Pereiti į pagrindinį turinį

V.Ušackas: su Rusija reikia kantrybės

2009-05-11 09:00
Šventė: šeštadienį Vilniaus Antakalnio kapinėse gausus būrys žmonių ir Nepriklausomų valstybių sandraugos šalių diplomatų paminėjo gegužės 9-ąją.
Šventė: šeštadienį Vilniaus Antakalnio kapinėse gausus būrys žmonių ir Nepriklausomų valstybių sandraugos šalių diplomatų paminėjo gegužės 9-ąją. / Andriaus Ufarto (BFL) nuotr.

Rusijos vadovams ir toliau priekaištaujant dėl tariamo Antrojo pasaulinio karo istorijos falsifikavimo, Lietuvos užsienio reikalų ministras Vygaudas Ušackas sako tikįs, jog bendras istorijos supratimas yra įmanomas, bet tam reikia laiko ir kantrybės.

Tai V.Ušackas sakė BNS komentuodamas netylančius prieštaringus pareiškimus dėl gegužės 9-osios, kurią Rusija iškilmingai mini kaip pergalės prieš nacizmą dieną, o Lietuva sieja su sovietinės okupacijos pradžia.

"Manau, kad bendras supratimas ateis su laiku. Bet kuriai tautai sunkiausia įvertinti skaudžiausius istorijos puslapius", – sakė V.Ušackas.

Anot užsienio reikalų ministro, istorija turi būti vertinama vengiant nereikalingų emocijų.

"Tikiuosi, kad dvasiškai ramiai, neemocingai mes galėsime vieną dieną su Rusijos žmonėmis įvertinti tai, ką padarė Sovietų Sąjunga ir komunizmas Rusijos piliečiams, ką padarė stalinizmas Lietuvos ir kitų tautų atstovams per tuos gūdžius ir sunkius stalinizmo metus", – sakė V.Ušackas.

Gegužės 9-osios išvakarėse Rusijos prezidentas Dmitrijus Medvedevas užsipuolė tariamai dažnėjančius bandymus falsifikuoti Antrojo pasaulinio karo istoriją ir sakė, kad jo šalies didvyriškumu tame kare nereiktų abejoti.

Prezidentas Valdas Adamkus penktadienį vykusiame Europos kultūros leidinių redaktorių suvažiavime pareiškė, kad "pergalė, neturinti tiesos ir moralės pamato, – jokia pergalė, o istorija, paremta klastotėmis, – jokia istorija."

"Istorinė 1945-ųjų gegužės 8-oji Lietuvai, kaip ir daugeliui Rytų Europos valstybių, reiškė ne pergalę prieš prievartą ir smurtą, o tik smurtautojo pasikeitimą. Tuo pačiu laiku istorija Lietuvai buvo dar kartą paversta politikos ir ideologijos tarnaite, dangstančia neteisybę ir nusikaltimus, iškreipiančia faktus, šmeižiančia pavergtų kraštų laisvę ir jos gynėjus", – tvirtino prezidentas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų