Pereiti į pagrindinį turinį

B.Obama: PRG bus

2009-04-06 09:00
B.Obama: PRG bus
B.Obama: PRG bus / AFP nuotr. Sveikinimai: JAV prezidentą B.Obamą ir jo žmoną Michelle Praha sutiko entuziastingai.

Prezidentas Barackas Obama sudėjo taškus ant "i". Į Prahą atvykęs JAV lyderis paragino kurti pasaulį be branduolinių ginklų ir pabrėžė, kad Baltieji rūmai toliau vykdys priešraketinės gynybos (PRG) projektą.

Kreipėsi į minią

B.Obamą ir jo žmoną Michelle Prahoje entuziastingai sveikino 30 tūkst. žmonių minia. "Didžiuojuosi šiandien stovėdamas čia su jumis, šio nuostabaus miesto viduryje, Europos centre", – pradėdamas savo kalbą sakė Baltųjų rūmų šeimininkas. Tai buvo pirmas viešas B.Obamos kreipimasis per šią pirmą jo kaip JAV prezidento kelionę Europoje.

Į Čekijos sostinę JAV vadovas atvyko susitikti su ES lyderiai ir paraginti dėti daugiau pastangų, kad būtų ratifikuota Visuotinio branduolinių bandymų draudimo sutartis. Ją jau ratifikavo 140 šalių, o 44 valstybės, turinčios branduolinių technologijų (tarp jų – ir JAV), tai padaryti atsisakė.

Be to, ES ir JAV vadovai planuoja aptarti pasaulio ekonominę ir finansinę padėtį, energetinį saugumą, klimato kaitą ir kitas tarptautinės politikos aktualijas. Susitikime dalyvauja ir Lietuvos Prezidentas Valdas Adamkus, kuris į Prahą atvyko tiesiai iš Strasbūre ir Kėlyje vykusio jubiliejinio NATO šalių vadovų susitikimo.

Grėsmė dar yra

JAV vadovas be užuolankų pareiškė ir apie kitą ypač Rytų Europos šalims rūpimą klausimą. B.Obama pabrėžė, kad Jungtinės Valstijos neatsisakys savo PRG sistemos kūrimo planų, kol Iranas kels branduolinę grėsmę.

Čekija yra viena iš dviejų Rytų Europos valstybių, kurioje numatoma dislokuoti JAV priešraketinės gynybos skydo elementus. Šiam žingsniui kategoriškai prieštarauja Rusija.

"Jei Irano grėsmė bus pašalinta, turėsime tvirtesnį saugumo pagrindą ir raketų statybos Europoje varomoji jėga bus pašalinta", – sakė B.Obama.

Ragino vienytis

PRG sistemos aktualumą parodė vakar Šiaurės Korėjos paleista bandomoji raketa. "Šiaurės Korėjos raketos išbandymas iliustruoja, kaip svarbu toliau plėtoti raketinę gynybą", – dar prieš B.Obamos kalbą Prahoje sakė Baltųjų rūmų koordinatorius ginklų kontrolės klausimais Gary Samore'as. Jis taip pat tvirtino, kad tarptautinė vienybė būtų veiksmingiausias būdas stoti prieš Šiaurės Korėją.

Pchenjanas sekmadienį paleido tolimojo nuotolio raketą, ji praskriejo virš Japonijos. Šis žingsnis iš karto sulaukė tarptautinio pasmerkimo ir privertė surengti neeilinį Jungtinių Tautų saugumo tarybos posėdį.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų