Quantcast

Neįgalieji priversti laukti pasienio eilėse

Pirmenybę kirsti valstybės sieną turintys neįgalieji ne visada gali šia galimybe pasinaudoti. Vykstantieji į Kaliningrado sritį priversti laukti bendroje eilėje.

Vidaus reikalų ministro Raimundo Palaičio teigimu, kirtimo be eilės tvarką reikia griežtinti ir užkirsti kelią piktnaudžiavimui, kai pasinaudojant negalios pažymėjimu daromas verslas ir užkemšamas pasienis.

„Pasieniečiai informavo apie susidarančią situaciją, kai neįgalūs asmenys naudojasi lengvatine sienos kirtimo tvarka ir kursuoja 2–3 kartus per dieną. Tokiu būdu jie tikriausiai prasiveža pigesnių prekių ir užkemša pasienį eilėmis“, - aiškino ministras.

Kybartuose kirsti Lietuvos sieną su Kaliningrado sritimi pirmadienį laukė apie 70 lengvųjų automobilių. Vairuotojai eilėje praleido 4 valandas.

Panaikinus tvarką visiems privalomai užsukti į automobilių stovėjimo aikštelę, neįgalieji, turintys teisę sieną kirsti be eilės, dabar dažniau stoja į bendrą eilę. Sudaryti atskiros eilės jiems nėra sąlygų, mat automobiliai, laukiantys patikros, rikiuojasi Kybartų gatvėse.

Pasak Kybartų užkardos vado, pasieniečiai nenusižengia tvarkai. Neįgalieji kirsti sieną be eilės gali pasienio punkte, o reguliuoti automobilių srautą iki jo – ne pasieniečių kompetencija.

„Pasienyje jie atvažiuoja į punktą, mes juos patikrinam bei leidžiam pravažiuoti per valstybės sieną be eilės. Mes į pačią eilę nesikišame. Patys vykstantieji per sieną tą eilę pasižiūri, o jeigu pažeidžiamos kelių eismo taisyklės, tai reaguoja policija“, – sako Valstybės sienos apsaugos tarnybos Pagėgių rinktinės Kybartų užkardos vadas Audrius Šantaras.

„Turiu invalidumą, mano darbingumo lygis – 35 proc. Sieną kertu vieną ar du kartus per savaitę. Dabar stoviu eilėje visą laiką, o anksčiau neįgalieji važiuodavo tiesiai“, – LTV naujienų tarnybai skundėsi neįgalus vairuotojas.

Vidaus reikalų ministras žada esamą padėtį taisyti.

Lengvata kirsti valstybės sieną be eilės neįgalieji naudojasi 9 metus.


Šiame straipsnyje: neįgaliejipasienis

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių