Tautos prisikėlimo partijos (TPP) siūlomas pretendentas į aplinkos ministro portfelį Arūnas Burkšas netinka nei valstybės vadovui, nei paskirtajam ministrui pirmininkui.

Nesutarimus dėl šios kandidatūros TPP ir Seimo pirmininkas Arūnas Valinskas bandė užglaistyti ketvirtadienį vakare vykusiame neoficialiame susitikime su Prezidentu jo namuose.

Nors abi pusės šio susitikimo nekomentuoja, po jo A.Valinskas ėmė kur kas atsargiau kalbėti apie savo seno bičiulio, Neringos vicemero A.Burkšo galimybes užimti ministro postą. "Teikiame pirmenybę ne personai, o tikslams. Siekiame, kad baigtųsi "zujevo vagonėlių" ir nelegalių statybų era. Šiuo atveju klausimas, ar tai darys vienas, ar kitas ministras – ne esminis. Bet tai darys mūsų partijos ministras, kuriuo pasitikim, nes esame atsakingi už tuos pokyčius, ir jie bus", – vakar sakė Seimo pirmininkas, nors anksčiau gynė A.Burkšo kandidatūrą.

Tačiau A.Valinskas tikino, kad A.Burkšą kritikuojantys visuomenininkai – "suinteresuotų struktūrų", nenorinčių permainų aplinkosaugoje, įrankiai.

Turi kitą variantą?

Per vakarykštį susitikimą su žurnalistais A.Valinskas užsiminė, kad TPP turi "antrą variantą" vietoj A.Burkšo. Seimo vadovas atsisakė atskleisti to "antrojo varianto" pavardę, tik tikino, kad ji iki šiol nebuvo minėta.

Pokalbis su žurnalistais vyko prie kavos puodelio A.Valinsko gimtadienio proga. Žurnalistams ruošiantis eiti į Seimo pirmininko kabinetą, iš jo išėjo pats A.Burkšas. Tačiau jis nekomentavo savo trumpo apsilankymo pas A.Valinską. Neoficialiomis žiniomis, parlamento pirmininkas jam galėjo pranešti, kad tikriausiai bus ieškoma kito kandidato.

Aplinkosaugininkai – prieš

"Kalbant apie poną Burkšą: su tokiu bagažu yra traukiamasi iš politikos, o ne einama į ją", – sakė bendrijos "Atgaja" atstovas Linas Vainius, su kitais aplinkosaugininkais vakar susitikęs su A.Kubiliumi.

Pasak "Atgajos" vadovo, prieš A.Burkšo kandidatūrą yra pasisakę apie dvidešimt nevyriausybinių organizacijų.

Aplinkosaugininkai tvirtina, kad šio kandidato patirties neužtenka, norint skirti jį aplinkos ministru. Kitas pavardes jie taip pat atsisakė minėti, nors prasitarė, jog tarp kelių siūlomų kandidatų į ministro postą yra ir Rūta Baškytė.

A.Burkšas vakar, be kita ko, pareiškė, kad jį remia Lietuvos architektų sąjunga.

Gali kol kas nepaskirti

A.Kubilius tikisi, kad tinkamas kandidatas į aplinkos ministrus gali būti rastas iki kitos savaitės vidurio.

Tiesa, prezidentūra gali turėti pastabų ir kai kuriems kitiems kandidatams į ministerijų vadovų postus. Ar prieštaravimų bus, turėtų paaiškėti kitą savaitę, kai V.Adamkus pradės susitikimus su A.Kubiliaus siūlomais kandidatais.

Valdančioji koalicija kupina vilties, kad jau kitą ketvirtadienį Vyriausybė bus sudaryta ir jos sudėtis bei programa bus pateikta Seimui.

Tačiau Konstitucija leidžia Prezidentui ministrų kandidatūras derinti daugiau kaip dvi savaites, kai paskiriamas premjeras, šiuo atveju – iki gruodžio 12-osios.
Neoficialiomis žiniomis, A.Kubilius sutiktų, kad kilus problemoms dėl kai kurių kandidatų, Prezidentas pirmiausia pasirašytų dekretą dėl nevisos sudėties Vyriausybės, t. y. neskirtų tų ministrų, kurių kandidatūrai nepritaria.

Taip jau yra ne kartą buvę V.Adamkaus prezidentavimo laikotarpiu. Pavyzdžiui, 1998 m. formuojant kabinetą kurį laiką nebuvo paskirtas švietimo ir mokslo ministras, nes Prezidento netenkino krikščionių demokratų siūlyta Zigmo Zinkevičiaus kandidatūra. Tik kiek vėliau, radus kompromisą, ministru buvo paskirtas Kornelijus Platelis.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų