Pereiti į pagrindinį turinį

Davose neišvengta apsižodžiavimo

Krizės prispausta Rusija švelnina toną, bet premjero Vladimiro Putino pasirodymas Pasaulio ekonomikos forume Davose (Šveicarija) neapsiėjo be nesusipratimų.

Nebūdingas tonas

Nebūdingu jam taikiu tonu V.Putinas kreipėsi trečiadienio vakarą į Pasaulio ekonomikos forumo Davose dalyvius, siūlydamas įveikti "pasitikėjimo krizę" ne tik bankų sistemoje, bet ir valstybių lygiu.

Rusijos premjeras atsisakė tos griežtos retorikos, kurią anksčiau naudodavo Jungtinių Valstijų atžvilgiu, – vietoj to jis kalbėjo apie "partnerius Amerikoje" ir sakė, jog Maskva mano, kad Vašingtonas yra suinteresuotas bendradarbiauti.

Vis dėlto V.Putinas neišvengė tradicinės užuominos, kad krizė kilo dėl JAV kaltės, ir pastatė seną Kremliaus priešą – Gruziją – į vieną gretą su Mumbajų užpuolusiais teroristais.

Tačiau atidarant forumą, į kurį susirinko garsiausi pasaulinio verslo ir politikos atstovai, jo kalbos leitmotyvas buvo raginimas vieningai kovoti su krize. V.Putinas pažadėjo "išlaikyti atvirumo užsienio investicijoms kursą", taip pat atsisakyti idėjos kovoti su krize didinant gynybos užsakymus, dėl kurių gerokai padidėja biudžeto deficitas. Kartu V.Putinas pabrėžė, kad kova su krize pareikalaus įsteigti pasaulines reguliavimo institucijas, bet įspėjo, kad nepadidėtų valstybinis reguliavimas ir protekcionizmas.

"Mes ne invalidai"

Po tokios draugiškos V.Putino kalbos vienas forume dalyvaujantis verslininkas išdrįso Rusijos lyderiui užduoti klausimą. Antros pagal dydį pasaulio kompiuterių gamintojos "Dell" vadovas Michaelas Dellas neatsargiai paklausė jo, ar Rusijai nereikia užsienio pagalbos informacinių technologijų srityje.

Atrodytų nekaltas klausimas, tačiau sulaukė audringos Rusijos premjero reakcijos.

"Mums nereikia pagalbos. Mes ne invalidai ir nesame protiškai atsilikę", – rėžė V.Putinas.

Liko išjuoktas

Tuo metu buvęs JAV prezidentas Billas Clintonas ketvirtadienį išjuokė V.Putino pamokymus Vakarų šalims apie privataus verslo pranašumus ir raginimus valstybes nesikišti į privatų sektorių.

"Džiaugiuosi girdėdamas, kad premjeras V.Putinas pasisako už laisvą verslą. Tikiuosi, tai jam pavyks", – pasakė B.Clintonas, kurio žodžius auditorija palydėjo juoku.

Mat V.Putino prezidentavimo metais privataus sektoriaus valdymas buvo perduotas valstybei, ir Kremlius savo rankose sutelkė energetikos ir kitus strateginės svarbos sektorius.


V.Adamkus Davose

Pasaulio ekonomikos forumo renginiuose Davose dalyvaujantis prezidentas Valdas Adamkus stambių tarptautinių bendrovių vadovus ragino plėtoti investicijas Lietuvoje.

Vakar susitikęs su vienos didžiausių pasaulyje biomedicinos ir farmacijos srityje veikiančių įmonių "Pfizer" naujųjų rinkų plėtros direktoriumi Jeanu-Micheliu Halfonu V.Adamkus kvietė toliau plėtoti vykdomus tyrimus ir investicijas. O pokalbyje su energetikos bendrovės "Vattenfall" prezidentu Larsu Josefssonu Lietuvos vadovas paragino jį apsispręsti žengti į mūsų rinką.

"Fortune", BNS, AFP, "Reuters" inf.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų