Pereiti į pagrindinį turinį

819 milijardų, kurie išgelbės JAV ir pasaulį

2009-01-30 09:00

Naujajam JAV prezidentui sunkiai, bet pavyko Atstovų rūmuose prastumti šalies ekonomikos gelbėjimo planą, kuris neabejotinai turės įtakos ir visam krizės kankinamam pasauliui. JAV parlamentarai trečiadienį pritarė 819 mlrd. dolerių vertės ekonomikos stimuliavimo planui.

Jame numatoma mokesčius gyventojams ir verslininkams sumažinti maždaug 275 mlrd. dolerių, o daugiau nei 540 mlrd. dolerių skirti eilei programų: nuo tiltų ir kelių statybų iki pagalbos bedarbiams ir investicijų į technologijas.

Prieš balsavimą Atstovų rūmuose prezidentas Barackas Obamos asmeniškai kreipėsi į politinius oponentus respublikonus. Prezidentas reikalavo imtis "drąsių ir greitų" veiksmų gelbstint darbo vietas ir stabdant JAV ekonomikos riedėjimą žemyn.

B.Obama taip pat trečiadienį susitiko su 13 stambių JAV bendrovių vadovais ir užsitikrino jų paramą. Be to, prezidentas perspėjo, jog šį procesą atidžiai stebi šalies darbininkai.

"Darbininkams, kurie grįžta namo pasakyti savo vyrams, žmonoms ir vaikams, jog jie nebeturi darbo, taip pat visiems tiems, kurie baiminasi, kad jų darbo vieta netrukus atsidurs ant budelio trinkos, – dabar jiems reikalinga pagalba, – sakė prezidentas. – Jie žvelgia į Vašingtoną laukdami drąsių ir greitų veiksmų."

Tačiau B.Obamos kreipimasis į politinius oponentus liko neišgirstas – už naujojo prezidento siūlomą planą nebalsavo nė vienas respublikonas. Partijos drausmę taip pat pažeidė ir prieš paketą balsavo 11 demokratų.

Vis dėlto Atstovų rūmai priėmė B.Obamos pasiūlytą 819 mlrd. dolerių paketą 244 balsais. Tai pirmoji naujojo prezidento didelė politinė pergalė, o diskusijos apie tai, kaip būtų galima veiksmingiausiai ištraukti JAV ekonomiką iš recesijos liūno, persikėlė į Senatą.

Ten jau kitą savaitę laukiama audringų politinių kovų dėl ekonomikos stimuliavimo plano. Mat Senate demokratai turi tik labai nedidelę persvarą.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų