Pereiti į pagrindinį turinį

Kelkitės į Visaginą!

2010-03-24 10:27
Kelkitės į Visaginą!
Kelkitės į Visaginą!

Kur geriausia slėptuvė nuo krizės – didžiulių sąskaitų už šildymą, elektrą, komunalines paslaugas, mažėjančių atlyginimų ir augančio nedarbo? Energetikos ministerija sufleruoja, kad geriausia būtų traukti į Visaginą. Ten ir atlyginimus didesnius dėl kenksmingų darbo sąlygų moka, ir kompensacijas už šildymą ir elektros energiją dosniai dalija.

Pamenate, energetikos ministras Arvydas Sekmokas Seime gindamas dukart išaugusį naujojo Ignalinos atominės elektrinės (IAE) vadovo Osvaldo Čiukšio atlyginimą leptelėjo, kad šiam reikia daug mokėti dėl to, jog darbas Visagine yra pavojingas buvusio diplomato sveikatai ir net gyvybei. Iki šiol niekas nesiskundė, kad Visagine dėl uždarytos atominės elektrinės būtų padidėjusi radiacija ar paplitusi kokio nors pavojingo viruso epidemija. Anaiptol: grybai radiacijos daugiau turi Varėnos miškuose, o kiaulių gripas irgi Visagine siautėjo bene mažiausiai. Vadinasi, ministras galvoje turėjo ką kita. Tikriausiai tai, kad O.Čiukšiui teks atsakomybė suvaldyti nežinia kur tekančias milijardų litų upes, oficialiai skirtas IAE uždaryti, bet neoficialiai maitinančias kitas kišenes.

Jeigu tiesa, kad rangovams, turintiems pastatyti radioaktyviųjų atliekų saugyklas, jau sumokėta arti milijardo litų, o vietoj saugyklų tėra tik išlietas betonas, O.Čiukšio darbas išties gali būti pavojingas sveikatai ir gyvybei. Juolab kad žmogus, kuris yra tiesiogiai atsakingas už tą pradangintą milijardą eurų, yra jo dešinioji ranka. Tai – buvęs ilgametis IAE vadovas Viktoras Ševaldinas. O.Čiukšys be jo kaip be rankų, nes nuo V.Ševaldino priklauso, kaip daugybę metų su juo dirbę žmonės demontuos IAE. Išties nuo tokios įtampos gali ir nervai pakrikti.

Atrodo, jog nervai jau pakriko Vyriausybei, kuri pirmadienį nusprendė, kad Visagino gyventojams trejus metus bus kompensuojamos po to, kai buvo uždaryta IAE, drastiškai išaugusios šilumos kainos. 2010 m. kompensacijos dydis sieks 30 proc., 2011 m. – 20 proc., 2012 m. – 10 proc. Dar reikėtų pridurti, jog Visagino gyventojai moka 50 proc. mažesnę kainą ir už elektros energiją.

Energetikos viceministras Romas Švedas pripažino, kad kompensacijos bus mokamos ne iš kur kitur, o iš IAE biudžeto, į kurį suplaukia ES paramos ir visų Lietuvos mokesčių mokėtojų pinigai.

Vyriausybė neslepia, kad atverti piniginę ją privertė Visagino gyventojų protestai. Visagino gyventojus galima suprasti. Daugybę metų jie gyveno it šiltnamyje. Didžioji miesto gyventojų dalis dirbo IAE, gavo puikius atlyginimus, už šilumą ir elektrą mokėjo centus. Dabar, uždarius IAE, už viską reikia mokėti realią kainą, o valdžios pažadai spręsti socialines problemas pasirodė esą tik šnipštas.

Bėda ta, kad ši Vyriausybė, taisydama ankstesnių klaidas, pamiršo, jog toks išskirtinis dėmesys Visaginui – lyg spjūvis į veidą visai kitai Lietuvai, kur nedarbo lygis dar didesnis, sąskaitos už šildymą – dar baisesnės, o elektra uždarius IAE visiems smarkiai pabrango. Kita Lietuva nenusipelnė valdžios paramos, nors dar daugybę metų mokės už jos nusikalstamą aplaidumą uždarant atominę elektrinę.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų