Pereiti į pagrindinį turinį

Būti ar nebūti?

2009-03-28 09:00

Istorija rodo, kad aljansai išyra, kai nugali savo priešininkus. Prisiminkime Europos valstybių sąjungą prieš Napoleoną arba antihitlerinę koaliciją. NATO paneigė šią istorijos taisyklę: žlugus Sovietų Sąjungai ši organizacija sėkmingai gyvuoja toliau ir kovoja su naujais iššūkiais. Tiek jų ant pečių užsikrovė, kad greičiau mirs tempdama milžinišką naštą, negu neturėdama tikslo.

Terorizmas, kibernetiniai ir energetiniai karai – tai tik keli iš naujų Šiaurės Atlanto Aljanso iššūkių. Ką gali padaryti NATO šiuose frontuose? Programuotojų, kurie įknibę į kompiuterius gaudys kibernetinius piktadarius, greičiausiai nesamdys – valstybės narės turės pačios steigti savo nacionalinius kibernetinio saugumo centrus. Vamzdynų ir elektros tiltų Aljansas irgi neties – tai teks daryti ES, kuri jau įprato atlikti juodus darbus. Kovojant su terorizmu NATO karinė galia, deja, nepadeda. Afganistane padėtis tik prastėja, o pastiprinimo reikalaujantys Aljanso generolai dar nesuprato, kad šią šalį gali išgelbėti tik gyvybinga ekonomika, sveika visuomenė ir gyventojų pasitikėjimas valdžia.

Jeigu nesugeba atlikti šių funkcijų, kam gi tuomet reikalinga NATO? Gal tam, kad strateguotų, vienytų valstybių pastangas bendriems tikslams pasiekti? Tai labai svarbi funkcija. Tik strateguoti Aljansui irgi prastai sekasi. Į XXI a. NATO įžengė su pasenusia saugumo strategija, o naujos suformuluoti iki šiol negali. Valstybių pozicijos skiriasi. Kaip ir plėtros, Afganistano ir Rusijos klausimais.

Susidaro įspūdis, kad NATO egzistuoja pati sau. Tarsi lėtas policininkas per vėlai atskuba į pagalbą (Somalio piratai siautėja jau ne pirmus metus) ir kaip netikęs virėjas užverda marmalą ir palieką jį srėbti kitiems (1999 m. intervencija vos nenušlavė Jugoslavijos).

Švęsdama garbingą jubiliejų NATO turi apie ką pamąstyti. Pavyzdžiui, apie saugumo struktūrą, kuri užkirstų kelią konfliktams posovietinėje erdvėje. Apie politinius instrumentus, kurie padėtų išvengti naujų krizių. Apie įtampos mažinimo ir tarpininkavimo priemones. Ir pagaliau apie nekarines konfliktų sureguliavimo priemones.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų