Pereiti į pagrindinį turinį

Penki stebinantys faktai apie raguotus elnius

2011-12-28 01:39
Penki stebinantys faktai apie raguotus elnius
Penki stebinantys faktai apie raguotus elnius / Shutterstock nuotr.

Jei vienintelis dalykas, kurį žinote apie elnius, yra tas, kad jie tempia Kalėdų senio kinkinį, siūlome apie šiuos raguočius sužinoti daugiau. Livescience.com siūlo susipažinti su penkiais faktais, kurie šiuos kanopinius gyvūnus paverčia ypatingais.

Jie daug keliauja

Per metus šie raguočiai nukeliauja iki 5 tūkst. kilometrų. Tai ilgiausias atstumas, kurį nukeliauja žemės žinduoliai per metus. Jų konkurentai vandenyje – kuprotieji banginiai, kurie per metus nuplaukia apie 8 tūkst. kilometrų.

Jie greiti

Nors elniai ir neskraido, jie gali išvystyti didelį greitį bėgdami žeme. Užfiksuota, kad elniai gali išvystyti greitį iki 80 km/val.

Jie ištveria šaltį

Elniai minta tundrų augmenija, todėl juos Aliaskoje, Kanadoje, Skandinavijoje ir Rusijoje. Nuo šalčio elnius apsaugo jų šiltas kailis. Taip pat jų kraujotaka padeda ištverti šaltį. Vėsesnis elnio kraujas yra laikomas galūnėse, taip apsaugant pagrindinį kūną nuo šalčio.

Jie tylūs

Elnių patelės savo balsus parodo tik pavasariais, kai susilaukia naujos vados. Patinėliai triukšmauja rudenį – per dauginimosi periodą. Mokslininkai nustatė, kad elniai skleidžia garsus naudojant oro maišelius kakle. Skleidžiamas garsas padeda atbaidyti konkurentus bei pritraukti partnerius.

Kalėdų senio komandoje – tik patelės

Elnių patinėliai ragus numeta ankstyvą gruodį. Tuo metu patelės  mažesnius ragus nešioja visus metus. Jei tikėtume visais vaizdais, kuriuose matomos elnių traukiamos Kalėdų senio rogės, šiam žilabarzdžiui padeda vien elnių patelės. Be to, Kalėdų seniui patelės gali pasirodyti patrauklesnės ir dėl savo kūno. Žiemos metu po dauginimosi sezono patinėliams lieka vos 5 proc. riebalų, tuo metu patelių kūną šaltuoju periodu sudaro apie 50 proc. riebalų.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų