Pereiti į pagrindinį turinį

99 proc. balsų surinkęs P. Kagame dirbs ketvirtą kadenciją Ruandos prezidento poste

2024-07-16 12:05 diena.lt inf.

Ruandos prezidentas Paulis Kagame buvo išrinktas ketvirtajai kadencijai, surinkęs 99,15 proc. balsų, antradienį paskelbė pareigūnai.

Paulis Kagame
Paulis Kagame / Scanpix nuotr.

Su juo galėjo varžytis tik du konkurentai.

P. Kagame jau tris dešimtmečius valdo šią mažą Afrikos valstybę geležiniu kumščiu, o tokie pirmadienio rinkimų rezultatai buvo nuspėjami.

Rinkimų komisijos paskelbti daliniai rezultatai praėjus septynioms valandoms po balsavimo apylinkių uždarymo parodė, kad P. Kagame surinko 99,15 proc. balsų. Tai daugiau nei per ankstesnius rinkimus prieš septynerius metus, kai jis gavo 98,79 proc. balsų.

Demokratinės žaliųjų partijos kandidatas Frankas Habineza surinko tik 0,53 proc., o nepriklausomas Philippe'as Mpayimana – 0,32 proc. balsų, rodė rezultatai, paskelbti suskaičiavus 79 proc. balsalapių.

Kreipdamasis iš savo valdančiojo Ruandos patriotinio fronto (RPF) būstinės, 66-erių prezidentas padėkojo ruandiečiams už tai, kad suteikė jam dar penkerius metus valdžioje.

„Tai nėra tik skaičiai, net jei tai būtų 100 proc.“, – sakė jis.

„Šie skaičiai rodo pasitikėjimą, o tai yra svarbiausia, – pridūrė jis. – Tikiuosi, kad kartu galime išspręsti visas problemas.“

65 proc. Ruandos gyventojų yra jaunesni nei 30 metų, ir daugeliui ruandiečių P. Kagame yra vienintelis pažįstamas prezidentas.

Jam priskiriami nuopelnai atkuriant traumuotą tautą po 1994-ųjų genocido, tačiau jis taip pat kaltinamas slopinant laisves ir opoziciją šalies viduje ir kurstant nestabilumą kaimyninėje Kongo Demokratinėje Respublikoje.

Valdant jam buvo priimtos prieštaringai vertinamos konstitucijos pataisos, kuriomis prezidento kadencija sutrumpinta nuo septynerių iki penkerių metų ir jos pradėtos skaičiuoti iš naujo, todėl P. Kagame gali valdyti iki 2034-ųjų.

Prieš rinkimus žmogaus teisių organizacija „Amnesty International“ teigė, kad Ruandos politinė opozicija susidūrė su „griežtais apribojimais [...], taip pat grasinimais, savavališku sulaikymu, persekiojimu, sufabrikuotais kaltinimais, nužudymais ir priverstiniais dingimais“.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)