Pereiti į pagrindinį turinį

Egipto Musulmonų brolijai artimas dvasininkas pasitraukė iš al Azharo universiteto

2013-12-03 10:24 diena.lt inf.
Reuters nuotr.

Musulmonų brolijai artimas teologas Yusufas al Qaradawi (Jusufas Karadavis) pasitraukė iš Kaire įsikūrusio al Azharo universiteto valdybos, apkaltindamas aukščiausiąjį sunitų dvasinės minties centrą palaikant kariškių paskirtą Egipto vyriausybę.

„Pateikiau pareiškimą dėl atsistatydinimo“, – Y.al Qaradawi pirmadienį parašė socialiniuose tinkluose „Twitter“ ir „Facebook“, kaltindamas al Azharo mečetės didįjį imamą šeichą Ahmedą al Tayyebą (Ahmedą Tajibą) „piktnaudžiaujant tarnybiniais įgaliojimais, kad palaikytų karinį perversmą“.

Katare gyvenantis Y.al Qaradawi, kuris yra gimęs Egipte, bet prieš dešimtmečius prarado šios šalies pilietybę, griežtai kritikuoja liepos 3-ąją kariškių įvykdytą perversmą, per kurį iš posto buvo pašalintas islamiškų pažiūrų Egipto prezidentas Mohamedas Mursi (Mohamedas Mursis).

Dvasininkas, kuris išliko labai įtakingas dėl reguliaraus dalyvavimo Dohoje įskurusios palydovinės naujienų televizijos „al Jazeera“ apžvalgų laidose, paskelbė religinį nutarimą (fatvą), raginantį egiptiečius grąžinti M.Mursi į jo „teisėtą postą“.

„Laukėme, kada al Azharo šeichas grįš į teisingą kelią ir atsiribos nuo tironiško režimo“, – teologas rašo pirmadienį paskeltoje žinutėje.

Y.al Qaradawi, kuriam dabar 86 metais, nuo 6-o dešimtmečio buvo kelis karus patekęs už grotų vadovaujant prezidentui Gamalui Abdel Nasserui (Gamalui Abdel Naserui). Jis išvyko gyventi į Katarą 1961 metais.

Į tėvynę jis grįžo tik po 50 metų ir vadovavo masinėms pamaldoms Kairo centrinėje Tahriro aikštėje tuojau po to, kai prezidentas Hosni Mubarakas (Hosnis Mubarakas) buvo priverstas atsistatydinti 2011 metais per visuotinį Arabų pavasario sukilimą.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų