Pereiti į pagrindinį turinį

Įspėjimo niekas neklausė

2009-04-08 09:00
Įspėjimo niekas neklausė
Įspėjimo niekas neklausė / AFP nuotr. Sėkmė: gelbėtojams pavyko iš po griuvėsių išlaisvinti apie šimtą gyvų žmonių.

Gelbėtojams neprarandant vilties dar rasti likusių gyvų po centrinę Italiją nusiaubusio žemės drebėjimo, pasigirsta vis daugiau kaltinimų valdžiai, kad tragedijos buvo galima jei ne išvengti, tai bent sumažinti žmonių aukų skaičių.

Uždraudė kurstyti paniką

Išaiškėjo, kad Italijos mokslininkas Gioacchino Giuliani prieš kelias savaites buvo perspėjęs apie tai, kad L'Akvilos miestą ir aplinkinį regioną gali sukrėsti stiprus žemės drebėjimas, tačiau pareigūnai nurodė jam liautis kursčius paniką.

Pirmieji požeminiai virpesiai šiame regione buvo užfiksuoti sausio viduryje ir reguliariai pasikartodavo, todėl maždaug už 100 km į šiaurės rytus nuo Romos esančiame istoriniame L'Akvilos mieste gyventojai vis labiau nerimavo.

Prieš mėnesį į miesto gatves buvo pasiųsti automobiliai su garsiakalbiais, iš kurių gyventojai buvo raginami evakuotis iš būstų, kai Nacionaliniame astrofizikos institute dirbantis G.Giuliani perspėjo apie greitai įvyksiantį stiprų žemės drebėjimą. Tačiau šis sprendimas supykdė L'Akvilos merą.

Policijai buvo pranešta, kad G.Giuliani kursto paniką ir mokslininkas privalėjo pašalinti iš interneto savo išvadas, kurias grindė radono dujų koncentracijos stebėjimais seismiškai aktyviuose regionuose.

Atsiprašyti nesiruošia

"Dabar esama žmonių, kurie turėtų manęs atsiprašyti ir kurių sąžines prislėgs tai, kas įvyko", – G.Giuliani pareiškė dienraščiui "La Repubblica".

Jis sakė sekmadienį negalėjęs imtis jokių veiksmų, nors buvo akivaizdu, kad žemės drebėjimas neišvengiamas.

"Nežinojau, į ką kreiptis. Mano veikla pradėta tirti, nes pasakiau, kad įvyks žemės drebėjimas", – skundėsi mokslininkas.

Italijos vyriausybė pirmadienį tvirtino, kad seismologo G.Giuliani prognozės nebuvo moksliškai pagrįstos. Žurnalistams paklausus, ar žinodama apie tokius įspėjimus Italijos vyriausybė tinkamai apsaugojo gyventojus, premjeras Silvio Berlusconi bandė pasukti kalbą kita linkme.

Pasak jo, žmonės dabar turėtų sutelkti dėmesį į pastangas padėti nukentėjusiems, o vėliau bus galima aptarti žemės drebėjimų nuspėjamumo galimybes.

Kova su laiku

Gelbėtojai, policija ir kariškiai vakar iki sutemų toliau ieškojo likusių gyvų tarp L'Akvilos miesto ir apylinkių griuvėsių. Antradienį oficialiai paskelbta, kad iš viso per žemės drebėjimą žuvo daugiau nei 200 žmonių ir 1,5 tūkst. buvo sužeista. Dar 70 tūkst. gyventojų liko be pastogės.

Tamsa ir smarkus lietus apsunkino paieškas, tačiau apie šimtas žmonių buvo ištraukti gyvi iš po Renesanso ir Baroko pastatų griuvėsių istoriniame L'Akvilos mieste bei keliuose aplinkiniuose miesteliuose.

Drebėjimo židinys buvo beveik tiesiai po L'Akvila, o apie smarkiai sugriautus pastatus pranešta iš gyvenviečių, esančių 30 km spinduliu aplink šį miestą. Netoliese esantys miesteliai Vila Sant'Andželas ir Borgo di Kastelnuovas buvo sugriauti praktiškai iki pamatų.

Daugelis gyventojų paliko L'Akvilą, kai kurie žmonės tiesiog išėjo pėsčiomis. Kitiems pasisekė prisiglausti kareivinėse, stadionuose ir sporto centruose, nes naktį temperatūra nukrito iki 4 laipsnių Celsijaus.

Premjeras S.Berlusconi Abrucų regione paskelbė nepaprastąją padėtį. Nuo nelaimės nukentėjusiam regionui iš pradžių numatyta skirti 30 mln. eurų (103,6 mln. litų).

Popiežius Benediktas XVI meldžiasi už šios nelaimės aukas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų