Pereiti į pagrindinį turinį

Dujos dingo be žinios

Dujos dingo be žinios
Dujos dingo be žinios / "Reuters" nuotr. Padėtis: paliaubos dujų kare truko neilgai – Europai rusiškas žydrasis kuras vakar nebuvo tiekiamas.

Džiaugsmą dėl dujų krizės sureguliavimo pakeitė nerimas. Rusijos gamtinių dujų tiekimas šąlančiai Europai vakar, praėjus vos kelioms valandoms, kai buvo atnaujintas, buvo vėl sustabdytas.

Džiaugsmas truko neilgai

Rusija vakar rytą iš dalies atnaujino dujų tiekimą Europai per Ukrainą. Atrodė, kad ES tarpininkavimas išspręs šią krizę, dėl kurios buvo rimtai susirūpinta Europos energetiniu saugumu, o kai kuriuose šalyse buvo uždarytos gamyklos ir mokyklos, be dujinio šildymo liko šimtai tūkstančių namų.

Tačiau žydrasis kuras taip ir nepasiekė Europos vartotojų. Europos Komisija nurodė, kad Rusijos dujos į ES šalis vakar netekėjo arba beveik netekėjo.

Vėl abipusiai kaltinimai

Netrukus Rusijos energetikos gigantė "Gazprom" pranešė, kad Ukraina blokuoja gamtinių dujų tranzitą.

"Ukraina blokavo visas mūsų pastangas dėl dujų tranzito Europai. <...> Tokiomis aplinkybėmis mes fiziškai negalime vykdyti dujų tranzito per Ukrainos teritoriją", – sakė "Gazprom" valdybos pirmininko pavaduotojas Aleksandras Medvedevas ir čia pat pridūrė, kad ukrainiečiai ciniškai informavo, kad dujų transportavimo sistema perorientuota vidaus vartotojams.

Iš pradžių Ukraina pripažino, kad blokuoja dujas, bet tikino, kad tai "Gazprom" kaltė. Kijevas apkaltino Rusiją surengus provokaciją, nes "Gazprom" esą pradėjo tiekti dujas ne tradiciniu maršrutu, o tuo, kuris sutrikdytų visą šalies vidinę transprotavimo sistemą.

Vėliau Ukrainos prezidento patarėjas energetikos klausimais Aleksandras Gudyma pranešė, jog paprasčiausiai reikia daugiau laiko norint, kad tranzito sistema vėl iš naujo pradėtų veikti visu pajėgumu. Ukrainos prezidentas Viktoras Juščenka taip pat atmetė bet kokius kaltinimus, kad Kijevas blokuoja ar vagia Europai skirtas dujas.

Stebėtojai bejėgiai

Kai buvo pranešta apie problemas, Europos Komisija paragino Rusiją ir Ukrainą leisti pagal susitarimą dėl dujų srauto per Ukrainą stebėjimo atsiųstiems ES stebėtojams visiškai laisvai patekti į dujų matavimo centrus Maskvoje ir Kijeve.

Tačiau Europos Komisijos atstovas Ferranas Tarradellasas Espuny pareiškė, kad ES stebėtojai tokios galimybės vakar neturėjo nei Ukrainos, nei Rusijos teritorijoje.

Anksčiau ES komisaras energetikos klausimais Andris Piebalgas įspėjo, kad ES nurodys, kas atsakingas už dujų krizę, jeigu žydrojo kuro tiekimas vėl bus sužlugdytas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų