Pereiti į pagrindinį turinį

Ką saugo D.Kedžio dukters apsauga?

2010-12-14 12:34
Ką saugo D.Kedžio dukters apsauga?
Ką saugo D.Kedžio dukters apsauga? / Facebook.com nuotr.

D.Kedžio dukters apsauga kelia įtarimų Klonio gatvėje budintiems žmonėms. Net 3 iš 5 vaizdo kamerų yra nukreiptos ne į Venckų kiemą, o į gatvės budėtojus.

Drąsiaus Kedžio dukters globėja Neringa Venckienė nesiruošia nuleisti rankų ir toliau už mergaitės nesaugojimą ketina iš valstybės prašyti 10 tūkst. litų. „Tikrai skųsiu teismo sprendimą, nes matau, kad viskas, kas yra melas, tampa valstybės paslaptimi“,- susipažinusi su teismo nutartimi portalui 1diena.lt sakė D.Kedžio dukters globėja.

Sprendimo vykdyti neskubėjo

Gruodžio 6 d. Vilniaus apygardos administracinis teismas atmetė N.Venckienės skundą dėl padarytos žalos, kai Kriminalinės policijos biuras ir Generalinė prokuratūra jos globotinei neskyrė apsaugos, nors Vilniaus apygardos teismas ir buvo nutaręs, kad mažametei apsauga buvo panaikinta neteisėtai.

Apsauga D.Kedžio dukrai buvo nutraukta balandį, iškart po jos tėvo mirties, nors N.Venckienės nuomone, būtent tada, kai jos brolis, jos įsitikinimu, buvo nužudytas, mergaitės sveikatai ir gyvybei atsirado reali grėsmė.

Su panaikinta apsauga N.Venckienė nesutiko ir šį sprendimą apskundė Vilniaus apygardos administraciniam teismui. Liepos 23-ąją jos skundas buvo patenkintas, teismas konstatavo, kad apsauga D.Kedžio dukrai panaikinta neteisėtai.

Generalinė prokuratūra ir už mergaitės apsaugą atsakingas Kriminalinės policijos biuras šio teismo sprendimo aukštesnės instancijos teismui neskundė, tačiau į Venckų namus taip pat neskubėjo sugrįžti.

Porą mėnesių su N.Venckiene buvo deramasi, kad apsaugos vyrai mergaitę saugotų ne prie namo, o tame pačiame name, kur gyvena moters šeima ir jos globotinė. Tik kai N.Venckienė Vilniaus apygardos administraciniam teismui įteikė skundą dėl teismo sprendimo nevykdymo ir pareikalavo materialinės kompensacijos, apsauga prie jos namų atsirado – rugsėjo 3 d. prie tvoros buvo pastatytas namelis, kuriame dieną – naktį budi apsaugos darbuotojai, o aplink namą įrengtos vaizdo kameros. „Apsauga atsirado tik po to, kai aš viešai pasakiau apie paduotą ieškinį“, - prisimena N.Venckienė.

Ką stebi kameros?

Vis dėlto, ką saugo Kriminalinės policijos biuro darbuotojai, mergaitę, ar nuo Venckų ir Kedžių namų nuo gegužės mėnesio nesitraukiančius žmones, neaišku. Klonio gatvės budėtojai teigia, kad daugiau dėmesio skiriama ne mažametės saugumui, o į gatvę atvykstantiems žmonėms.

Šį jų įtarimą stiprina ir lapkričio pradžioje pakeista vaizdo kamerų stebėjimo kryptis – vieną jų nukreipta į Venckų garažą, vieną į greta esantį mergaitės senelių Kedžių kiemą ir net trys į gatvės pusę.

„Toks įspūdis, kad jie saugo ne mergaitę, o stebi mus“, - portalui 1diena.lt sakė Klonio gatvėje budintys žmonės.

Pirmadienį, grįžę po motinos ir dukters susitikimo, jie pastebėjo dar vieną pasikeitimą prie Kriminalinės policijos biuro apsaugos namelio. Netoli jo įkastas stulpas ir prijungti elektros laidai – iki šiol naudojąsi nuo Venckų namų nutiestu elektros kabeliu ir elektrą naudoję šeimos sąskaita, nuo šiol apsaugos darbuotojai turės savo atskira elektros skaitiklį ir už sunaudotą energiją mokės patys.

„Stebina tik tai, kad jiems elektrai prireikė net atskiro stulpo. Nenustebsime, jei jų būdelė prikišta įvairios, daug elektrą „ryjančios“ aparatūros, tarp jų ir pasiklausymo“, - kalbėjo Klonio gatvės budėtojai.

5 tūkst. litų klausimas neišspręstas

Atmetęs 10 tūkst. litų ieškinį valstybei, kitą N.Venckienės skundo dalį Vilniaus apygardos teismas nusprendė prijungti prie kitos, šiame pačiame teisme nagrinėjamos bylos.

Rugsėjo 24-ąją su D.Kedžio dukrele ir savo šeima į Juodkrantę susiruošusi N.Venckienė sulaukė dar vieno Kriminalinės policijos biuro akibrokšto – D.Kedžio dukters apsaugos pradžioje pareiškę, kad mergaitę saugos tik Kaune ir jo rajone, tačiau tolimesnėse kelionėse už mergaitę yra atsakinga pati globėja, jie bandė šią kelionę išnaudoti savais tikslais.

N.Venckienei jie pasiūlė pasirašyti raštą, kad mergaitei apsauga iš viso nereikalinga, tačiau, kai globėja tai padaryti atsisakė, pareigūnai pakeitė ir savo planus. Buvo nuspręsta, kad apsauga lydės mergaitę į Juodkrantę, tačiau N.Venckienė su D.Kedžio dukra vyks apsaugos automobiliu, o jos vyras Aidas Venckus su sūnumi važiuos savu iš paskos.

„Kai jie nuo pernai metų spalio gyveno pas mus namuose ir kartu mūsų automobiliu vykdavo į visas šeimos šventes, kai būdavo vežiojami po miestą, mes buvome geri, o dabar mano vyrui ir mano sūnui neatsiranda vietos dešimties vietų automobilyje?“, - stebėjosi N.Venckienė.

Šį Kriminalinės policijos biuro pareigūnų sprendimą D.Kedžio sesuo įvertino kaip jai padarytą neturtinę žalą ir iš valstybės pareikalavo 5 tūkst. litų jai atlyginti.

Šią ieškinio dalį teismas nusprendė prijungti prie kitos bylos. „Po šios kelionės į Juodkrantę, tokius Kriminalinės policijos biuro pareigūnų veiksmus apskundžiau policijos generaliniam komisarui Vizgirdui Telyčėnui. Iš jo gavau atsakymo, kad jokio pažeidimo nebuvo, jį apskundžiau Vilniaus apygardos administraciniam teismui. Prie šios bylos ir buvo prijungta skundo dalis dėl 5 tūkst. litų moralinės žalos atlyginimo“, - portalui 1diena.lt paaiškino N.Venckienė.