Pereiti į pagrindinį turinį

Viešumas už devynių užraktų

2009-01-09 09:00
Viešumas už devynių užraktų
Viešumas už devynių užraktų / Tomo Černiševo nuotr. Nežino: Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos pirmininkė J.Petkevičienė tik skėsteli rankomis paklausta, kaip galima sužinoti apie valstybinių įmonių vadovų deklaruotus privačius interesus.

Prieštaringai įvertintos bendrovės "Leo LT" vadovų privatūs interesai neviešinami visuomenei, nors jie ir kiti valstybės valdomų įmonių vadovai pildo atitinkamas deklaracijas.

Liepė pildyti deklaracijas

Kai praėjusių metų pradžioje Seimas po ilgų ginčų priėmė įstatymus dėl nacionalinio energetikos investuotojo bendrovės "Leo LT" steigimo, visuomenėje kilo diskusijos dėl šios bendrovės vadovų skyrimo ir veiklos skaidrumo. Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK) tuomet irgi pasisakė už tai, kad jai ir visai visuomenei būtų žinomi "Leo LT" bei kitų valstybės kontroliuojamų bendrovių vadovų privatūs interesai.

Metų viduryje parlamentarai pritarė įstatymo pataisoms, įpareigojusioms akcinių bendrovių, kuriose valstybė ar savivaldybė turi daugiau kaip 50 proc. įstatinio kapitalo arba akcijų, vadovus ir jų pavaduotojus pildyti privačių interesų deklaracijas.

Rudeniop įsigaliojus įstatymo pataisoms "Leo LT", "Lietuvos geležinkelių", Lietuvos pašto ir kitų valstybės kontroliuojamų bendrovių vadovams privaloma pildyti VTEK patvirtintas privačių interesų deklaracijas.

Jos pildomos, tačiau visuomenei tokių bendrovių vadovų interesai netapo žinomi, nes deklaracijos neviešinamos.

Toks jau tas įstatymas

VTEK interneto tinklalapyje galima rasti, kokius privačius interesus yra deklaravęs Prezidentas Valdas Adamkus, ministrai, Seimo nariai, miestų ir rajonų merai, savivaldybių administracijų direktoriai. Tačiau ten nėra "Leo LT" valdybos pirmininko Gintauto Mažeikos, "Lietuvos geležinkelių" vadovo Stasio Dailydkos ar Lietuvos pašto generalinio direktoriaus Ernesto Vaidelio deklaracijų, nors šie valstybės kontroliuojamų bendrovių vadovai tokias pildo.

VTEK pirmininkė Jolanta Petkevičienė tik skėstelėjo rankomis paklausta, kaip galima sužinoti apie, pavyzdžiui, "Leo LT" valdybos pirmininko privačius interesus. "Tos deklaracijos mūsų interneto tinklalapyje neskelbiamos, nes to nenumato įstatymas", – sakė ji.

Viešos, bet slaptos

J.Petkevičienė tikino, kad visos privačių interesų deklaracijos nėra slaptos. Todėl, anot jos, negalima sakyti, kad valstybinių įmonių vadovų privatūs interesai yra nevieši, netgi jeigu jie ir neskelbiami VTEK interneto tinklalapyje.

"Jūs ar bet kuris kitas pilietis galite kreiptis į įstaigą, kuri kontroliuoja atitinkamą valstybinę bendrovę, ir ji privalo pateikti tos bendrovės vadovų privačių interesų deklaracijas", – tvirtino VTEK pirmininkė.

Tačiau ji sutiko, kad būtų kur kas paprasčiau ir skaidriau, jeigu deklaracijos būtų skelbiamos viešai, kaip tai daroma su politikų deklaracijomis.

J.Petkevičienė atkreipė dėmesį, kad pernai įsigaliojusios įstatymo pataisos labai išplėtė būrį pareigūnų, kurie privalo pildyti privačių interesų deklaracijas. "Tokių pareigūnų dabar yra apie 10 tūkst. Bet tik apie 2 tūkst. deklaracijų viešinamos mūsų tinklalapyje", – sakė ji.

Trūksta finansavimo

Pasak VTEK atstovų, visų be išimties deklaracijų paviešinimo klausimas yra techninis, susijęs su didesniu šios institucijos finansavimu.

"Komisija ne kartą kėlė klausimą dėl didesnio savo interneto technologijų finansavimo, nes tai leistų paskelbti visas deklaracijas. Tačiau iki šiol ta problema neišspręsta ir internete kol kas pasiekiama tik dalis deklaracijų", – sakė VTEK narys Rytis Juozapavičius.

Jis pabrėžė, kad privačių interesų deklaracijų esmė ir yra jų niekuo neribojamas viešumas, kai bet kuris asmuo gali susipažinti su tuo, ką deklaruoja pareigūnai: "Labai svarbu, kad kiekvienas suinteresuotas žmogus galėtų bet kuriuo momentu labai greitai ir patogiai susipažinti su pareigūnų deklaracijomis, o ne dėti nerealiai sudėtingas pastangas, kad jų išsireikalautų iš vienos ar kitos institucijos."

VTEK tikisi, kad rengiant kitų metų biudžetą bus numatytos papildomos lėšos šiai institucijai technologiškai aprūpinti. Jeigu taip atsitiktų, internete jau kitąmet bus galima rasti ne tik aukščiausių šalies politikų, bet ir valstybės kontroliuojamų akcinių bendrovių vadovų privačių interesų deklaracijas.

Pusė žingsnio į priekį

Politikai žada išnagrinėti valstybinių įmonių vadovų deklaracijų viešinimo klausimą.

"Gerai bent jau tai, kad "Leo LT" ir kitų atitinkamų bendrovių vadovai turi pildyti privačių interesų deklaracijas. Tai leis institucijoms, vykdančioms tyrimą dėl jų veiklos, išreikalauti ir išnagrinėti deklaracijose pateiktus duomenis. Tai pusė žingsnio į priekį", – sakė Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos Seime seniūnas Jurgis Razma.

Tačiau jis sutiko, kad tokios deklaracijos turi būti viešos ir lengvai pasiekiamos bet kuriam suinteresuotam asmeniui. "Jeigu iš tikrųjų čia yra įstatymo spraga, būtinai ją užpildysime. Jeigu reikės, bus nagrinėjama ir galimybė skirti tam tikrą papildomą finansavimą VTEK, kad ji galėtų viešinti visas deklaracijas", – tvirtino J.Razma.

Bet politikas negalėjo pasakyti, kada tai bus padaryta. "Klausimas kol kas niekaip nenagrinėtas, nes įpareigojimas valstybinių įmonių vadovams pildyti privačių interesų deklaracijas yra gana naujas dalykas, atsiradęs vos prieš kelis mėnesius. Todėl iki šiol nebuvo susidurta su jų viešumo problema. Dabar, kai iškėlėte šį klausimą, didelė tikimybė, kad jis bus nagrinėjamas ir sprendžiamas", – sakė J.Razma.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų