Pereiti į pagrindinį turinį

Vilniuje susiburs monarchai ir prezidentai

2009-06-06 09:40
Ruoša: aukšto rango svečių prezidentūroje laukiama lygiai po mėnesio.
Ruoša: aukšto rango svečių prezidentūroje laukiama lygiai po mėnesio. / Kęstučio Vanago (BFL) nuotr.

Trijų valstybių monarchai, penki prezidentai, popiežiaus atstovas, dar keli aukšti svečiai po mėnesio Vilniuje minės Lietuvos vardo tūkstantmetį. Šios iškilmės taps ir kadenciją baigiančio Prezidento Valdo Adamkaus atsisveikinimu su šalių kaimynių vadovais.

Daug aukštų svečių

Švedijos karalius ir jo žmona, Danijos, Norvegijos monarchai, taip pat Lenkijos, Suomijos, Latvijos ir Ukrainos prezidentai bei Estijos premjeras patvirtino dalyvausią liepos 6 d. Vilniuje rengiamose Lietuvos tūkstantmečio iškilmėse.

Į Lietuvą pakviestas Estijos prezidentas Toomas Hendrikas Ilvesas pranešė negalėsiąs dalyvauti, nes kaip tik tomis dienomis vyks iš anksto suplanuoto vizito į kitą valstybę.

Vilniuje lankysis ir specialusis popiežiaus Benedikto XVI atstovas. Tai bus labai aukšto rango dvasininkas, plačiai pasaulyje žinomas Vatikano šventosios kardinolų kolegijos dekanas, buvęs Vatikano valstybės sekretorius Angelo Sodano.

Pakviestas ir Vokietijos prezidentas Horstas Köhleris, tačiau kol kas iš jo negautas oficialus atsakymas. Išsiųstas kvietimas ir į Rusiją, bet ir iš ten kol kas nėra jokių žinių.

Sutiks V.Adamkus

Visus atvyksiančius svečius priims Prezidentas V.Adamkus. Kadangi liepos 6-osios iškilmės vyks likus mažiau nei savaitei iki dabartinio Lietuvos vadovo kadencijos pabaigos, jubiliejiniai renginiai laikomi tam tikru V.Adamkaus oficialiu atsisveikinimu su gretimų valstybių vadovais, su kuriais Prezidentui teko dirbti pastaruosius dešimt metų.

Lietuvos tūkstantmečio renginiuose dalyvaus ir su aukštais svečiais iš užsienio bendraus išrinktoji prezidentė Dalia Grybauskaitė, kadenciją baigęs prezidentas, ekspremjeras Algirdas Brazauskas, buvęs faktinis valstybės vadovas, Aukščiausiosios Tarybos–Atkuriamojo Seimo pirmininkas Vytautas Landsbergis, taip pat dabartiniai Seimo ir Vyriausybės vadovai Arūnas Valinskas bei Andrius Kubilius.

Į D.Grybauskaitės inauguraciją liepos 12 d. užsienio valstybių vadovai nebus kviečiami, todėl Lietuvos tūkstantmečio iškilmės taps proga į Vilnių suvažiavusiems aukštiems svečiams susipažinti ir pabendrauti su naująja Lietuvos vadove.

Intensyvi programa

Liepos 6-osios rytą numatoma oficiali visų atvykusių aukštų svečių pasitikimo ceremonija prezidentūroje.

Vidurdienį Simono Daukanto aikštėje prie prezidentūros vyks iškilminga Lietuvos vėliavos pakėlimo ceremonija. Kalbą sakys V.Adamkus. Pasveikinti Lietuvą bus suteikta galimybė ir kai kuriems atvykusiems užsienio valstybių vadovams.

Po šios ceremonijos visi svečiai pereis į Arkikatedrą, kur bus aukojamos šv. Mišios. Po jų Katedros aikštėje bus iškilmingai palydėta Dainų šventės procesija į Vingio parką.

Vėliau vyks simbolinis atstatytų Valdovų rūmų pagrindinių vartų atidarymas ir vidinio kiemo pristatymas.

Taikomosios dailės muziejuje bus apžiūrimos dvi parodos – "Lietuva senuosiuose istorijos šaltiniuose" ir "Vavelis Vilniuje – nuo Jogailaičių iki Respublikos pabaigos". Arsenale bus surengti ir iškilmingi aukštų svečių pietūs.

Vakare dalis svečių vyks stebėti Dainų šventės Dainų dienos Vingio parke, taip pat dalyvaus prezidentūroje rengiamame iškilmingame priėmime. Kita dalis valstybių vadovų iškart po pietų Arsenale išvyks namo.


Liepos 6-osios iškilmėse Vilniuje dalyvaus:

Švedijos karalius Karolis XVI Gustavas ir karalienė Silvija;

Danijos karalienė Margarita II;

Norvegijos karalius Haroldas V;

Lenkijos prezidentas Lechas Kaczyńskis;

Suomijos prezidentė Tarja Halonen;

Latvijos prezidentas Valdis Zatleras;

Ukrainos prezidentas Viktoras Juščenka;

Estijos ministras pirmininkas Andrusas Ansipas;

Specialusis popiežiaus Benedikto XVI atstovas, Vatikano kardinolų kolegijos dekanas Angelo Sodano.

Laukiama atsakymų iš Rusijos ir Vokietijos aukštų pareigūnų, pakviestų į iškilmes.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų