Praeitą savaitę sostinėje buvo galima paragauti kalėdinių delikatesų iš Švedijos. Švedai tiki, kad pavalgius imbierinių sausainių, tampama geresniais.
Švediškų delikatesų krautuvėlėje „Le Chef Gourmet", įsikūrusioje Vilniaus centre (Pilies g. 28,), likus kiek daugiau nei mėnesiui iki Kalėdų buvo pristatyti tradiciniai kalėdiniai delikatesai.
Švedijoje tradiciškai ant Kalėdų stalo dedama pagal ypatingą receptą paruošta vytinta žuvis „lutfisk". Ji turi stiprų, aitrų kvapą ir yra ne itin malonaus skonio, tačiau iki šiol yra neatsiejama švediško kalėdinio stalo dalis.
Užsienio svečiai paragavę šios žuvies, ją apibūdina taip: „normaliems žmonėms tai nevalgoma. Tai ne maistas, tai masinio naikinimo ginklas". Delikatesų krautuvėlėje „Le Chef Gourmet" šio delikateso nėra, tačiau įmonės marketingo direktorė teigė, kad, jei atsirastų norinčiųjų šią žuvį paragauti, kitąmet jos bus.
Beje, Švedijoje netgi populiaru Kalėdoms dovanoti į dailią dėžutę supakuotą lašišą - ir ne tik artimiesiems, bet ir bendradarbiams, partneriams. Lašiša tradiciškai dedama ir ant Kalėdų stalo greta kumpio, kuris pirmiausiai verdamas, o po to apdengtas garstyčiomis ir džiūvėsėliais kepamas orkaitėje. Dar ant Kalėdų stalo būtinai būna silkės su įvairias padažais (garstyčių, svogūnų, česnakų), mėsos kukulaičių, kelių rūšių sūrio su įvairiais džemais bei sausos traškios duonelės. Pietų Švedijoje Kalėdų proga kepami kvapnūs imbieriniai sausainiai „Pepparkakor". Švedai tiki, kad nuo jų tampama geresniais. Tradiciškai su sausainėliais suaugusieji vaišinasi karštu švedišku vynu „Glögg".
Naujausi komentarai