Pereiti į pagrindinį turinį

Kenkėjiškų programų kūrėjams fantazijos netrūksta

2011-07-27 14:45
Kenkėjiškų programų kūrėjams fantazijos netrūksta
Kenkėjiškų programų kūrėjams fantazijos netrūksta / 123rf.com iliustr.

Portalui diena.lt paskambinęs skaitytojas Tomas papasakojo įdomią istoriją. Vakar vakare per socialinį tinklą „Facebook“ jis gavo asmeninę žinutę iš vienos savo draugės, kurioje buvo keista nuoroda:

http://4.9.110.15/1433427890 (nuoroda pakoreguota, neveikianti)

Kiek paskubėjęs ir nesusimastęs, kad visgi keista, jog draugė lietuvė jam rašo angliškai ir skubina jį pasižiūrėti video, kuriame skaitytojas neva visiškai girtas ir nuogas.

„Labai išsigandau. Pamaniau iš kur gi toks video gali būti? Nejaugi tikrai kada buvau toks girtas, kad net neatsiminčiau? Tiesiog suveikė emocijos ir nesugebėjau įvertinti kai kurių faktorių.“ – guodėsi Tomas. 

Ta nuorodą nuvedė į puslapį kuris visiškai identiškas „Youtube“ video puslapiui. „Iš pirmo žvilgsnio viskas buvo identiška, tik vėliau susigaudžiau, kad ten trūksta kai kurių detalių. Video medžiagos pavadinimas skelbė mano vardą ir pavardę ir kad aš visiškai girtas. Po video failu buvo jau dešimtys komentarų iš mano draugų. Juose buvo rašoma, kad aš visiškai girtas, kad nuogas, kad man turėtų būti gėda ir t.t. Trumpam net puoliau į paniką.“ – guodėsi Tomas. „Galvojau – na va. Dabar jau prisidirbau. Dabar jau visi kažką žino, ko net pats neatsimenu! Visiškai nesugebėjau įvertinti to, kad visi komentarai parašyti angliškai!”.

Tačiau Tomui nepavyko pasileisti vaizdo įrašo. Paspaudęs mygtuką „play“, jis gavo žinutę, kad jo naršyklės įskiepis „Flash player“ senas ir reikia jį atnaujinti. Šalia buvo ir mygtukas „Atnaujinti“. Ją paspaudus į kompiuterį pradėjo siųsti kažkoks failas su .exe galūne. „Tada ir atėjo pirma mintis, kad čia kažkas netaip. Nutraukiau failo siuntimą ir paskambinęs keliems draugams kurie neva komentavo išsiaiškinau, kad čia apgaulė.“ – su atodūsiu pasakojo Tomas.

Pasirodo, kad tai tik dar vienas originalus programišių būdas įbrukti į jūsų kompiuterį kenkėjišką programą. Jei Tomas būtų atsisiuntęs paslaptingąją atnaujinimo programą ir ją įdiegęs, greičiausiai į kompiuterį būtų įleista kokios nors formos kenkėjiška programa. Kai kurios gali tiesiog šnipinėti ką jūs veikiate internete, kitos gali veikti kaip virusai ir „užkrėsti“ jūsų kompiuterį, dar kitos gali bandyti išgauti jūsų įvairius slaptažodžius ir pan.

Diena.lt įspėja – niekada neikite į įtartinas svetaines, nespauskite ant neaiškių nuorodų, neskaitykite nežinomų adresatų laiškų. Elkitės internete taip pat atsargiai kaip ir asmeniniame gyvenime.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų