Pereiti į pagrindinį turinį

Š.Navickis: kam lemta degti kartu su šiukšlėmis?

2010-11-09 13:22
Š.Navickis: kam lemta degti kartu su šiukšlėmis?
Š.Navickis: kam lemta degti kartu su šiukšlėmis? / Nerijaus Jankausko nuotr.

Energija iš šiukšlių deginimo, šiluma iš medienos atliekų – paskui turbūt bus pasiūlyta dar kokia nors panacėja iš antrinių šaltinių, kol galiausiai prasitrinsime akis ir apsižiūrėsime, kad gyvename pačiame tikriausiame šiukšlyne.

Vilniečiai dar meru tebebūnant konservatoriui V.Navickui jau surašė ilgiausią peticiją prieštaraujančią šiukšlių deginimo įmonių statyboms, klaipėdiečiai irgi stengiasi, tačiau tik ką gavo antausį nuo prokuratūros senuoju „vsio zakonno“ stiliumi, na, o mes pasižiūrėkime, kas šiuo klausimu dedasi Kaune.

Miesto šilumos ūkis – išties skaudi tema ir vienas dievas žino, kas išlįs į dienos šviesą, kai tas pūlinys vieną kartą trūks, sakykime, gyventojams gavus sąskaitas už šildymą. Labai galimas daiktas, kad savivaldybės gudročiai dabar kurpia visokiausias istorijas ir alternatyvas, kad tik kaip nors išlaviruotų tarp kilsiančių bangų. Ant buvusio mero, kad ir kaip stengtasi, nurašyti aiškiai nepavyksta – žmonės vis dar moka skaičiuoti ir nesunkiai sulygina, kiek jiems kainavo Garbaravičius, ir kiek – Kupčinskas. Todėl ir siūloma šildytis šiukšlėmis. Na, gal ir gera idėja nebeturintiems ką prarasti – tačiau pažiūrėkime, kuo tai gresia mums ir mūsų vaikams.

Atlikus tyrimus Europos Sąjungos miestuose, kuriuose veikia atliekų deginimo gamyklos, paaiškėjo ir jų daromas poveikis tų miestų gyventojams:

44 % padidėjo minkštųjų audinių sarkomos (odos vėžio) ir 27 % limfomos atvejų;

6.7 karto padidėjo mirčių nuo plaučių ir gerklės vėžio atvejų;

37 % padidėjo mirtingumas nuo kepenų vėžio.

O dabar pažvelkime, kokį poveikį minėtasis „gėris“ daro vaikams:

Dvigubai išaugo mirčių tikimybė nuo vėžinių susirgimų vaikų tarpe;

Ženkliai padidėjo respiratorinių susirgimų simptomų, tarp jų kreipimųsi į gydymo įstaigas dėl plaučių ligų, nesibaigiančio kosulio ir bronchito;

Padaugėjo vaikų su įgimtomis anomalijomis;

1.26 karto padidėjo įgimtų išsigimimų tikimybė;

Ženkliai padaugėjo vaikų su įgimtu žvairumu.

Nėra abejonės, kad kokiai nors šiukšlei iš kieto (įprastinio) būvio pereinant į dujinį, jos nuodingumas niekur nedingsta, tik tampa paprasta akimi nematomas. Ką tai reiškia? Ogi tai, kad matydamas, jog prieš jį riogso šiukšlė, žmogus ją dažniausiai apeina ir jau tikrai nededa į burną, tuo tarpu tą pačią šiukšlę sudeginus ir jos nuodams išsisklaidžius ore, mes ją paprasčiausiai sukvėpuojame. Štai ir viskas, dėl ko taip ginčijamasi savivaldybėje – tiksliau, ginčijamasi ne dėl to, kaip sutvarkyti šilumos ūkį taip, kad kauniečiai gautų įperkamą ir nešiukšlinę šilumą (o juk buvo laikai, vadinasi, tai įmanoma), o dėl to, kur tą šiukšlių įmonę geriausiai statyti!!! Atrodo, šiuo metu patraukliausias atrodo Palemonas – čia ir prekinių traukinių stotis, bus galima prisivežti toksiškų atliekų iš viso pasaulio.

Tai bus šilta Kaune žvairakiuojantiems mūsų vaikams ir anūkams. Merui Kupčinskui tai, turbūt, neatrodo didelė bėda, o vaikų apsigimimai – ne jo galvos skausmas (nors galėtų būti), nes mano žiniomis per savivaldybės posėdį kalbant Palemono bendruomenės atstovui V.Pociui, jis pastarąjį nutraukė ir neleido baigti savo pasisakymo. Nieko naujo, meras juk žino geriau, ko reikia Kaunui ir kauniečiams.

Šioje istorijoje taškas dar nepadėtas, ir miestiečiai turi tegu ir teorinį šansą tarti savo žodį. Pastaruoju metu jau girdima ir apie įmonę, kurioje bus deginamos medienos atliekos – kalbama ir apie kokius 250 milijonų, kuriuos, tikėtina, pavyktų gauti iš europinių sanglaudos fondų. Kiek tose kalbose tiesos – parodys laikas. O tuo tarpu Lietuva dideliu tempu verčiama nesibaigiančiu šiukšlynu ir konservatorių citadele laikomas Kaunas – jokia išimtis.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų