Pereiti į pagrindinį turinį

Atrastas dinozaurų lizdas atskleidė reptilijų švelnumą

2011-11-30 18:20
Atrastas dinozaurų lizdas atskleidė reptilijų švelnumą Atrastas dinozaurų lizdas atskleidė reptilijų švelnumą Atrastas dinozaurų lizdas atskleidė reptilijų švelnumą Atrastas dinozaurų lizdas atskleidė reptilijų švelnumą Atrastas dinozaurų lizdas atskleidė reptilijų švelnumą Atrastas dinozaurų lizdas atskleidė reptilijų švelnumą Atrastas dinozaurų lizdas atskleidė reptilijų švelnumą Atrastas dinozaurų lizdas atskleidė reptilijų švelnumą Atrastas dinozaurų lizdas atskleidė reptilijų švelnumą Atrastas dinozaurų lizdas atskleidė reptilijų švelnumą Atrastas dinozaurų lizdas atskleidė reptilijų švelnumą Atrastas dinozaurų lizdas atskleidė reptilijų švelnumą Atrastas dinozaurų lizdas atskleidė reptilijų švelnumą Atrastas dinozaurų lizdas atskleidė reptilijų švelnumą Atrastas dinozaurų lizdas atskleidė reptilijų švelnumą

Mongolijoje rastas dinozaurų jauniklių fosilijų pilnas lizdas, privertęs paleontologus iš naujo įvertinti šių priešistorinių reptilijų „tėvystės“ įpročius.

Smėlio užpustytame apytiksliai 75 milijonų metų senumo lizde -  15 subręsti nespėjusių dinozauriukių, netolimų triceratopsų giminių. Mongolijos Djadokhta regione lizdą atrado paleontologas Pagminas Narmandakhas.

„Šio beveik metro skersmens lizdo vaizdas gniaužia kvapą“, - sakė Davidas Fastovsky, straipsnio apie lizdą moksliniame žurnale „Journal of Paleontology“ bendraautorius.

Kitaip nei anksčiau rastuose kiaušinių fosilijų pilnuose dinozaurų lizduose, šiame lizde rasti dinozauriukai yra jau šiek tiek paaugę. Mokslininkai mano, kad mirtis juos ištiko užgriuvus smėlio kopai, kai jaunikliai buvo apie vienerių metų amžiaus.

„Manome, kad yra pakankamai duomenų, nurodančių, kad šiais mažyliais tėvai rūpinosi. Kaip matyti, jie buvo auginami visi kartu lizde, o ne paleisti kovoti už gyvenimą patys. Taip pat akivaizdu, kad šie dinozauriukai yra kiek paaugę, tikrai ne ką tik išsiritę iš kiaušinių,“ - sakė D. Fastovksy, Rodo salos universiteto paleontologas.

Anksčiau mokslininkai manė, kad dinozaurai rūpinosi savo mažyliais panašiai kaip krokodilai – padėdavo kiaušinius, lizdą paslėpdavo ir jį palikdavo likimo valiai. Vėliau šią idėją pakeitė kita – kad dinozaurai rūpinosi mažyliais taip, kaip šiandienos paukščiai, kurie po mažylių išsiritimo ilgą laiką jais rūpinasi.

Šiuo metu dauguma mokslininkų sutaria, kad dinozaurų jauniklių priežiūra negali būti palyginama su dabartiniais gyvūnų įpročiais ir todėl yra unikali.

Kaip teigė D. Fastovsky, 15 jauniklių – bet kokiam gyvūnui neįprastai didelis vaikų skaičius. Šiuolaikiniai gyvūnai arba atsiveda vos kelis vaikus, kuriuos itin rūpestingai saugo, kaip daro žmonės, arba prideda milijonus kiaušinių, į kuriuos po to nebekreipia dėmesio, kaip varlės.

„Akivaizdu, kad tai, kaip dinozaurai rūpinasi savo jaunikliais, šiuolaikiniame pasaulyje atitikmens neturi“, - sakė D. Fastovsky.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų