Pereiti į pagrindinį turinį

Mokslininkai sulėtino šviesą iki garso greičio

2011-07-07 17:59
Mokslininkai sulėtino šviesą iki garso greičio
Mokslininkai sulėtino šviesą iki garso greičio

Glazgo universiteto mokslininkams pirmą kartą pavyko sulėtinti šviesos greitį iki garso greičio.

Daugelis žmonių mano, kad šviesos greitis yra pastovus ir nekintantis, tačiau taip yra tik vakuume.Tačiau kai šviesa sklinda skirtingomis medžiagomis, pavyzdžiui, vandenį, šviesos greitis sumažėja. Skirtingos šviesos bangos keliauja skirtingu greičiu.

Taip pat pastebėta, kad šviesa gali būti sulėtinta, kai sklinda judančia medžiaga (stiklu, oru ar vandeniu). Šis pastebėjimas buvo paskelbtas jau 1818 metais.

Miles Padgett, Optinės darbo grupės narė, teigė: „Šviesos greitis yra konstanta tik vakuume. Kai šviesa keliauja per stiklą, stiklo judėjimas kartu „tempia“ šviesą“.  Sukant stiklą maksimumo greičiu, turėtų pakeisti už jį matomą vaizdą. Tačiau žmogaus akiai toks pokytis būtų nepastebimas.

Glazgo universiteto tyrinėtojai kartu su Otavos universiteto darbuotojais atliko eksperimentą, kurio metu primityvus vaizdas buvo leidžiamas per besisukančią rubino detalę (3000 apsisukim7 per minutę).

Kai šviesa patenka į rubiną, jos greitis sulėtėja iki garso greičio (300 m/s).Mokslininkai tikisi, kad šią šviesos savybę bus galima panaudoti nauju būdų koduoti informaciją.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų