Pereiti į pagrindinį turinį

AfD veikėjo ūkyje pluša politiniai kaliniai

2024-09-29 11:00 diena.lt inf.

Virš Saksonijos žemės parlamento nariui iš kraštutiniųjų dešiniųjų partijos „Alternatyva Vokietijai“ (AfD) Jörgo Dornau – sunkių moralinių priekaištų šešėlis. Opozicinis baltarusių portalas „reform.news“ rado liudininkų, vergiškomis sąlygomis dirbusių vokiečių politikui priklausančioje įmonėje. Prorusiškai partijai atstovaujančio politiko verslas – Baltarusijoje veikianti žemės ūkio įmonė „Cybulka Bel“.

 Politika: šiemet Saksonijos žemės rinkimuose už AfD balsavo 30,6 proc. rinkėjų. Nuotraukoje – J. Dornau rinkimų plakatas.
Politika: šiemet Saksonijos žemės rinkimuose už AfD balsavo 30,6 proc. rinkėjų. Nuotraukoje – J. Dornau rinkimų plakatas. / D. Sattlerio / „Scanpix“ nuotr.

Svogūnų specialistas

Kad AfD politikas turi svogūnų ūkį Baltarusijoje, o įmonę įkūrė 2020 m. rudenį, kai Aliaksandro Lukašenkos režimas siautėjo represuodamas su rinkimų klastotėmis nesutikusius piliečius, žiniasklaida pranešė dar šį pavasarį.

Kelių šimtų hektarų plote, kurį Lydos rajono valdžia J. Dornau įmonei yra suteikusi neterminuotam naudojimui, auginamos daržovės. „Reform.news“ cituoja A. Lukašenkos administracijos laikraštį, 2021 m. liepą vadinusį J. Dornau geriausiu svogūnų auginimo specialistu Vokietijoje. Esą pradėjęs verslą Baltarusijoje, per trejus metus kasmet užaugins po daugiau kaip 10 tūkst. t svogūnų. „Tai reiškia, kad maždaug kas penktas šalyje išaugintas svogūnas bus iš Lydos“, – tąkart rašė laikraštis „Belarus segodnia“.

Šių metų pradžioje paaiškėjus apie baltarusišką Vokietijos politiko verslą, jis užsitraukė Saksonijos parlamento nemalonę – buvo nubaustas dėl to, kad nedeklaravo pajamų. Rugpjūtį J. Dornau skirta 20 862  eurų bauda – suma, triskart didesnė nei deputato bazinis mėnesinis atlyginimas.

5 eurai už darbo dieną

Naujo tyrimo metu atskleista, kad J. Dornau įmonėje dirba netoliese esančiame Lydos Tvarkos pažeidėjų izoliacijos centre laikomi už politinę veiklą nuteisti kaliniai.

Baltarusijos žmogaus teisių organizacijos „Viasna“ duomenimis, šiuo metu Baltarusijoje yra daugiau kaip 1 300 politinių kalinių. Dėl nesiliaujančių represijų ir žmogaus teisių pažeidimų Baltarusijai taikomos ES sankcijos.

Interneto portalas „reform.news“ pakalbino buvusį kalinį, prisistačiusį Andrejaus vardu. Už tai, kad socialiniame tinkle ties valdžią kritikuojančiu įrašu paspaudė „patinka“, jis buvo suimtas šį vasarį ir penkiolika parų praleido minėtoje įstaigoje Lydoje. Iš čia vyras buvo gabenamas dirbti į svogūnų ūkį, kur už visą darbo dieną buvo mokama po kelis eurus: 30 Baltarusijos rublių (apie 8 eurai) keliavo į izoliacijos centro biudžetą, 20 (apie 5 eurai) – nuteistiesiems.

„reform.news“ pašnekovas mano, kad kalinių darbą tikrino pats J. Dornau. „Pats jį mačiau – aukštą, pliką vyrą, – sakė Andrejus, atpažinęs J. Dornau jam rodomoje nuotraukoje. – Kartą jis atvažiavo automobiliu su vokiškais numeriais, sustojo prie gyvenamosios patalpos, kurioje kartu su samdomais darbininkais rūšiavome svogūnus.“ Pasak Andrejaus, svogūnai buvo skirti prekybos tinklui „Euraopt“.

Anot pašnekovo, kaliniai dirbo sunkiomis sąlygomis: pusryčiai buvo patiekiami 7 val. ryto, tačiau iki pat 18 val., iki darbo dienos pabaigos, jie negaudavo nei valgyti, nei gerti. Kaliniai dirbo purviname rūsyje, neturėdami tinkamos aprangos ir avalynės, todėl šalo. Darbus prižiūrėjo brigadininkas, kuris sprendė, ar kaliniams bus mokamas atlyginimas. Kalinys pabrėžė: darbas nebuvo priverstinis.

Kaltinimus ignoruoja

J. Dornau, nuo 2019 m. Saksonijos žemės parlamente atstovaujantis AfD, vis dažniau sulaukia kritikos dėl savo verslo reikalų Baltarusijoje. Spaudoje rašyta, kad nuo 2023 m. politikas pats vadovauja įmonei „Cybulka Bel“.

Pasak „reform.nes“, J. Dornau įmonė nuo 2022-ųjų iki 2024 m. tris kartus teikė rūgščių dirvožemių kalkinimo paslaugas valstybei. Visų darbų kaina siekė 70 992 Baltarusijos rublius (apie 19 720 eurų).

Verslauti Baltarusijoje vokiečių politikui padeda partneris – Vokietijoje gyvenantis Jurijus Kunickis. Laikraštis „Welt am Sonntag“ rašė apie J. Dornau susitikimą su Gardino srities vykdomojo komiteto pirmininku Vladimiru Karaniku, kurį A. Lukašenka yra vadinęs stipriu kandidatu į prezidentus ir kuriam šiandien yra taikomos Vakarų sankcijos.

Gauti paties J. Dornau komentaro nepavyko nei opoziciniams baltarusių, nei Vokietijos žurnalistams. Laikraščiui „Bild“ AfD frakcijos Saksonijos žemės parlamente atstovai pareiškė nekomentuosią anoniminių kaltinimų.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų