Pereiti į pagrindinį turinį

Gripas talžo šalis kaimynes

2009-11-24 09:55
Užkratas: virusas A(H1N1), pasak gydytojų, primena ispaniškojo gripo virusą.
Užkratas: virusas A(H1N1), pasak gydytojų, primena ispaniškojo gripo virusą. / AFP nuotr.

Mirtinai pavojinga liga dar nesukelia panikos, bet šalys kaimynės yra susirūpinusios dėl jos plitimo. Auga ne tik ligonių, bet ir mirusių skaičius.

Valdžia perspėjo

Gripas jau siaučia Baltarusijoje. Šalies Sveikatos apsaugos ministerija pripažino, kad 13 baltarusių, kurie mirė praėjusią savaitę, buvo užsikrėtę pandeminio gripo virusu A(H1N1). Tačiau oficialūs skaičiai, pasak žmogaus teisių gynėjų, neturi nieko bendra su realia padėtimi. Kai kurių analitikų teigimu, ligonių skaičius gali siekti kelis tūkstančius.

Sveikatos apsaugos ministerijos pareigūnai iš esmės to neneigia. Jie tiesiog nustojo skaičiuoti susirgimo atvejus.

Kiek kitaip pasielgė kitos valstybinės įstaigos. Pavyzdžiui, Informacijos ministerija perspėjo tris opozicijos leidinius, kad už platinamą nepatikrintą informaciją jie gali būti nubausti.

Kaip per gaisrą

Kiek atviresni yra gydytojai. Jų nuomone, dabartinis virusas labai panašus į ispaniškojo gripo virusą. Pastarasis siautėjo XIX a. pradžioje ir nusinešė iki 40 mln. gyvybių. "Pagal statistiką nuo dabartinio gripo viruso A(H1N1) miršta 2,5 proc. ligonių, nuo paprasto sezoninio – 0,1 proc. Tai iš esmės tas pats virusas, kuris dėl mutacijos šiek tiek kitaip "klijuojasi" prie ląstelių", – sakė vienos Baltarusijos ligoninės gydytojas Evgenijus Lopanovas.

Jis patvirtino, kad be jokios abejonės tai epidemija. "Vien šeštadienį į mūsų rajono ligoninę per tris valandas buvo atvežta per 30 žmonių", – sakė gydytojas. Anot E.Lopanovo, daug kas miršta nuo gripo sukelto plaučių uždegimo. "Pažeidžiami plaučių audiniai, atsiranda kruvinų išskyrų. Tampa sunku kvėpuoti. Viskas vyksta labai greitai, kaip per gaisrą. Jeigu laiku neužgesinsi – žmogus sudegs."

Epidemija ir Latvijoje

Sunki padėtis ir Lenkijoje. Čia Pamario vaivadijos Čluchuvo miesto ligoninėje sekmadienio vakarą mirė 22 metų vyras. Šiam pacientui šeštadienį taip pat buvo diagnozuotas viruso A(H1N1) sukeltas gripas. Kaip sakė Lenkijos vyriausiojo sanitarijos gydytojo atstovas, tai jau šešta kiaulių gripo auka šalyje. Medikai pabrėžia, kad pagrindinė šio paciento mirties priežastis buvo komplikacijos, susijusios su plaučių uždegimu. Lenkijoje iki šiol užregistruota 580 užsikrėtimo virusu A(H1N1) atvejų.

Kiek daugiau užsikrėtusių Latvijoje. Praėjusį savaitgalį pacientų, kuriems oficialiai patvirtintas pandeminis gripas, skaičius siekė 657 žmones. "Bet čia tik tie pacientai, kurių būklė vidutinė, o didžioji dalis gydosi namie, nes jie serga šia liga palyginti lengvai", – sakė Latvijos infektologijos centro direktorius Jazepas Keišas.

Praėjusią savaitę sergamumas gripu Latvijoje peržengė epidemijos slenkstį, nes susirgo daugiau nei 100 žmonių 10 000 gyventojų. Daugeliu atveju ligoniams nustatytas pandeminis gripas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų