Pereiti į pagrindinį turinį

Beribė viešumo baimė

2012-10-02 08:49
Beribė viešumo baimė
Beribė viešumo baimė / Simono Švitros nuotr.

Visų valstybės tarnyboje dirbančių asmenų deklaracijų duomenys bus vieši ir prieinami internetu paspaudus vieną mygtuką. Taip Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK) nutarė dar liepą.

Premjeras Andrius Kubilius pats, kaip skelbė, inicijavęs naujos interesų deklaravimo tvarkos kūrimą, prieš kelis mėnesius garsiai džiūgavo: „Nauja privačiųjų interesų deklaravimo ir viešinimo tvarka reiškia daugiau skaidrumo ir daugiau aiškumo žmonėms. Visuomenė galės geriau kontroliuoti, o teisėsaugai bus lengviau aptikti neteisėtai praturtėjusius.“

Ministro pirmininko tarnyba trimitavo, kad tokia interesų deklaravimo tvarka yra viena efektyviausių antikorupcijos priemonių – juk visuomenė bet kada gali patikrinti asmenų, esančių valstybės tarnyboje, priimamus sprendimus ir nustatyti galimus pažeidimus.

Spalio 1-ąją elektroninėje erdvėje turėjo atsidurti ir būti pasiekiami maždaug 100 tūkst. įvairiose įstaigose ir institucijose dirbančių žmonių duomenys. Tačiau, kaip ir buvo galima numatyti, taip neatsitiko.

Mat praėjusią savaitę VTEK pirmininko pareigas laikinai einanti Elena Vaitiekienė pasirašė įsakymą, kuriuo stabdo anksčiau priimtą sprendimą dėl visų valstybės tarnautojų privačių interesų deklaracijų viešinimo.

Ir koją taip išgirtam viešumui čia pakišo paties premjero A.Kubiliaus bendražygių valdomų ministerijų atstovai. Antai Krašto apsaugos ir Užsienio reikalų ministerijų vadovai puolė dangstytis Konstitucija – esą VTEK patvirtintos nuostatos gali jai prieštarauti.

Premjero bendražygiai metė ir dar vieną argumentą: jei būtų paskelbtos asmenų, dirbančių su slapta informacija, deklaracijos, užsienio valstybių specialiosios tarnybos gali šia informacija pasinaudoti – pareigūnai taip bus pažeidžiami.

Bet nei ministrai, nei prezidentai, nei prokurorai, nei teisėjai lig šiol nematė jokio pavojaus ar žalos, kad jų deklaracijos skelbiamos viešai.

Ar tik nebus taip, kad VTEK sprendimas iš tiesų sukėlė nemažą aukšto rango valdininkų nepasitenkinimą? Juk jie lig šiol, paprašyti pateikti žinias apie savo turtą ar interesus, dangstosi asmens duomenų apsauga.

Kol kas aišku viena: valdininkų interesų deklaracijų viešinimas užtruks, ir net premjeras čia bejėgis.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų